Tisk

Kanapky

Název kanapky není příliš známý. Říkávalo se tak malým obloženým chlebíčkům. Oproti tomu, co se všechno zahrnuje pod pojem jednohubky, jsou kanapky jednoznačné v tom, že jejich základ pro zdobení by měl tvořit tmavý chléb, nikoli bílé pečivo. Z chleba se vykrajují obdélníčky o rozměrech cca 8x3 cm. Zdobení by mělo být odpovídající chlebu, takže se více používá uzenina, masové pomazánky, pečené nebo vařené maso a chuťově ostřejší sýry. Kanapky se podávají jako studené pohoštění.


Další pojmy slovníku:

  • Oregano

    Tato aromatická bylinka se používá v Asii a Evropě už po staletí. Její latinský název zní origanum, proto tedy oregano. Má také hezké české jméno...

  • Galantina

    Název galantina se občas používá pro každé studené maso s rosolem, což není zcela přesné. Správně se jedná o vykostěnou drůbež, popřípadě jiné maso...

  • Sýr feta

    Sýr s názvem feta je tradiční řecký sýr, podobný balkánskému sýru. Vyrábí se již velmi dlouho především z ovčího mléka a jednalo se o sýr domácí...

  • Pekanové ořechy

    Pekanové ořechy jsou plody stromu z názvem ořechovec pekanový. Ačkoliv jsou příbuzné s vlašským ořechem, pocházejí ze Severní Ameriky, kde jsou...

  • Albedo

    Albedo není surovina ke kuchyňskému zpracování. S tímto názvem se však můžeme setkat v popisech citrusových plodů nebo v receptech, kde se však...

Recepty s "Kanapky":

  • Zeleninový guláš

    Na lžíci oleje osmahneme jemně nakrájenou cibulku, přisypeme sladkou i pálivou papriku, kmín, sůl a za stálého míchání přidáme nakrájenou mrkev,...

  • Králík v zelné omáčce se smetanou

    Králíka naporcujeme na menší díly, osolíme, lehce opepříme a uložíme do chladničky odležet. Sádlo rozpálíme a osmažíme na něm na kostičky...

  • Indické rybí filé

    Maso naporcujeme, opláchneme a osolíme. Česnek prolisujeme a smícháme se zázvorem. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno. Na rozehřátém másle zpěníme...

  • Ďábelská polévka

    Ve větším hrnci rozehřejeme olej, vložíme na kostky nakrájené maso a osmahneme. Přidáme spařená, pokrájená a propasírovaná rajčata, loupané...

  • Mrkvové sušenky

    Mouku s práškem do pečiva prosijeme na vál, přidáme nastrouhanou mrkev, nastrouhaný nebo jemně nakrájený tuk a vypracujeme těsto. Na vále je...



Nové příspěvky