Tisk článku

Kávové moučníky a dezerty

Chuť a vůni kávy si můžeme vychutnávat také ve sladkých moučnících nebo dezertech. Mohou to být řezy, dorty, rolády, bábovky, perníky a především cukroví a zmrzliny. Kávu zapracováváme buď přímo do těsta nebo ji přidáváme do krémů, polev nebo nádivek. Kávou můžeme dochutit i šlehačku používanou jako náplň nebo jako ozdobu. Využíváme přitom jak přesných receptů, tak vlastní fantazie při obměně daných receptur.

Kávové moučníky a dezerty

Kávový korpus

Korpus připravovaný z piškotového těsta místo vodou nebo mlékem nastavíme uvařenou a scezenou kávou, pokud nepoužijeme rozpustnou kávu. Do třených a křehkých těst můžeme kromě kávové tekutiny použít i menší množství velmi jemně namleté kávy. Korpusy pečeme v dortové nebo koláčové formě, na plechu nebo z tučnějších křehkých těst vykrajujeme tvary. Korpusy plníme libovolnými krémy, můžeme přelévat polevou.

Kávový dort

Na kávový dort si připravíme buď kávový korpus nebo kávové chuti dosáhneme použitím kávového krému nebo polevy. Kromě krému můžeme do kávového dortu přidávat nádivku z piškotů rozmočených v kávě. Velmi jednoduchý a rychlý je způsob, kdy proříznutý korpus pokapeme silnou černou kávou, do které případně ještě přidáme rum. Takto můžeme postupovat hlavně tehdy, když pro nedostatek času využíváme koupený korpus.

Kávové řezy

Kávové řezy pečeme jak z piškotového, tak třeného nebo křehkého těsta. Kávu přidáváme jako tekutinu nebo jako velmi jemný prášek již při přípravě těsta. Kromě kávového těsta se používají kávové krémy a kávové polevy, které využijeme především u listového těsta, které si koupíme již hotové. Příprava je pak velmi rychlá. Kávovou příchuť můžeme kombinovat s ovocem, nejvhodnější jsou banány.

Kávová roláda

Kávovou roládu připravíme z piškotového těsta nastaveného kávou a dovnitř a na ozdobu použijeme kávový krém. Kávovou roládu můžeme uvnitř naplnit ještě banány, kterým jsme seřízli špičky.

Kávový perník

Do perníkového těsta jako tekutinu použijeme uvařenou silnou kávu. Můžeme ji doplnit i trochou kakaa a pak má perníkové těsto opravdu vynikající chuť. Další přísady už volíme podle toho, co jsme do perníku zvyklí přidávat. Mohou to být strouhaná jablka, ořechy, kousky banánů nebo sušeného ovoce.

Kávová bábovka

Kávovou bábovku připravíme podobně jako kávový dort nebo řezy, kdy místo mléka přidáme uvařenou kávu. Do kávové bábovky můžeme přidat i strouhaná jablka, kousky banánů nebo nasekané ořechy. Kávové chuti a pěkného vzhledu bábovky docílíme kávovou polevou, kterou jednoduše připravíme tak, že do 15 dkg moučkového cukru vlijeme 2,5 lžíce silné černé kávy bez sedliny a mícháme tak dlouho, až je poleva hustá a hladká. Polevu můžeme samozřejmě použít i na běžnou bábovku.

Kávové cukroví a dezerty

Na cukroví s kávou je obrovské množství receptů, najdete je i v našich A-Z receptech. Káva se zde přidává jak do těsta, tak především do krémů a do polev. Kromě cukroví se kávy velmi dobře využije v přípravě nepečených dezertů, kdy se piškoty namáčejí v kávě a prokládají krémem. Jedním z takových dezertů je známe a oblíbené Tiramisu.

Kávová zmrzlina a šlehačka

Kávovou zmrzlinu připravujeme z ušlehané smetany nebo tvarohu s ušlehanou smetanou a doplňujeme trochou kávy. Po zmražení zdobíme šlehačkou. Chceme-li si připravit kávovou šlehačku, pak buď svaříme smetanu ke šlehání s kávou, přecedíme a necháme vychladit do druhého dne, kdy teprve ušleháme. Práškovou šlehačku připravíme tak, že do asi půl lžičky kávy zalijeme trochou horkého mléka z odměřeného množství, dolijeme zbytkem mléka a necháme vychladit. Do studeného mléka vsypeme šlehačku a ušleháme. Můžeme trochu přisladit.
 





Příspěvky ke článku: Kávové moučníky a dezerty

Vložit nový příspěvek
Moučníky jsou důležitou pochoutkou při oslavách Autor: Kateřinka, vloženo 27.10.2009
OdpovědětMoučník nesmí chybět na žádné oslavě bez toho to neni ono:) zkouším recepty na netu a od kamarádek a nedokáži si bez toho představit žádnou oslavu tedy a jsem moc ráda, že tady na receptech jich je dost těch moučníků.
Re: Moučníky jsou důležitou pochoutkou při oslavách Autor: Dášenka, vloženo 09.11.2009
OdpovědětNo to určitě nesmí chybět moučník dělám vždycky na oslavy Moka dort a je skvělej:) je v receptech


Nové příspěvky