Kokosové řezy jako nadýchaný moučník pro nedělní odpoledne

Víte, že kokos je také zdrojem vápníku? Kokosová voda je bohatá na draslík i vitamín B.

Strouhaný kokos je oblíbenou surovinou pro pečení výborných moučníků a cukroví, na kterých si pochutná hlavně ten, který má rád sladké.

Milovníci sladkých moučníků jistě ocení kokosové řezy, které můžete kombinovat s čokoládou i se smetanou.

Kokos a jeho použití

Kokos samozřejmě nemůžeme získat z domácích zdrojů, takže jsme odkázáni na nákup dováženého kokosu. Pro potřebu do moučníků jej v obchodech pořídíme již nastrouhaný na jemné nudličky. Jedná se o strouhanou bílou dužinu kokosových ořechů, která obsahuje poměrně vysoké procento tuku a sušením je z ní odstraněn již tak nízký obsah vody.

1. Kokosové řezy s krémem

Pro opravdové labužníky přinášíme recept na výborný moučník, který se díky krému rozplývá na jazyku. Kokosové řezy s krémem nejsou nijak náročné na přípravu, kterou zvládne i začínající kuchařka.

INGREDIENCE:

Těsto:

  • 4 vejce
  • 180 g pískového cukru
  • 100 ml oleje
  • 150 ml mléka
  • 40 g kakaa
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • tuk na vymazání plechu
  • strouhaný kokos

Krém:

  • 700 ml mléka
  • 200 g pískového cukru
  • 100 g polohrubé mouky
  • 200 g strouhaného kokosu
  • 200 g másla

POSTUP:

  1. Rozklepneme vejce, oddělíme žloutky od bílků.
  2. Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, vmícháme olej a vodu a přidáme mouku s kakaem a kypřícím práškem do pečiva.
  3. Vše dobře promícháme.
  4. Ušleháme tuhý sníh z bílků a přidáme ho opatrně do těsta.
  5. Plech si vymažeme a vysypeme buď strouhaným kokosem, nebo hrubou moukou.
  6. Těsto dáme péci do vyhřáté trouby na 180 stupňů Celsia, až se bude odlepovat od krajů plechu.
  7. Na krém svaříme mléko, cukr a mouku v hustou kaši, do které vmícháme máslo. Dále již nevaříme.
  8. Máslo necháme rozpustit, stále mícháme, pak vmícháme i kokos.
  9. Vezmeme vychladlý a upečený korpus a krém na něho rovnoměrně rozetřeme.
  10. Krém můžeme polít čokoládovou polevou a řezy necháme do druhého dne odležet.
  11. Pak nakrájíme na jednotlivé podílky.

Hotový recept na kokosové řezy s krémem

zdroj: kitchen.nine.com.au

2. Kokosové řezy se smetanou

Šlehačka umí zjemnit téměř každý moučník. Ne jinak je tomu i u kokosových řezů se smetanou. Pro přípravu použijte hrnek o objemu asi 250 ml.

INGREDIENCE:

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1/2 hrnku másla
  • 3/4 hrnku krupicového cukru
  • 2 vejce
  • 1 hrnek mléka
  • 1 prášek do pečiva
  • 1/2 hrnku moučkového cukru
  • 3/4 hrnku kokosu
  • smetana ke šlehání

POSTUP:

  1. Smícháme mouku, máslo, cukr, vejce, mléko a prášek do pečiva na husté těsto.
  2. Těsto nalijeme na vymazaný plech.
  3. Smícháme moučkový cukr a kokos a touto směsí posypeme těsto na plechu.
  4. Upečeme v předehřáté troubě při teplotě 180 stupňů Celsia asi po dobu 25 minut.
  5. Upečené těsto polijeme neušlehanou smetanou, která se do těsta pěkně vsákne a těsto je pak vláčné.

Hotový recept na kokosové řezy se smetanou

zdroj: foodtolove.com.au

3. Kokosové řezy

Jednoduché kokosové řezy budete mít okamžitě připravené. Nemusíte se bát je nabídnout jako pohoštění pro návštěvu. Chutnají báječně. Pro přípravu těchto kokosových řezů použijte hrnek o objemu asi 250 ml.

INGREDIENCE:

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 2 hrnky kokosu
  • 1/2 hrnku krupicového cukru
  • 2 celá vejce
  • 1 hrnek mléka
  • 2 dl oleje
  • 1 prášek do pečiva

POSTUP:

  1. V mísi smícháme mouku, kokos, cukr, mléko, olej, vejce a kypřící prášek do pečiva.
  2. Plech vyložíme pečícím papírem a na něho nalijeme připravené těsto.
  3. Upečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů Celsia asi po dobu 40 minut.

Hotový recept na kokosové řezy

zdroj: lovefoodies.co

4. Kokosové řezy s čokoládou

Čokoláda a kokos patří neodmyslitelně k sobě. Proto vyzkoušejte kokosové řezy s čokoládou, které určitě potěší vaše chuťové pohárky.

INGREDIENCE:

  • 200 g kokosu
  • 200 g krupicového cukru
  • 250 g másla
  • 100 g hladké mouky
  • 1 čokoládová poleva
  • 1 kondenzované mléko
  • 8 bílků

POSTUP:

  1. Ušleháme bílky do tuhého sněhu, opatrně zašleháme cukr a vmícháme mouku a kokos.
  2. Plech si vymažeme a vysypeme hrubou moukou a nalijeme na něho připravené těsto.
  3. Upečeme dozlatova v předehřáté troubě.
  4. Ušleháme kondenzované mléko s máslem na krém.
  5. Vychladlé těsto potřeme krémem a polijeme čokoládou.

Hotový recept na kokosové řezy s čokoládou

zdroj: pixabay.com, CC0 Creative Commons

Strouhaným kokosem se dá velmi dobře zdobit pouhým posypáním. Bílý kokos se dobře vyjímá především v kombinaci s tmavým těstem nebo tmavou polevou. Strouhaný kokos však můžeme i opatrně trochu opražit do velmi světle hnědé barvy, čímž získá na chuti. Kokos se také velmi jednoduše může zabarvit potravinářským barvivem do libovolné barvy. Stačí jej promíchat s několika kapkami barviva a nechat proschnout.

Kokos běžně používáme při pečení sladkých moučníků. Můžeme ho ale upotřebit při vaření slaných masových jídel podle receptů z orientálních kuchyní. Kokosové nudličky z woku mohou být příjemným zpestřením jídelníčku. Připravte si je podle našeho návodu.

 

 

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *