Tisk

Kdoule

Kdoule jsou plody keře nebo stromu kvetoucího růžovými květy, proto se někdy využívá i jako okrasný strom. Jsou to kulovité až podlouhlé malvice žluté barvy podobné jablkům, avšak velmi tvrdé, kyselé a syrové jsou nepoživatelné. Jejich předností je to, že jsou silně a příjemně aromatické, protože voní po citrusech. Pro vysoký obsah pektinů se plody zpracovávají hlavně na džemy nebo želé. U nás ne již v takovém množství jako dříve, ale poměrně dost se využívají na jihu Evropy. Kdoule se portugalsky nazývá marmelo a od džemu z kdoulí skutečně pochází slovo marmeláda.


Další pojmy slovníku:

  • Kedlubna

    Kedlubna je zeleninou, která patří do zelných odrůd. Ve starších receptech je někdy pojmenována jako brukev, což je původní název plané nešlechtěné...

  • Olivový olej

    Proslulý olivový olej se vyrábí hlavně v zemích přiléhajících ke Středozemnímu moři, což znamená v Řecku, Itálii, Francii, a Španělsku a tam je...

  • Kopr

    Kopr je rostlina z čeledi miříkovitých a pěstuje se téměř na celém světě, nejvíce však v Evropě a Asii. Z kopru se využívá především mladá nať...

  • Červená čočka

    Různé odrůdy čočky se obvykle rozlišují podle barvy, podle které získávají i název. Jinak mají všechny druhy čočky plochý diskovitý tvar a liší se...

  • Králík

    Králík se u nás pro maso chová částečně ve velkochovech, ale pak především v domácím chovu a pro obchodní účely se vykupuje a zpracovává tak, že...



Nové příspěvky