Tisk

Kávovar

Kávovary jsou zařízení na vaření kávy, aniž by bylo nutné vařit vodu v samostatném spotřebiči a zalévat kávu nasypanou do hrnku. Přestože celá řada kávovarů pracuje na trochu odlišném principu, tak nejrozšířenější kávovary pracují tak, že se oddělená komora naplní studenou vodou, ta se pak uvede do varu a automaticky se přelije přes kávu, která je umístěna v nálevce, čímž získáme tzv. překapávanou kávu. Sedlina z kávy se zachycuje do kovového nebo papírového filtru, který je také umístěn v nálevce. Dnešní typy kávovarů jsou většinou schopny zajistit i jiné způsoby přípravy kávy.


Další pojmy slovníku:

  • Cukr hnědý

    Po technologickém zpracování cukrové řepy se krystalizací vytvoří surový hnědý cukr s vysokým obsahem sacharózy a tedy velmi sladivý. Mírně...

  • Ciabatta (italský chléb)

    Jedná se o italský bílý chléb vyráběný z pšeničné mouky a kvasnic. Jeho recept byl vyvinut sice až v roce 1982, ale rychle se stal populární v...

  • Muškátový květ

    Muškátový květ se získává z osemení, míšku obepínajícího muškátový oříšek. Je oranžově zbarvený a pro použití se lisuje, suší a mele na prášek. Má...

  • Vepřová hlava

    Vepřová hlava se prodává částečně očištěná a bez mozečku. Jde o speciální masovou část z vepře používanou při domácím vaření jen výjimečně. Vařená...

  • Květák

    Květák patří mezi brukvovité a je z nich nejvyšlechtěnější. Pěstoval se nejdříve na Středním východě, v Evropě je znám od 13. století. Velká bílá...



Nové příspěvky