Tisk

Kávovar

Kávovary jsou zařízení na vaření kávy, aniž by bylo nutné vařit vodu v samostatném spotřebiči a zalévat kávu nasypanou do hrnku. Přestože celá řada kávovarů pracuje na trochu odlišném principu, tak nejrozšířenější kávovary pracují tak, že se oddělená komora naplní studenou vodou, ta se pak uvede do varu a automaticky se přelije přes kávu, která je umístěna v nálevce, čímž získáme tzv. překapávanou kávu. Sedlina z kávy se zachycuje do kovového nebo papírového filtru, který je také umístěn v nálevce. Dnešní typy kávovarů jsou většinou schopny zajistit i jiné způsoby přípravy kávy.


Další pojmy slovníku:

  • Macerace

    Macerací se nazývá postup, při kterém se potraviny máčí v tekutině, aby změkly, případně, aby se zbavily nežádoucího pachu. Tak se třeba máčí...

  • Kardamom

    Kardamom je po šafránu a vanilce třetím nejdražším kořením na světě. Toto indické koření se získává z jemně mletých malých semen lusků, jež jsou...

  • Chipsy

    Slovo chipsy je převzato z angličtiny a v Anglii se tak označují bramborové hranolky, lupínky se nazývají crisps. V českém jazyce název chipsy...

  • Květák

    Květák patří mezi brukvovité a je z nich nejvyšlechtěnější. Pěstoval se nejdříve na Středním východě, v Evropě je znám od 13. století. Velká bílá...

  • Topinambur

    Topinambur se ve větší míře pěstoval pro krmné účely. K vaření v kuchyni pak slouží hlízy bílé odrůdy topinamburu s bělavou nebo načervenalou...



Nové příspěvky