Kapustové lahůdky

Kapusta – pro někoho je nepředstavitelné tohle slovo jen vyslovit, pro někoho je to zase lahůdka.
Mnoho lidí však ani netuší, jak moc velkým přínosem může být pro naše zdraví. Obsahuje totiž důležité antioxidanty, jako je vitamín C nebo Betakaroten. Díky tomu ovlivňuje pozitivně náš zrak a posiluje odolnost naší pokožky.

Obsahuje také vitamín B9, známý také jako kyselina listová, a železo. Tyto látky zase pozitivně ovlivňují tvorbu červených krvinek. Nechybí v ní ani vápník, kterého obsahuje nejvíce ze všech druhů zeleniny. Zajímá vás o kapustě více? Můžete se dočíst ZDE.

Pokud vás nepřesvědčil ani fakt, jak moc můžete získat jedením kapusty, stoprocentně vás přesvědčí těchto 6 receptů na přípravu vynikajících pokrmů z kapusty.

1. Teplá kapustová pomazánka

Ingredience:

  • 1 menší kapusta
  • 4 vejce
  • 1 cibule
  • 5 dkg droždí
  • mléko
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

  1. Kapustu povaříme, scedíme a nadrobno nasekáme.
  2. Nakrájenou cibuli dáme zpěnit na tuk, přidáme rozdrobené droždí a smažíme, dokud droždí nezačne vonět.
  3. Podlijeme trochou mléka, přidáme kapustu a podusíme.
  4. Přimícháme rozkvedlané, osolené vejce, opepříme a mícháme do zhoustnutí.

Kapustová pomazánka

Foto: www.kurzyatac.cz

Pomazánku můžeme rozmixovat a teplou ji podáváme s topinkami či tmavým chlebem.

2. Kapustová polévka se smetanou

Ingredience:

  • 35 dkg kapusty
  • 1/2 hrnku sladké smetany
  • 5 dkg slaniny
  • 2 lžíce másla
  • 2 žloutky
  • 1 litr vývaru
  • hladká mouka
  • pepř
  • sůl
  • muškátový oříšek
  • petrželka

Postup:

  1. Očištěnou kapustu nakrájíme na drobné kostky.
  2. Rozpustíme máslo v hrnci, vložíme kapustu a chvíli dusíme.
  3. Pak zalijeme litrem vývaru a zhruba 10 minut povaříme.
  4. Ve smetaně rozšleháme lžíci mouky, nalijeme do polévky, abychom ji zahustili, a ještě krátce povaříme.
  5. Polévku odstavíme z plotny. Rozkvedláme žloutky a za stálého míchání je vlijeme do polévky.
  6. Ochutíme muškátovým oříškem, solí a pepřem.

Kapustová polévka se smetanou

Foto: www.jenprozeny.cz

Posypeme osmaženou slaninou, nakrájenou na kostičky a sekanou petrželkou.

3. Dušená kapusta

Ingredience:

  • 1 velká kapusta
  • cibule
  • trocha špeku nebo slaniny
  • sůl
  • trocha mouky na zaprášení
  • pepř
  • česnek
  • vajíčko

Postup:

  1. Nejdříve dáme kapustu do vařící vody spařit a necháme ji přejít varem.
  2. V hrnci si osmažíme na hrubo nakrájenou cibuli, přidáme nakrájený špek nebo slaninu a přidáme i pokrájenou na proužky a scezenou kapustu.
  3. Podlijeme vodou, osolíme a po změknutí zaprášíme moukou.
  4. Poté lehce opepříme, přidáme česnek a nakonec rozšlehané vejce.

Dušená kapusta

Foto: www.apetitonline.cz

4. Kapustové karbanátky s vločkami

Ingredience:

  • 40 dkg kapusty (může být i polovina kapusty a polovina květáku)
  • 10 dkg ovesných vloček
  • sůl
  • 2 dkg tuku
  • 1 cibule
  • česnek
  • 10 dkg čerstvých nebo sušených hub
  • 1 vejce

Postup:

  1. Kapustu (nebo kapustu napůl s květákem) uvaříme v osolené vodě, scedíme a umeleme či drobně nasekáme.
  2. Vločky uvaříme ve vodě na kaši, necháme chvíli vychladnout a přidáme ke kapustě.
  3. Na tuku osmahneme cibuli, podušené houby a také přidáme ke kapustě.
  4. Vše okořeníme česnekem, osolíme, opepříme, spojíme rozšlehaným vejcem a zahustíme strouhankou.
  5. Karbanátky obalíme v trojobalu (mouka, vejce, strouhanka) a usmažíme.

Kapustové karbanátky

Foto: www.apetitonline.cz

Vhodnou přílohou je bramborová kaše, například s okurkovým salátem.

5. Plněné kapustové listy

Ingredience:

  • 8 menších kapustových listů
  • 8 koleček salámu
  • 8 plátků sýra
  • 2 rajčata
  • 2 cibule
  • hořčice
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. Kapustové listy uvaříme do poloměkka v osolené vodě. Poté je vyjmeme a necháme okapat.
  2. Na každý list položíme kolečko salámu, potřeme hořčicí, opepříme, přikryjeme kolečkem cibule, plátkem rajčete a nahoru dáme plátek sýra.
  3. Zabalíme jako závitek a pro zpevnění můžeme spíchnout párátkem.
  4. Vložíme do tukem vymazaného pekáčku a zapékáme asi 30 minut.

Plněné kapustové listy

Vhodnou přílohou je bramborová kaše.

6. Kapustové závitky

Ingredience:

  • 1 kapusta
  • sůl

Náplň:

  • houbová smaženice
  • uzené maso
  • sýr
  • vejce
  • vaječná smaženice
  • cibule
  • tuk
  • mouka
  • strouhanka

Postup:

  1. Z kapusty oddělíme potřebný počet větších listů, mírně povaříme a necháme okapat.
  2. Listy naplníme směsí z uzeného masa, smaženic, sýra, vařenými vejci.
  3. Závitky sbalíme jako psaníčko (kratší strany přeložíme ke středu a zabalíme)

Kapustové závitky

Foto: www.prozeny.cz

Závitky mají více způsobů další úpravy. Můžeme je vložit na pánev se zpěněnou cibulí a podlít vývarem. Dusíme 25 minut.

Dají se také vložit do pekáčku, pokapat máslem či smetanou a zapéct.

Můžeme je také obalit v trojobalu nebo v těstíčku, a následné usmažit.

Variant na naplnění je také celá řada a ve výsledku záleží jen na vaší fantazii a chuti. 

Podáváme s bramborami či bramborovou kaší.

 

Sdílejte svým přátelům

4.5 (90%) 2 votes

1 Comment

  • Přípravu růžičkové kapusty dělám už jen v mixéru. Našla jsem šikovné videjko – youtu.be/yW5MLFMbk9. I dcera už v mixéru zvládá takhle umixovat.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *