Tisk

Kadeřávek

Kadeřávek je blízce příbuzný s kapustou a zelím a pěstuje se ve formách s kadeřavými nebo s hladkými listy. Pochází pravděpodobně ze Středozemí, kde je znám už 2000 let. Je to hrubší listová zelenina ceněná zvláště v zimních měsících, kdy jej lze sklízet a konzumovat čerstvý, protože dobře snáší i silné mrazy bez poškození. Svým vysokým obsahem vitamínů a minerálních látek předčí i hlávkovou kapustu. Kadeřávek je nejlepší mírně povařený, okapaný a podávaný s máslem, ale lze pro něj využívat recepty platné pro kapustu hlávkovou nebo růžičkovou.


Další pojmy slovníku:

  • Whisky

    Whisky je převzatý název ze skotské angličtiny "whisky" nebo z irské angličtiny "whiskey" označující nápoj destilovaný z...

  • Avokádo

    Avocado je název stromu i jeho plodu. Strom avocado pochází z Jižní a Střední Ameriky, ale pěstuje se v řadě zemí s tropickým klimatem. Plody jsou...

  • Široké nudle

    Široké nudle jsou těstoviny vyrobené nejčastěji z pšeničné mouky, ale může to být i jiný druh mouky, například celozrnná nebo pohanková. Široké...

  • Cizrnová mouka

    Cizrna je luštěnina velmi podobná hrachu, odtud také její lidový název římský hrách a její používání jako luštěniny. Pěstování cizrny je však...

  • Marinování

    Marinováním nazýváme máčení potravin v tekutině s kořením, někdy i se zeleninou. Účelem je nabytí větší křehkosti a výraznější chuti. Marinuje se...



Nové příspěvky