Kefírové mléko jako zdravý a dostupný nápoj. Vše, co potřebujete vědět o tomto přírodním antibiotiku

Každý se už jistě setkal s tímto druhem mléčného výrobku.

Pojďme si rozebrat, kdy je dobré pít kefírové mléko a na co je dobré.

Přečtěte si o obsahu vitamínů, použití v kuchyni a dalších zajímavostech na jednom místě!

Co je to kefírové mléko?

Jedná se o druh mléčného výrobku, vyrobený z kozího, kravského nebo ovčího mléka a kefírového zrna, které obsahuje specifické mléčné bakterie a kvasinky. Tento kvašený mléčný nápoj má konzistenci podobnou řídkému jogurtu a nakyslou, mírně perlivou chuť.

Karafa s čerstvým kefírovým mlékem.
Zdroj: theorganicgoatlady.com

Je kefír zdravý?

Kefír patří mezi výborné přírodní antibiotikum. Bakterie a kvasinky obsažené v kefíru  jsou pro člověka příznivými mikroorganismy, které se v kefíru rychle množí. Ve střevech pak vytvářejí nepříznivé prostředí pro rozličné infekční bakterie a viry, a tím je vytěsňují.

Kdy je nejlepší pít kefír?

  • v případě antibiotické léčby, antibiotika likvidují přirozenou střevní bakteriální mikroflóru
  • při chronických kožních potížích a sklonech ke kvasinkovým zánětům
  • na střevní onemocnění
  • pro podporu snížené imunity

Nutriční hodnoty kefíru na 100 g

Kefírové mléko 1,1 % tukuKefírové mléko 1,5 % tukuKefírové mléko 1,3 % tuku jahoda
Energetická hodnota39 kcal42 g68 g
Bílkoviny3,2 g3 g3 g
Sacharidy4,1 g4 g11 g
Tuky1,1 g2 g1,3 g
Sůl0,11 g0,1 g0,1 g

Vitamíny a minerály v kefíru

  • Je zdrojem řady vitamínů a minerálů.
  • Vitamíny skupiny B příznivě ovlivňují krev a funkci nervové soustavy, působí proti stresu.
  • Vitamín B7 – biotin, někdy také označovaný jako vitamín H, patří k takzvaným vitagenům, tedy látkám, které jsou zdrojem energie a fungují jako stavební materiál buněk.
  • Vitamíny A, D, K a dále
  • Obsahuje na 100 g více než 9 minerálů. Nejvíce zastoupený je fosfor (cca 15 %) a vápník (13 %).

Jaký je rozdíl mezi acidofilním mlékem a kefírem?

Acidofilní mléko je vhodné hlavně proto, když chcete mít pod kontrolou svou střevní mikroflóru a přijmout vitamín B12. Obsahuje acidofilní kultury Lactobacillus acidophilus (podle regulí minimálně 1 milion na 1 gram výrobku). Acidofilní mléko je samo o sobě velmi kyselé, a tak se míchá se smetanovým zákysem, které jej zjemní.

Kefír se liší v tom, že kromě bakterií se při výrobě používají také kvasinky (podle regulí minimálně 1 milion bakterií mléčného kvašení a 10 000 kvasinek na 1 g kefíru).

Kefírový zrna pro výrobu kefírového mléka.
Zdroj: istock.com

Kde koupit kefír?

Kefírové mléko zakoupíte v každém supermarketu v oddělení mléčných výrobků. Většinou se nachází u jogurtových výrobků či u mléka. Zde uvádíme příklad známého produktu, který se dá zakoupit téměř v každém obchodě s potravinami.

Kefírové mléko z Valašska od mlékárny valmez.
Zdroj: mlekarna-valmez.cz

Jak využít kefír v kuchyni?

Využívá se především jako chlazený, který můžeme pít samostatně, mixovaný s ovocem, nebo může být součástí snídaně, jídel s haluškami nebo noky. Můžeme ho použít také při přípravě různých salátových dresinků , ochutíme ho nasekanými čerstvými bylinkami, různými druhy koření, prolisovaným čerstvým česnekem.
Lze s ním také zadělávat různé druhy těsta na moučníky nebo palačinky či lívance, přidat ho můžeme i do polévek.

Recepty s kefírem

Snídaňové lívance s malinami a kefírem.
Zdroj: duni-cheri.de

Jak si vyrobit domácí kefír?

Jak jsme již psali, mléčný kefír je bohatý na probiotika a má spoustu zdravotních benefitů. Poradíme vám, jak si vyrobit domácí lahodné kefírové mléko snadno a rychle.

Budete potřebovat:

  • 2 lžičky kefírových zrn
  • 3 šálky čerstvého mléka (kravské nebo kozí)

Postup

  • Vložte kefírová zrna, asi 2 lžičky zrn, do čisté skleněné nádoby s asi 3 šálky čerstvého mléka. Ujistěte se, že v horní části sklenice ponecháte asi 5 cm místa.
  • Umístěte plastové víko na horní část sklenice, ale neutahujte jej, nechte víko na horní straně nádoby volné.
  • Nádobu umístěte na 24 hodin na teplé místo, mimo přímý sluneční svit, například do skříňky v kuchyni. Jakmile kefír trochu zhoustne a voní po fermentaci, je hotový.
  • Utáhněte víko a dobře protřepejte. Umístěte nerezové sítko nebo plastové sítko na čistou sklenici. Kefír sceďte do sklenice.
  • Nyní, pokud chcete provést druhou fermentaci, můžete přidat čerstvé nebo zmrazené ovoce. Přidejte např. ½ banánu a poté pevně přiklopte víko a nechte kefír odležet další 2 až 5 hodin. Tím se zdvojnásobí množství probiotik. 
  • Pokud nechcete dělat druhé kvašení, můžete kefír přiklopit a uložit do lednice.
  • Proces s kefírovými zrny, která máte v sítku, můžete znovu opakovat. Vložte kefírová zrna do čisté sklenice, přidejte mléko, přiklopte víkem (neutahujte) a celý proces zopakujte.
Domácí kefírové mléko z kefírových zrn.
Zdroj: twopeasandtheirpod.com

Jaký druh kefírového mléka si rádi vychutnáváte vy? Pít ho můžete třeba jen tak na chuť, nebo pokud jste nemocní, či máte trávicí potíže.

Podělte se s námi, jakou příchuť máte nejraději a co si třeba z kefíru rádi upečete?

Použité zdroje

Top 4 health benefits of kefir, Jo Lewin, www.bbcgoodfood.com, 05. 08. 2020, [citováno: 24. 04. 2022]
How to Make Kefir, Maria Lichty, www.twopeasandtheirpods.com, [citováno: 24. 04. 2022]
Kefir by BANDI FOODS, USDA Branded foods, www.nutritionvalue.org, [citováno: 24. 04. 2022]
Kefir, LIFEWAY, strawberry, lowfat, USDA Branded foods, www.nutritionvalue.org, [citováno: 24. 04. 2022]
Kefir, LIFEWAY, plain, lowfat, USDA Branded foods, www.nutritionvalue.org, [citováno: 24. 04. 2022]
Kefir, www.en.wikipedia.org, [citováno: 24. 04. 2022]
X