Tisk článku

Kapusta

Hlávková, růžičková nebo kadeřavá kapusta může být základem celé řady jídel. A to základem nejen chutným, ale i zdravým, protože obsahuje mnoho potřebných vitamínů, minerálních látek a přitom má jen velmi malou kalorickou hodnotu.

Kapusta

Nákup a příprava kapusty

Kapustu kupujeme nepoškozenou skladováním, hlávka by měla být zelená, bez žlutých a zvadlých listů. Před vařením odstraníme jen poškozené vnější listy a krátce ji opláchneme. Košťály jsou u kapusty tuhé, proto je vykrojíme. Příliš tvrdá žebra můžeme také vykrojit a vyvařit třeba v polévce nebo je trochu naklepeme paličkou. Dobře se zpracovává i mražená kapusta. Kapustu vaříme v osolené vodě nebo dusíme podlitou vodou nebo vývarem. Potřebná doba vaření se pohybuje většinou kolem 15 minut, záleží na velikosti kapusty.

Použití hlávkové a kadeřavé kapusty

Z hlávkové kapusty můžeme vařit polévky, přidávat ji do různých míchaných gulášů nebo ji podávat jako dušenou zeleninovou přílohu. Kapusta se výborně kombinuje s masem nebo ho může také nahradit. Stejně vynikající je v nejrůznějších zapékaných pokrmech a dušených zeleninových směsích. Můžeme z ní připravit také teplou pomazánku. Kadeřavá kapusta zvaná kadeřávek má obdobné využití, oblíbená je mezi zahrádkáři, protože může zůstat i v zimním období na záhoně a tím je vždy čerstvá.

Kapustová polévka

Do polévky nakrájíme očištěnou kapustu na nudličky a v masovém vývaru ji uvaříme doměkka. Do kapustové polévky se hodí řada dalších přísad. Přidáváme brambory a další zeleninu, drobné kousky masa a to nejlépe uzeného nebo uzeniny. Kořeníme solí, pepřem, trochou muškátového oříšku nebo kmínu. Ale ke kapustě můžeme přidat i kari koření, bazalku, tymián a další koření podle chuti. Ze zeleninového koření je to především česnek. V případě potřeby kapustovou polévku zahušťujeme zlatavou jíškou, strouhaným chlebem nebo strouhaným bramborem.

Kapusta s masem

Kapusta je velmi dobrým doplňkem masových jídel. Nejvíce se využívá s mletým masem, kdy ji můžeme přidávat do sekané pečeně pečené v šišce nebo do smažených karbanátků. Nebo můžeme masovou směsí plnit kapustové listy a připravit tak dušené nebo obalené a smažené závitky. Ale kapustu lze i dusit s jakýmkoliv masem nebo přidávat do různých gulášů.

Kapustový pokrm

Kapustu můžeme zpracovat i do samostatných pokrmů. Především je to dušená kapusta jako zeleninová příloha, kdy ji dobře okořeněnou podáváme s opékanými brambory a uzeným masem nebo opečenou uzeninou. Mezi oblíbené pokrmy z lidové kuchyně patří na nudličky nakrájená kapusta dušená přímo s brambory, nazývaná švábka. Podáváme ji politou rozškvařenou slaninou s cibulí nebo opět s kouskem masa nebo uzeniny. Kromě toho můžeme s nakrájenou a podušenou kapustou pracovat jako s mletým masem a připravit z ní za pomoci obvyklých dalších přísad sekanou pečeni, karbanátky nebo placičky. S vejci, mlékem a moukou přidanými k dušené kapustě vytvoříme těsto na lívanečky nebo palačinky. Dušenou kapustu můžeme s květákem, mrkví, brokolicí a další zeleninou či houbami zapékat nebo s přidáním vajec péci jako nákyp.

Kapustová pomazánka

Z dušené kapusty se dají velmi dobře připravovat pomazánky. Připravujeme je s droždím, houbami, cibulí a zahušťujeme vejci. Jsou vhodné právě v zimním období, protože je podáváme teplé a mohou nám tak s chlebem a teplým nápojem zajistit večeři.

Použití růžičkové kapusty

Růžičková kapusta je jemnější a lahodnější. Využíváme ji rovněž do polévek, jako zeleninový příkrm nebo dušenou v jemných omáčkách.

Polévka z růžičkové kapusty

Očištěné růžičky lze přidávat do všech zeleninových polévek. Samostatně je vaříme v masovém vývaru. Do polévky můžeme přidat smetanu, vejce nebo zavářku.

Pokrm z růžičkové kapusty

Vodou mírně podlité růžičky podusíme. Do měkkých přidáme kousek másla, osolíme a okořeníme a podáváme jako zeleninovou přílohu. Samostatný pokrm získáme z dušených růžiček, které přidáváme do jemných omáček s bešamelovým základem, které doplníme smetanou, sýrem nebo bylinkami. Podáváme s různě upravenými brambory.
 





Příspěvky ke článku: Kapusta

Vložit nový příspěvek
kapusta ala zelí Autor: Dášenka, vloženo 25.11.2009
Odpovědětkapustu dělámna způsob zelí nebo spíš to už skoro nahrazujeme mísot zelíčka a je to výborná mňamka:)
Re: kapusta ala zelí Autor: Klára :l, vloženo 30.11.2009
OdpovědětKapustou plním kuřecí rolky a je to naše nej nej oblíbené jídlečko :)


Nové příspěvky