Skvělé a snadné kávové moučníky

Dokážete si představit den bez kávy? Pokud ne, jistě vás potěší sladce a pronikavě vonící dezerty, kde je jednou z hlavních ingrediencí. Přestože prapůvod kávovníku nalezneme v daleké Etiopii, již dávno se nejedná o exotickou surovinu. Z kávy můžeme kromě nápoje připravit například:

  • řezy
  • dorty
  • roládu
  • bábovku
  • perník
  • cukroví
  • zmrzlinu
  • a další

Kdo je mistrem v přípravě nejen espressa, ale i kávových moučníků, jsou Italové. Základ jejich proslulého tiramisu není tvořen ničím jiným nežli cukrářskými piškoty namočenými v silné kávě. Ale ani u nás se nenecháme zahanbit, podívejte se na populární recepty v našich končinách.

Kávový moučník 1 – lahodný krém na dorty i rolády

Krém, jehož příprava vám zabere jen několik minut. Váš moučník bude neodolatelný.

INGREDIENCE

  • 5 žloutků
  • 15 g instantní kávy
  • 650 ml plnotučného mléka
  • 180 g krupicového cukru
  • 60 g hladké mouky

POSTUP

  1. Polovinu mléka ohřejeme na plotně.
  2. Přisypeme kávu a mícháme, dokud se nerozpustí.
  3. Poté vyšleháme žloutky s cukrem
  4. Pomalu vlíváme mléko.
  5. Přisypeme mouku.
  6. Za stálého míchání přivedeme k varu.
  7. Mícháme do zhoustnutí.

Hotový recept na moučník - kávový krém

Kávový moučník 2 – dort s přídavkem čokolády

Recept spojuje dvě sladké neřesti – kávu a čokoládu. Dezert rozhodně nebudete připravovat naposledy.

INGREDIENCE na korpus

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 hrnek cukru
  • 6 lžic kakaového prášku
  • 1 lžička soli
  • 1 hrnek majonézy
  • 1 hrnek vychladlé silné kávy
  • vanilková esence

INGREDIENCE na krém

  • 1/3 hrnku šlehačky
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce vychladlé silné kávy
  • 1 hrnek čokoládových chipsů (popř. nastrouhané čokolády)

POSTUP

  1. Troubu si předehřejeme na 180 °C.
  2. Všechny ingredience na korpus promícháme a vypracujeme těsto.
  3. Nalijeme do dortové formy a pečeme přibližně 30 min.
  4. Dort necháme vychladnout a připravíme si krém.
  5. Ingredience na krém vložíme do hrnce a za stálého míchání zahříváme.
  6. Jakmile se krém začíná vařit, sporák vypneme.
  7. Nalijeme na dort a podáváme.

Hotový recept na moučník - skvělý kávový dort s čokoládou

Kávový moučník 3 – tak trochu jiná bábovka

Na bábovku existuje 1000 a 1 receptů. Vyzkoušejte ten následující a zaručeně se stane jedním z vašich favoritů.

INGREDIENCE

  • 200 g hladké mouky
  • 150 g krupicového cukru
  • 1/2 balíčku vanilkového cukru
  • 130 g másla
  • 130 ml silné kávy
  • 2 vejce
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 10 g kakaa
  • 50 g mletých mandlí
  • moučkový cukr na posypání

POSTUP

  1. Troubu si předehřejeme na 160 °C.
  2. Všechny ingredience pečlivě promícháme a vypracujeme těsto.
  3. Pečeme přibližně 50 minut.
  4. Posypeme moučkovým cukrem a podáváme.

Hotový recept na moučník - výborná kávová bábovka

Tip: podívejte se na účinky kávy na lidský organismus.

Kávový moučník 4 – roláda pro všechny příležitosti

Co by to bylo za výběr nejlepších receptů bez tolik oblíbené rolády. Nedělní dezert bez hodin strávených u plotny.

INGREDIENCE na těsto

  • 150 g polohrubé mouky
  • 100 g krupicového cukru
  • 5 žloutků
  • 5 bílků
  • špetka soli
  • trocha vody

INGREDIENCE na krém

  • 3 žloutky
  • 250 g Hery
  • 60 g moučkového cukru
  • 1 lžíce rumu
  • 1 lžíce kávy
  • 1 lžíce kakaa
  • hrst mletých vlašských ořechů

POSTUP

  1. Předehřejeme troubu na 180 °C.
  2. Nejprve si připravíme těsto.
  3. Smícháme žloutky, cukr a mouku.
  4. Přidáme 6 lžic vody.
  5. Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh.
  6. Sníh opatrně vmícháme do těsta.
  7. Vlijeme na plech vyložený pečícím papírem.
  8. Pečeme přibližně 10 minut.
  9. Ještě horkou roládu zarolujeme a necháme chladnout.
  10. Poté připravíme krém.
  11. Žloutky utřeme s cukrem a Herou.
  12. Přidáme rum, kávu a kakao.
  13. Mícháme dohladka.
  14. Krém necháme 2 hodiny odpočívat v ledničce.
  15. Roládu rozvineme, pomažeme krémem a posypeme oříšky.
  16. Opět zarolujeme a podáváme.

Kávový moučník - recept na nejlepší roládu

Kávový moučník 5 – tradiční korpus z piškotového těsta

Poctivý a klasický korpus z piškotové těsta, který je skvělým základem téměř každého dortu.

INGREDIENCE na těsto

  • 150 g polohrubé mouky
  • 150 g krupicového cukru
  • 1/3 hrnku silné kávy
  • 5 vajec
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka soli

POSTUP

  1. Předehřejeme troubu na 150 °C.
  2. Oddělíme žloutky od bílků.
  3. Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh.
  4. Zašleháme i polovinu cukru.
  5. Žloutky vyšleháme se zbytkem cukru a kávou.
  6. Mouku promícháme s práškem do pečiva.
  7. Ke žloutkům opatrně vmícháme polovinu mouky a polovinu sněhu z bílků.
  8. Přidáme i zbytek mouky a sněhu.
  9. Pečeme přibližně hodinu.
  10. Plníme libovolnými krémy.

Recept na kávový moučník - dortový korpus s krémem

Představili jsme vám pět skvělých a jednoduchých receptů, kde hlavní roli hraje káva.

Kávové moučníky se dobře kombinují i s ovocem, vhodné jsou především banány, ale i jablka.

Na ozdobu se také nebojíme použít mleté ořechy.

Vyzkoušejte také nepečené kávové řezy.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *