Tisk

Karí koření

Setkáváme se s ním také pod názvem curry. Je to směs běžnějších i cizích a vzácných druhů koření. Takže kromě pepře, nového koření, hřebíčku, muškátového květu a kmínu obsahuje tato směs i zázvor, koriandr, kurkumu, která dodává žlutou barvu a kardamom. Protože se připravuje podle různých receptur, tak se může vzájemně lišit a mít tak chuť od téměř sladké až po ostře pálivou. K použití je ve formě velmi jemného žlutohnědého prášku. Pro svou výraznou osobitou chuť se karí koření používá pouze v malém množství především do orientálních pokrmů a pak i do některých dalších jídel. Karí kořením lze ochutit například rizoto, speciální omáčky i pomazánky.


Další pojmy slovníku:

  • Kukuřičná mouka

    Kukuřičná mouka se mele z vyzrálých kukuřičných zrn. Její používání není příliš rozšířeno, protože je to teplomilnější plodina a u nás se pěstovala...

  • Legírování

    Legírování je dnes již téměř zapomenutý výraz pro zahušťování pokrmů smetanou nebo žloutkem a smetanou. Používá se při zahušťování omáček nebo...

  • Špaldová mouka

     Špalda je druh pšenice, dříve při pěstování dost rozšířený, později nahrazený výnosnějšími druhy. Používá se jako běžná mouka pro pečení a...

  • Špagety

    Špagety jsou dlouhé těstoviny vyrobené z pšeničné mouky. Pravé italské špagety se vyrábějí z tvrdé pšenice zvané semolina. Na rozdíl od makaronů...

  • Muchomůrka růžovka

    Muchomůrka růžovka, lidově nazývaná masák, je jedna z velmi dobrých jedlých muchomůrek, která roste v poměrně velkém počtu během léta v našich...

Recepty s "Karí koření":

  • Kuřecí závitky s hroznovým vínem

    Slaninu nakrájíme na drobné kostičky, rozškvaříme ji na pánvi, přidáme kari koření, krátce je osmahneme, až začne vonět a pak přidáme na kostičky...

  • Fazolový perkelt

    Fazole namočíme den předem a druhý den je uvaříme doměkka. Slaninu nakrájíme na kostičky, rozpustíme a osmahneme na ní kostičky cibule a mrkve. Z...

  • Kuřecí játra na způsob číny

    Kuřecí jatýrka nesmíme hend solit jen je osmahneme na oleji a k ním přidáme na kolečka cibuli a pórek a opékáme do latova. potom přidáme česnek...

  • Asijský pangasius na kari

    Rybu omyjeme a nakrájíme na kostky nebo silné nudle. Rybí maso pokapeme citronovou šťávou, osolíme, posypeme kari kořením a necháme 30 minut v...

  • Ďábelské biftečky

    Maso vložíme do mísy, přidáme ostatní ingredience a propracujeme. Vypracovanou směs necháme v chladu odležet. Pak tvarujeme malé placičky, které...



Nové příspěvky