Tisk

Karotka

Karotka je odrůda mrkve. Je ranější než běžná mrkev a liší se od ní tím, že má kratší kořen s tupým, až zakulaceným koncem na rozdíl od delšího a špičkou zakončeného kořene mrkve. Kromě toho, je karotka chuťově jemnější a má vyšší obsah cukrů.Obě mrkve jsou zelenina, která je ceněna především pro vysoký obsah provitamínu A, vitamínů skupiny B a minerálních látek. Jako všechny zeleniny je i karotka nejhodnotnější v syrovém stavu, proto je účelné ji tímto způsobem využívat do salátů slaných i sladkých a do pomazánek. Syrová karotka se také lisuje na šťávu, především pro malé děti. Karotka jako kořenová zelenina je nepostradatelná i do polévek, do omáček, při pečení nebo dušení masových jídel. Připravuje se i dušená samostatně jako příloha. Jemně nastrouhaná karotka se přidává do pečiva nebo sladkých moučníků, kterým dodá jemnou chuť a příjemnou barvu.
   


Další pojmy slovníku:

  • Pšeničná krupice hrubá

     Pšeničná krupice se vymílá na hrubší strukturu než hrubá mouka. Větší částice velmi dobře vstřebávají vodu, takže konečný výrobek je pak...

  • Pór

    Jako ostatní cibuloviny byl vyšlechtěn z rostlin planě rostoucích ve Středozemí. Kdy se tak stalo, není zcela přesně známo, protože je znám již od...

  • Tataki

    Jedná se o způsob přípravy rybího nebo i jiného masa používaný sice v japonské kuchyni již od 19. století, ale převzatý z evropského způsobu...

  • Kávovar

    Kávovary jsou zařízení na vaření kávy, aniž by bylo nutné vařit vodu v samostatném spotřebiči a zalévat kávu nasypanou do hrnku. Přestože celá řada...

  • Česnek

    Česnek je stará kulturní rostlina používaná odedávna jako potravina a jako léčivá rostlina. Pochází z plané rostliny rostoucí ve střední Asii a...

Recepty s "Karotka":

  • Pizza s karotkou a sýrem

    Do prosáté mouky přidáme sůl, droždí rozmíchané v teplé vodě, olej a vypracujeme tvárné, středně tuhé těsto. Pak je přeložíme na prkénko a ještě...

  • 5x obložený chléb se sýrem

    1. Chleby pomažeme lučinou a posypeme jemně sekanou bazalkou. 2. Krajíčky chleba namažeme máslem, obložíme plátky eidamu na tenká kolečka...

  • Gratinovaný sýr

    Sýr si okořeníme a dáme péci na gril, křen nastrouháme, přidáme nakládané brusinky a trochu Tatarské omáčky Hellmann´s. Nakládanou zeleninu můžeme...

  • Karotkový džus

    Očištěnou a omytou karotku nakrájíme na kolečka, podlijeme vodou a dusíme doměkka. Při míchání se snažíme karotku roztírat. Měkkou dřeň...

  • Karotkové mléko

    Očištěnou a na tenké plátky nakrájenou karotku zakapeme citronem a s jogurtem rozmixujeme. Potom přidáme dobře vychlazené mléko, podle chuti med a...



Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...