Tisk

Kefír

Kefír je mléčný výrobek, který se vyrábí ze svařeného mléka zakvašeného kefírovým zákysem. Původní receptura přípravy tohoto nápoje pochází z oblasti Kavkazu a z Tibetu, kde se kromě kravského mléka vyráběl i z mléka kozího a ovčího a kvašením získával i určité procento alkoholu. Jeho název je odvozen z tamějších krajových názvů. S pomocí kefírové kultury lze kefír vyrobit z nepasterizovaného mléka i v domácím prostředí. Kefír, který se běžně kupuje v obchodech je mírně nakyslý a měl by být přiměřeně hustý. Využívá se především jako nápoj, ale lze s ním také zadělávat různé druhy těsta na moučníky nebo palačinky či lívance, přidat ho můžeme i do polévek. 


Další pojmy slovníku:

  • Pekanové ořechy

    Pekanové ořechy jsou plody stromu z názvem ořechovec pekanový. Ačkoliv jsou příbuzné s vlašským ořechem, pocházejí ze Severní Ameriky, kde jsou...

  • Nové koření

    Tmavé sušené bobule se podobají pepři, ale jsou větší a hladší a mají ostrou chuť a vůni. Jsou to sušené plody stálezeleného stromu pimentovníku,...

  • Croissant

    Croissant je pečivo pocházející z Francie. Tvarem je podobné zahnutému českému rohlíku, proto také název croissant, který znamená francouzsky...

  • Pažitka

    Pažitka je kromě kadeřavé petržele u nás nejznámějším zeleným kořením. Má se však používat především čerstvá, v syrovém stavu, neboť jedině tak si...

  • Cukr moučkový

    Bílý moučkový cukr se vyrábí mletím krystalového cukru najemno. Ve starších receptech se někdy uvádí jako cukr práškový. Je to jemný cukr, do...

Recepty s "Kefír":

  • Makové rohlíčky

    Mouku prosejeme s práškem do pečiva, přidáme změklý tuk, kefír, acidofilní mléko nebo bílý jogurt a vypracujeme vláčné těsto, které necháme v...

  • Mrkvový salát s jablky a rajčaty

    Mrkev nastrouháme najemno, oloupaná jablka nahrubší nudličky. Omytá rajčata nakrájíme na měsíčky a přidáme do mísy k mrkvi a jablkům. Zalijeme...

  • Výborná kefírová buchtička

    Mouku, cukr, olej , kakao, kefír a jedlou sodu zamícháme dohromady a uděláme těsto, které vlíváme do vyššího plechu. Ten musíme před nalití těsta...

  • Mandarinkové řezy

    Příprava těsta: Máslo s cukrem ušleháme do pěny, postupně přidáme vejce, mouku smíchanou s práškem do pečiva, kakao a rum a vypracujeme hladké...

  • Langoše s kefírem

    Z droždí, vlažného mléka, cukru a asi 2-3 lžic hladké mouky připravíme kvásek. K vykynutému kvásku přidáme zbylou mouku, kefír, sůl a lžičku prášku...



Nové příspěvky