Tisk

Kefír

Kefír je mléčný výrobek, který se vyrábí ze svařeného mléka zakvašeného kefírovým zákysem. Původní receptura přípravy tohoto nápoje pochází z oblasti Kavkazu a z Tibetu, kde se kromě kravského mléka vyráběl i z mléka kozího a ovčího a kvašením získával i určité procento alkoholu. Jeho název je odvozen z tamějších krajových názvů. S pomocí kefírové kultury lze kefír vyrobit z nepasterizovaného mléka i v domácím prostředí. Kefír, který se běžně kupuje v obchodech je mírně nakyslý a měl by být přiměřeně hustý. Využívá se především jako nápoj, ale lze s ním také zadělávat různé druhy těsta na moučníky nebo palačinky či lívance, přidat ho můžeme i do polévek. 


Další pojmy slovníku:

  • Bílý pepř

    Bílé kuličky pepře pocházejí ze stejné rostliny jako kuličky černého pepře, opět se jedná o plody pepřovníku. Rozdíl v barvě spočívá v tom, že...

  • Karí koření

    Setkáváme se s ním také pod názvem curry. Je to směs běžnějších i cizích a vzácných druhů koření. Takže kromě pepře, nového koření, hřebíčku,...

  • Sašimi (Sashimi)

    Jedná se o japonské tradiční jídlo jehož název se objevuje už ve 14. století. Základem tohoto pokrmu je syrová ryba nebo jiný mořský živočich....

  • Lilek vejčitý

    Lilek, nazývaný také baklažán, pochází pravděpodobně z Indie. Plody této teplomilné rostliny mají různý tvar a jsou nejčastěji fialové barvy, i...

  • Žampión

    Žampión je sice v přírodě volně rostoucí houba, ale je také první houbou, která se začala pěstovat uměle. Počátky tohoto pěstování spadají do...

Recepty s "Kefír":

  • Mandarinkové řezy

    Příprava těsta: Máslo s cukrem ušleháme do pěny, postupně přidáme vejce, mouku smíchanou s práškem do pečiva, kakao a rum a vypracujeme hladké...

  • Makové rohlíčky

    Mouku prosejeme s práškem do pečiva, přidáme změklý tuk, kefír, acidofilní mléko nebo bílý jogurt a vypracujeme vláčné těsto, které necháme v...

  • Studená okurková polévka s paprikami

    Okurku oloupeme a rozdělíme na dvě části. Jednu část rozmixujeme na kaši, kterou smícháme s mlékem nebo smetanou. Druhou část a papriky nakrájíme...

  • Mrkvový salát s jablky a rajčaty

    Mrkev nastrouháme najemno, oloupaná jablka nahrubší nudličky. Omytá rajčata nakrájíme na měsíčky a přidáme do mísy k mrkvi a jablkům. Zalijeme...

  • Langoše s kefírem

    Z droždí, vlažného mléka, cukru a asi 2-3 lžic hladké mouky připravíme kvásek. K vykynutému kvásku přidáme zbylou mouku, kefír, sůl a lžičku prášku...



Nové příspěvky