Tisk

Kdoule

Kdoule jsou plody keře nebo stromu kvetoucího růžovými květy, proto se někdy využívá i jako okrasný strom. Jsou to kulovité až podlouhlé malvice žluté barvy podobné jablkům, avšak velmi tvrdé, kyselé a syrové jsou nepoživatelné. Jejich předností je to, že jsou silně a příjemně aromatické, protože voní po citrusech. Pro vysoký obsah pektinů se plody zpracovávají hlavně na džemy nebo želé. U nás ne již v takovém množství jako dříve, ale poměrně dost se využívají na jihu Evropy. Kdoule se portugalsky nazývá marmelo a od džemu z kdoulí skutečně pochází slovo marmeláda.


Další pojmy slovníku:

  • Anýz

    Bylinka pěstovaná i u nás jako domácí koření. Používají se drobná sušená semínka podobná kmínu. Mají vonnou a sladkou chuť. Mletý anýz se přidává...

  • Celozrnná mouka

    V obilném zrnu je nejvíce buničiny a nerostných solí, pod slupkou se pak nachází bílkoviny, tuky a vitamíny B. Ve vnitřku zrna je pak nejvíce...

  • Croissant

    Croissant je pečivo pocházející z Francie. Tvarem je podobné zahnutému českému rohlíku, proto také název croissant, který znamená francouzsky...

  • Krekry (Cracker)

    Krekr je druh drobných, tenkých a plochých sušenek vyrobených z mouky bez přidání kvasnic. Do těsta se přidává sůl a celá řada dochucujících přísad...

  • Vepřové koleno

    Vepřové koleno je část vepřové nohy s kolenním kloubem a kůží a větším podílem tučnějšího masa. Koleno se především vaří a podává teplé jako ovar s...



Nové příspěvky