Tisk článku

Kokosové řezy

Mezi oblíbené moučníky patří zcela jistě řezy, jejichž názvy bývají odvozené od přidávané ingredience, případně získaly svůj vlastní speciální název. Tak mezi recepty najdeme řezy ořechové, kakaové, čokoládové, tvarohové, smetanové, ovocné, krémové a mnohé další. Jedněmi z nich jsou i kokosové řezy.

Kokosové řezy

Kokos a jeho použití

Kokos samozřejmě nemůžeme získat z domácích zdrojů, takže jsme odkázáni na nákup dováženého kokosu. Pro potřebu do moučníků jej v obchodech pořídíme již nastrouhaný na jemné nudličky. Jedná se o strouhanou bílou dužinu kokosových ořechů, která obsahuje poměrně vysoké procento tuku a sušením je z ní odstraněn již tak nízký obsah vody. Kromě použití do orientálních masových receptů se strouhaný kokos široce využívá ve sladkých zákuscích, dortech a jiných moučnících.

Kokos a řezy

Kokosové řezy jsou tak jako ostatní oblíbené zejména proto, že většinou nevyžadují žádné zvláštní zacházení při přípravě, korpus se peče na celý plech, takže je moučníku dostatečné množství a při troše práce věnované konečné úpravě i pěkně vypadají. Do těchto moučníků se kokos používá různými způsoby. Pod názvem kokosové řezy nacházíme recepty na řezy, kde rozlišujeme :

  • kokosová těsta: kokos je součástí těsta
  • kokosové náplně zapečené: kokos je součástí pečené nebo zapečené náplně
  • kokosové krémy: kokos je součástí krému, kterým řezy plníme
  • kokosové polevy: kokos je součástí polevy, kterým řezy poléváme
  • kokosové zdobení: kokosem výrazně zdobíme upečený moučník

Kokosové těsto

Princip kokosových těst je velmi jednoduchý. Strouhaný kokos se prostě přidává ve větším či menším množství přímo do těsta. Hodí se jak do rychlých těst, kde se všechny potřebné suroviny jen promíchají, tak především do těst třených. Stejně tak se strouhaný kokos může použít i do těst křehkých. Svou strukturou strouhaný kokos vyhovuje i při zjednodušeném odměřování surovin na hrníčky. Všechna těsta s kokosem se mohou připravovat současně i s kakaem, čokoládou nebo dalšími vhodnými ingrediencemi, včetně ovoce. Po upečení tato těsta pěkně voní a dobře i chutnají. Můžeme je podávat samotné, případně je plnit krémem či zdobit polevou.

Kokosová náplň zapečená

Strouhaný kokos můžeme přidávat do tvarohových nebo pudinkových náplní, které pečeme současně s korpusem. Mohou se jím také zahušťovat některé ovocné náplně připravené například ze strouhaných jablek nebo jiného ovoce. Velmi často se používá kokos na vmíchání do bílkového sněhu, který se navrší na částečně upečený korpus a společně se pak moučník dopeče.

Kokosový krém

Strouhaný kokos můžeme v menším množství přidat do každého máslového nebo nastavovaného krému. Dají se však také dělat krémy, kde je kokos hlavní součástí a možná by se tyto krémy daly spíše označit za nádivku. Velmi často se totiž do nich přidávají i piškoty máčené v kávě, kakau, likéru a na moučník se dává vyšší vrstva než je tomu obvyklé u krému. Kokos se přitom ještě může spařit v mléce, kde poměrně dost nabude. Takto upravený spařený kokos můžeme dochutit cukrem a použít i samostatně jako vrchní krém.

Kokosová poleva

Strouhaný kokos můžeme přidávat jak do klasicky připravovaných polev, tak si můžeme vytvořit i polevy méně obvyklé. Příkladem mohou být polevy z kysané smetany nebo jogurtu, silně zahuštěné kokosem a dochucené buď jenom cukrem nebo ještě například kakaem, čokoládou nebo některou aromatickou příchutí.

Kokosové zdobení

Strouhaným kokosem se dá velmi dobře zdobit pouhým posypáním. Bílý kokos se dobře vyjímá především v kombinaci s tmavým těstem nebo tmavou polevou. Strouhaný kokos však můžeme i opatrně trochu opražit do velmi světle hnědé barvy, čímž získá na chuti. Kokos se také velmi jednoduše může zabarvit potravinářským barvivem do libovolné barvy. Stačí jej promíchat s několika kapkami barviva a nechat proschnout.
 





Příspěvky ke článku: Kokosové řezy

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky