Tisk

Kefír

Kefír je mléčný výrobek, který se vyrábí ze svařeného mléka zakvašeného kefírovým zákysem. Původní receptura přípravy tohoto nápoje pochází z oblasti Kavkazu a z Tibetu, kde se kromě kravského mléka vyráběl i z mléka kozího a ovčího a kvašením získával i určité procento alkoholu. Jeho název je odvozen z tamějších krajových názvů. S pomocí kefírové kultury lze kefír vyrobit z nepasterizovaného mléka i v domácím prostředí. Kefír, který se běžně kupuje v obchodech je mírně nakyslý a měl by být přiměřeně hustý. Využívá se především jako nápoj, ale lze s ním také zadělávat různé druhy těsta na moučníky nebo palačinky či lívance, přidat ho můžeme i do polévek. 


Další pojmy slovníku:

  • Vepřová plec

    Vepřová plec, jak název napovídá, je maso z hrudi. Bývá více či méně prorostlé tukem a dnes je již většinou prodáváno vykostěné, to znamená bez...

  • Fritování

    Fritování je způsob smažení, kdy je smažená potravina celá ponořená v oleji nebo tuku. Protože se přitom používá vysoká teplota, je fritování...

  • Mangold

    Mangold je listová zelenina se starším domácím názvem cvikla. Podobá se řepě, ale konzumují se z něj jen nadzemní části, dužnaté řapíky a listy,...

  • Karotka

    Karotka je odrůda mrkve. Je ranější než běžná mrkev a liší se od ní tím, že má kratší kořen s tupým, až zakulaceným koncem na rozdíl od delšího a...

  • Worcesterová omáčka

    Pod původním názvem Worcester sauce, v Čechách upraveným na "vorčestr" se skrývá již upravené tekuté koření s ostrou vůní a zvláštní...

Recepty s "Kefír":

  • Lívanečky Vlasty Buriana

    Do velké mýsi si dáem kefírek a do něj si pomalu zašleháme máslo rpzpúuštěné, vejce a rum. Potom už nasypeme mouku, kokos, špetku soli,skořicový...

  • Studená okurková polévka s paprikami

    Okurku oloupeme a rozdělíme na dvě části. Jednu část rozmixujeme na kaši, kterou smícháme s mlékem nebo smetanou. Druhou část a papriky nakrájíme...

  • Švestkové řezy

    Hrubou a hladkou mouku promícháme s práškem do pečiva, přidáme cukr, kyselé mléko, rozpuštěné máslo, vejce a všechno promícháme. Těsto rozetřeme na...

  • Mandarinkové řezy

    Příprava těsta: Máslo s cukrem ušleháme do pěny, postupně přidáme vejce, mouku smíchanou s práškem do pečiva, kakao a rum a vypracujeme hladké...

  • Makové rohlíčky

    Mouku prosejeme s práškem do pečiva, přidáme změklý tuk, kefír, acidofilní mléko nebo bílý jogurt a vypracujeme vláčné těsto, které necháme v...



Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...