Tisk

Kmín

Kmín pochází z Evropy a Asie. Je dobře známý nejen u nás, ale i v celé Evropě, kde všude dobře roste, místy i planě. V kuchyni se používají semena silné vůně a chuti při pečení jakýchkoliv druhů masa, při vaření brambor, zelí a dalších zelenin, při výrobě sýra, do pomazánek a salátů. Je častou příchutí pečiva, především různých druhů chleba, sype se jím i bílé pečivo. Známé jsou i likéry ochucené kmínem.


Další pojmy slovníku:

  • Máslo

    Máslo se kdysi stloukalo v zemědělských domácnostech ze sbírané smetany v máselnicích, které dnes spolu s formami na kostky másla můžeme vidět už...

  • Tvaroh

    Tvaroh je plnohodnotná bílkovina získaná srážením mléka. Jeho obsah bílkovin se vyrovná masu, proto patří k nevýživnějším a nejsnáze stravitelným...

  • Galantina

    Název galantina se občas používá pro každé studené maso s rosolem, což není zcela přesné. Správně se jedná o vykostěnou drůbež, popřípadě jiné maso...

  • Oříšky kešu

    Oříšky tropického stromu ledvinovníku západního, původem z Ameriky. Oříšky rostou jednotlivě jako tvrdý výčnělek naspodu dužnatého plodu a mají...

  • Vepřová pečeně (karé)

    Vepřové karé neboli vepřová pečeně pochází z hřbetní části vepře a její součástí je i kost. Jedná se o tu část, která již je více prorostlá tukem a...

Recepty s "Kmín":

  • Nadívané kuře

    Kuře očistíme a zevnitř mírně prosolíme. 3/4 másla rozehřejeme, housky rozkrájíme na kostičky a máslem ji pokapeme. Vejce rozšleháme, přidáme...

  • Kuře s brokolicí v parním hrnci

    Nejdříve očistíme a okořeníme kuře solí, grilovacím kořením, namačkaným česnekem, trošička pepře. Tuto část masa dáváme do vrchní mísi, do další...

  • Zavařená řepa

    červenou řepu musíme před tím napřed omýt a uvařit. Ta se potom oloupe a nakrájí na ksotičky nebo nastrouhá na hrubo jak máte rádi i někdio na...

  • Smetanová polévka s vejci

    Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a uvaříme je spolu s kořením v osolené vodě doměkka. Pak koření vyjmeme, polévku zahustíme hladkou moukou...

  • Houbové rizoto s paprikou a rajčaty

    Rýži přebereme, opereme a zalijeme vroucí vodou v poměru 1:1. Osolíme, přidáme lžíci másla a přikrytou rýži v troubě udusíme. Na druhé lžíci másla...



Nové příspěvky