Tisk

Kedlubna

Kedlubna je zeleninou, která patří do zelných odrůd. Ve starších receptech je někdy pojmenována jako brukev, což je původní název plané nešlechtěné rostliny. Bulvičky kedluben se nejvíce používají v jarním období, kdy je možné je jíst čerstvé a kdy mají nejen dostatek vitamínu C, ale i dalších látek. V tomto období také ještě nedřevnatí, což je jejich nežádoucí vlastnost. Z kedluben je možné konzumovat i nepoškozené mladé listy, které jsou svým obsahem živin hodnotnější než bulvy. Z kedluben se také vaří polévky, dusí se jako příloha a upravuje se podobně jako zelí. Mezi nejkvalitnější odrůdy patří velká kedlubna Gigant, která byla cca před 40 lety vyšlechtěna v České republice. Její výhodou je její velikost, zvýšený obsah živin a především to, že nedřevnatí a ještě dlouho po sklizni je chutná. 


Další pojmy slovníku:

  • Šlehačka

    Šlehačka je velmi tučná smetana. Obsah tuku by měl činit alespoň 33%. Tato smetana svůj název odvozuje od toho, že je možné ji vychlazenou vyšlehat...

  • Grilování

    Grilování je tepelná úprava nezabaleného pokrmu, který se opéká na otevřeném roštu přímo nad sálajícím zdrojem tepla. Pro klasické grilování nad...

  • Proso

    Proso je jednoletá obilná tráva pocházející z Asie. Kdysi bylo proso základní obilninou Evropy a konkurovalo tehdy hojně pěstovanému ječmenu....

  • Flíčky

    Flíčky nebo také fleky jsou čtverečky těstovin vyrobených z pšeničné nebo jiné mouky. Jsou běžně k dostání jako polotovar v několika variantách...

  • Kdoule

    Kdoule jsou plody keře nebo stromu kvetoucího růžovými květy, proto se někdy využívá i jako okrasný strom. Jsou to kulovité až podlouhlé malvice...

Recepty s "Kedlubna":

  • Kuřecí čtvrtky se zeleninovou nádivkou

    Z kuřecích čtvrtek odstraníme páteřní a další kost až ke stehennímu kloubu, kde ji odsekneme. Maso rozevřeme, osolíme a naplníme nádivkou. Mrkev,...

  • Orientální salát

    Do vhodné mísy nahrubo nastrouháme ředkvičky, natrháme omyté listy hlávkového salátu a nakrájíme rajčata, papriky, oloupanou okurku, kedlubnu a...

  • Zapékaná kedlubna s uzeným masem

    Kedlubny oloupeme a nakrájíme na takové středně silné plátky (asi 3 m ), vařte v osolené vodě přibližně 15 minut, až budou skoro měkké, nesmí se...

  • Míchaný salát

    Všechnu zeleninu očistíme a omyjeme. Nakrájíme na libovolné kousky jako jsou kostičky, proužky, plátky nebo nastrouháme a vložíme do mísy. Podle...

  • Salát ze syrových cuket

    Omytý a osušený salát natrháme nadrobno. Rajčata nakrájíme na dílky, okurku, cuketu a kedlubnu oloupeme a nakrájíme na plátky nebo kostičky. Vše...



Nové příspěvky