Co je/jsou Karotka

Karotka je odrůda mrkve. Je ranější než běžná mrkev a liší se od ní tím, že má kratší kořen s tupým, až zakulaceným koncem na rozdíl od delšího a špičkou zakončeného kořene mrkve. Kromě toho, je karotka chuťově jemnější a má vyšší obsah cukrů.Obě mrkve jsou zelenina, která je ceněna především pro vysoký obsah provitamínu A, vitamínů skupiny B a minerálních látek. Jako všechny zeleniny je i karotka nejhodnotnější v syrovém stavu, proto je účelné ji tímto způsobem využívat do salátů slaných i sladkých a do pomazánek. Syrová karotka se také lisuje na šťávu, především pro malé děti. Karotka jako kořenová zelenina je nepostradatelná i do polévek, do omáček, při pečení nebo dušení masových jídel. Připravuje se i dušená samostatně jako příloha. Jemně nastrouhaná karotka se přidává do pečiva nebo sladkých moučníků, kterým dodá jemnou chuť a příjemnou barvu.