Tisk

Kedlubna

Kedlubna je zeleninou, která patří do zelných odrůd. Ve starších receptech je někdy pojmenována jako brukev, což je původní název plané nešlechtěné rostliny. Bulvičky kedluben se nejvíce používají v jarním období, kdy je možné je jíst čerstvé a kdy mají nejen dostatek vitamínu C, ale i dalších látek. V tomto období také ještě nedřevnatí, což je jejich nežádoucí vlastnost. Z kedluben je možné konzumovat i nepoškozené mladé listy, které jsou svým obsahem živin hodnotnější než bulvy. Z kedluben se také vaří polévky, dusí se jako příloha a upravuje se podobně jako zelí. Mezi nejkvalitnější odrůdy patří velká kedlubna Gigant, která byla cca před 40 lety vyšlechtěna v České republice. Její výhodou je její velikost, zvýšený obsah živin a především to, že nedřevnatí a ještě dlouho po sklizni je chutná. 


Další pojmy slovníku:

  • Oliva

    Olivy jsou plody olivovníku, stromu z čeledi olivovníkovitých, který v Evropě roste především při pobřeží Středozemního moře. K dispozici jsou...

  • Lasagne

    Lasagne jsou typické italské těstoviny využívané k zapékání. Na rozdíl od známých širokých nudlí jsou ještě širší, tvarově představují spíše malé...

  • Pudink

    Pudink je sladký rosolovitý dezert uvařený většinou z mléka a škrobové moučky. Právě škrobová moučka způsobí po vychladnutí ztuhnutí do rosolovité...

  • Stolní olej

    Jako stolní olej se označují všechny oleje, které lze použít jako potravinu, řada dalších olejů slouží pro jiné účely. Existuje řada druhů jedlých...

  • Sladká smetana

    Smetana je tučná část mléka. Zchladíme-li tučné mléko, usazuje se na jeho povrchu. V domácnostech se z mléka tzv. sbírala, průmyslově se...

Recepty s "Kedlubna":

  • Míchaný salát

    Všechnu zeleninu očistíme a omyjeme. Nakrájíme na libovolné kousky jako jsou kostičky, proužky, plátky nebo nastrouháme a vložíme do mísy. Podle...

  • Orientální salát

    Do vhodné mísy nahrubo nastrouháme ředkvičky, natrháme omyté listy hlávkového salátu a nakrájíme rajčata, papriky, oloupanou okurku, kedlubnu a...

  • Sterilovaný zelný salát

    Zelí nakrouháme, papriky bez jádřince nakrájíme na nudličky, oloupané kedlubny na kostičky, cibuli a mrkev na kolečka. Doplníme ještě scezeným...

  • Kuřecí čtvrtky se zeleninovou nádivkou

    Z kuřecích čtvrtek odstraníme páteřní a další kost až ke stehennímu kloubu, kde ji odsekneme. Maso rozevřeme, osolíme a naplníme nádivkou. Mrkev,...

  • Zapékaná kedlubna s uzeným masem

    Kedlubny oloupeme a nakrájíme na takové středně silné plátky (asi 3 m ), vařte v osolené vodě přibližně 15 minut, až budou skoro měkké, nesmí se...



Nové příspěvky