Tisk

Kmín

Kmín pochází z Evropy a Asie. Je dobře známý nejen u nás, ale i v celé Evropě, kde všude dobře roste, místy i planě. V kuchyni se používají semena silné vůně a chuti při pečení jakýchkoliv druhů masa, při vaření brambor, zelí a dalších zelenin, při výrobě sýra, do pomazánek a salátů. Je častou příchutí pečiva, především různých druhů chleba, sype se jím i bílé pečivo. Známé jsou i likéry ochucené kmínem.


Další pojmy slovníku:

  • Páj (Pie)

    Je to počeštělý název koláče z anglického slova "pie", které se v historických pramenech objevuje už od 12. století. Koláče pečené z...

  • Špaldová mouka

     Špalda je druh pšenice, dříve při pěstování dost rozšířený, později nahrazený výnosnějšími druhy. Používá se jako běžná mouka pro pečení a...

  • Brojler

    Původně se název brojler využíval pro kuřata v rychlém výkrmu, určená pro jatečné účely. V současnosti se tímto pojmem míní obecně zvířata...

  • Pšeničné klíčky

    Klíčky pšeničných obilek, základů nových rostlinek, se obvykle oddělují od zrn zpracovávaných na mouku. Třebaže klíčky představují jen malou část...

  • Sauté

    Je to způsob vaření, kdy se používá malé množství tuku v mělké pánvi, vysoká teplota a rychle se připraví všechny složky v pánvi najednou. Hlavní...

Recepty s "Kmín":

  • Kachní roláda paní Jolanky

    Nejprve kačenu vykostíme což neni jednoduché, chcet to člověka zručného a trpělivého a nebo toho kdo už to dělal. pak masíčko posolíme jemně a...

  • Čínské nudličky z woku

    Maso nakrájíme na nudličky, promícháme s vejcem a solamylem rozmíchaným v troše vody. Necháme uležet 1 hodinu v chladu. Maso osmahneme v rozpáleném...

  • Dalamánky

    Chleba dáme do části vody namočit, pomačkáme nebo pokrájíme na menší kousky a necháme nabobtnat. Ze zbytku vody, cukru a droždí uděláme kvásek....

  • Houbové noky

    Na plátky nakrájené houby podusíme s kmínem, vegetou a solí na oleji doměkka. Z bílků ušleháme tuhý sníh, vmícháme žloutky, mouku, vychladlé houby,...

  • Vepřové ledvinky dušené

    Postup jako u ledvinek narychlo.Po osmažení na tuku a cibulce je podlijeme vývarem nebo vodou, dusíme téměř do měkka, pak necháme šťávu vysmahnout,...



Nové příspěvky