Tisk článku

Karbanátky

Smažené karbanátky, lidově řečeno karbošky jsou jídlem všedního dne. Dají se připravit téměř z čehokoliv, lze je i plnit a náročné jsou snad jen na dobré ochucení. S různě upravenými brambory, bramborovou kaší a zeleninovým salátem patří i mezi rychlé a finančně nenáročné pokrmy. Smažíme je ve vyšší vrstvě tuku dozlatova. Smažení se nám lépe podaří ve fritovacím hrnci.

Karbanátky

Zpracování karbanátků

Karbanátky připravujeme především masové. Ale kromě nich to mohou být i karbanátky zeleninové, houbové, sýrové, luštěninové, obilninové nebo i z dalších surovin. Všechny základní suroviny můžeme mezi sebou kombinovat. Postupujeme tak, že do základní směsi na karbanátky přidáme vejce, aby se dobře vázala a ochutíme solí a kořením. Zahušťujeme strouhankou, moukou, krupicí nebo ovesnými vločkami. Směs propracujeme a pak z ní vytvarujeme okrouhlé karbanátky, obalíme je v hladké mouce, vejcích a strouhance nebo v těstíčku a v horkém tuku usmažíme.

Druhy karbanátků

Masové karbanátky

Karbanátky připravujeme především z mletého masa. Může jím být směs vepřového, hovězího a uzeného masa nebo jen mleté jednotlivé druhy včetně drůbežího nebo rybího masa. Do směsi můžeme přidat i mleté vařené maso například z polévky. Karbanátky můžeme připravit i ze samotného vařeného masa, například slepičího nebo podušeného rybího filé. Do masových karbanátků můžeme přidávat i další suroviny nebo je můžeme plnit. V tom případě ze směsi utvoříme placičku nejlépe na zvlhčeném kousku mikrotenu, naplníme a pomocí mikrotenu stočíme jako závitek nebo přeložíme jako kapsu, obalíme a usmažíme.

Zeleninové karbanátky

Ze zelenin je snad nejvhodnější a nejužívanější kapusta a květák. Ale mohou to být i ostatní druhy zeleniny jako zelí, brokolice, špenát, mrkev a celer nebo nejrůznější směsi. Lze využít i mražených směsí zeleniny. Podle druhu pak zeleninu předem povaříme nebo podusíme, nakrájíme nadrobno nebo pomeleme. Přidáme vejce, sůl a koření včetně případného česneku nebo cibule a zahustíme podle potřeby. Pro chuť můžeme doplnit mletým masem nebo uzeninou včetně slaniny, houbami nebo sýrem.

Houbové karbanátky

Na houbové karbanátky používáme většinou houby čerstvé nebo mražené. Sušené houby jsou i po namočení a uvaření tužší, ale ani to nevylučuje jejich použití. Houby předem podusíme doměkka tak, abychom z nich vydusili vodu. Do prochladlé směsi můžeme přidat další přísady jako u zeleninových karbanátků. Přidáme vejce, sůl a koření a zahustíme podle potřeby. Houby se dobře zahušťují staršími suchými rohlíky nakrájenými na kostičky, protože ty nasají případnou zbylou tekutinu.

Sýrové karbanátky

Sýr se sice většinou smaží vcelku, ale dají ze z něj připravit i karbanátky. V tom případě používáme strouhaný sýr zahuštěný strouhankou nebo moukou. Můžeme přidat i nastrouhanou zeleninu nebo kousek drobně nasekané uzeniny, pikantní a zajímavé je doplnění tvarohem. Vejcem spojený sýr se velmi dobře tvaruje i obaluje.

Luštěninové karbanátky

Vzhledem k obsahu rostlinných bílkovin v luštěninách můžeme šetrně usmažené karbanátky zařadit mezi tu zdravější výživu. Připravujeme je z vařených luštěnin, ať už jsou to fazole, hrách nebo čočka. Po uvaření luštěniny umeleme na masovém strojku a pak už se směsí pracujeme jako v ostatních případech. Můžeme je doplnit trochou uzeniny nebo uzeného masa. Na kořenění více využíváme česnek než cibuli.

Obilninové karbanátky

Nejčastěji je připravujeme z ovesných vloček. Vločky předem, nejlépe přes noc, namočíme do vody a pak je krátce povaříme na kaši. Do vychladlé kaše přidáváme další přísady včetně koření. Mozaiku karbanátků zpestříme jemně nastrouhanou mrkví a drobně nasekanými zelenými natěmi. Zahušťujeme podle potřeby, můžeme využít i pohankovou nebo špaldovou mouku.
 





Příspěvky ke článku: Karbanátky

Vložit nový příspěvek
Karbenátky jsou výborné jakk omáčce tak i k přílohám Autor: Mášena, vloženo 04.11.2009
Odpovědětsekaná je skvělá snad ke všemu a můžu říct, že je dobrá aji ke svíčkové dámy.
Re: Karbenátky jsou výborné jak omáčce tak i k přílohám Autor: Gabča, vloženo 04.11.2009
OdpovědětJéét ak to musím hend vyzkoušet s tou svíčkovou to zná lákavě:)
Re: Re: Karbenátky jsou výborné jak omáčce tak i k přílohám Autor: , vloženo 09.11.2009
OdpovědětJo jo já to už vyzkoušela dámy a je to fakt bomba nečekala jsem to a to simyslím, že en ani můj zbytek rosiny doporučuji fakt:)
Re: Karbenátky jsou výborné jakk omáčce tak i k přílohám Autor: jirka.ch, vloženo 13.11.2009
OdpovědětKarbanatky jsou lepsi z kouepeneho masa a doma umlete . Nejhorsi karbanatky jsou ,koupene od firmi uz hotove a predsmazene
Re: Re: Karbenátky jsou výborné jakk omáčce tak i k přílohám Autor: Kača, vloženo 04.12.2009
OdpovědětDo mletého masa zásadně nedávám cibulku, prostě nám to tam vadí, tak jen přidám hodně česneku a majoránky ta to hezky navoní.


Nové příspěvky