Tisk

Karafa

Je to dekorativní nádoba pro studené nápoje, která má obvykle úzké hrdlo a je často vybavena uzávěrem. Obvykle je vyrobena ze skla, ale může být i kovová. V restauracích se v karafě obvykle podává voda na osvěžení, ale často se využívá i pro servírování vína a to zejména pro usazení sedimentu z vína. Některé značková vína nebo dražší značky destilátů se často prodávají v karafách s originálním tvarem a zdobením a samozřejmě i s ozdobným uzávěrem.


Další pojmy slovníku:

  • Pálivá mletá paprika

    Mletá pálivá paprika se vyrábí ze sušených velmi zralých paprikových plodů a z druhů, které mají zvláště vysoký obsah kapsicinu a tím jsou velmi...

  • Vegeta

    Vegeta je rozšířený dochucovací přípravek pro masitá, zeleninová i další jídla a pro polévky a omáčky. Obsahuje směs koření, sušené zeleniny i...

  • Parmská šunka

    Parmská šunka je syrová šunka vynikající kvality, která se pod názvem prosciutto crudo konzervuje v Langhiranu u Parmy v Itálii. Význam názvu...

  • Vepřová kýta

    Vepřová kýta je část masa ze zadní nohy. Jedná se o méně tučnou svalovinu bez kostí. Má trochu delší vlákna, takže se krájí při porcování vždy přes...

  • Sýr feta

    Sýr s názvem feta je tradiční řecký sýr, podobný balkánskému sýru. Vyrábí se již velmi dlouho především z ovčího mléka a jednalo se o sýr domácí...



Nové příspěvky