Tisk

Kadeřávek

Kadeřávek je blízce příbuzný s kapustou a zelím a pěstuje se ve formách s kadeřavými nebo s hladkými listy. Pochází pravděpodobně ze Středozemí, kde je znám už 2000 let. Je to hrubší listová zelenina ceněná zvláště v zimních měsících, kdy jej lze sklízet a konzumovat čerstvý, protože dobře snáší i silné mrazy bez poškození. Svým vysokým obsahem vitamínů a minerálních látek předčí i hlávkovou kapustu. Kadeřávek je nejlepší mírně povařený, okapaný a podávaný s máslem, ale lze pro něj využívat recepty platné pro kapustu hlávkovou nebo růžičkovou.


Další pojmy slovníku:

  • Solamyl

     Solamyl je obchodní název bramborové škrobové moučky. Je tak vžitý, že se běžně používá pod tímto označením i v receptech. Bramborovou moučku...

  • Ryzec pravý

    Ryzec pravý je jedlá houba rostoucí na konci léta a na podzim. Roste výhradně pod smrky, ve větším množství se vyskytuje pod mladými smrkovými...

  • Flip

    Je to druh míchaného nápoje. První zmínka o něm je už z konce 17. století, kde se popisuje směs rumu, piva a cukru zahřívaná rozžhaveným železem,...

  • Croissant

    Croissant je pečivo pocházející z Francie. Tvarem je podobné zahnutému českému rohlíku, proto také název croissant, který znamená francouzsky...

  • Kuskus

    Jedná se o velmi drobné kulaté granule, které jsou vytvarovány ze speciální mouky semolina a potom jsou obaleny v hladké pšeničné mouce. Tradiční...



Nové příspěvky