Tisk

Kachna

Kachna má o něco tmavší a tučnější maso než kuře. Stejně jako kuře se dnes používají v kuchyni kachny z velkochovů vykrmené na optimální váhu cca 2-2,5 kg, čímž se u nich snížil podíl tuku. Prodávají se již očištěné a vykuchané jako celé kachny, případně i porcované. Pro kachnu je nejlepší tepelná úprava pečení. Kachna se peče s kořením, cibulí, na víně, na pivě a často se u ní využívá potírání marinádou, například medovou. Celá pečená kachna se může i plnit různými druhy nádivek, totéž platí i pro jednotlivé porce, kdy se nádivku vrší nahoru nebo se peče zvlášť. 


Další pojmy slovníku:

  • Yzop lékařský

    Yzop je vytrvalá teplomilná rostlina, která se někdy využívá jako léčivka, ale své použití má i v kuchyni. Používají se čerstvé nebo sušené lístky,...

  • Žampión

    Žampión je sice v přírodě volně rostoucí houba, ale je také první houbou, která se začala pěstovat uměle. Počátky tohoto pěstování spadají do...

  • Kadeřávek

    Kadeřávek je blízce příbuzný s kapustou a zelím a pěstuje se ve formách s kadeřavými nebo s hladkými listy. Pochází pravděpodobně ze Středozemí,...

  • Topinambur

    Topinambur se ve větší míře pěstoval pro krmné účely. K vaření v kuchyni pak slouží hlízy bílé odrůdy topinamburu s bělavou nebo načervenalou...

  • Vepřová plec

    Vepřová plec, jak název napovídá, je maso z hrudi. Bývá více či méně prorostlé tukem a dnes je již většinou prodáváno vykostěné, to znamená bez...

Recepty s "Kachna":

  • Plněná kachna s masovou nádivkou

    Očištěnou kachnu osolíme, opepříme uvnitř i na povrchu, naplníme, sešijeme bílou nití, vložíme prsíčky dolů na pekáč, křídla zasuneme pod hřbet a...

  • Kachní prsa na víně

    Rozinky namočíme do poloviny dávky vína. Kachní prsa osolíme, opepříme, vložíme do kastrolu, přidáme nakrájenou mrkev, cibule a rajčata, podlijeme...

  • Pečená kachna v sáčku.

    Pečená kachna v sáčku. Kachnu očistíme, opláchneme pod studenou vodou, podle chuti osolíme a okmínujeme. Takto připravenou kachnu vsuneme do sáčku na pečení, který...

  • Pečená kachna, bramborový knedlík, dušené červené zelí.

    Připravenou kachnu osolíme, okmínujeme, dáme na pekáček, zalijeme vodou a upečeme. Zelí okmínujeme, zalijeme vodou a dusíme doměkka. Na sádle...

  • Kachna pečená na česneku

    Očištěnou kachnu osolíme a potřeme prolisovaným česnekem. Mletou papriku rozmícháme s 1 lžící oleje a tím kachnu potřeme. Zbylý olej rozehřejeme v...



Nové příspěvky