Tisk článku

Koláče a koláčky

Koláče jsou typickým českým moučníkem. Známe je jako tvarované, pečené ve formě nebo na plechu. Tvarované koláče připravujeme především z těsta kynutého. Rychlé koláčky si upečeme z těsta lístkového. Koláče pečené v koláčové formě nebo na plechu můžeme kromě kynutého nebo lístkového těsta připravit i z těsta křehkého, třeného nebo piškotového. Do tvarovaných koláčků používáme především klasické nádivky jako makovou, tvarohovou, marmeládovou, občas i ovoce a doplňujeme drobenkou. U ostatních koláčů používáme rovněž nádivky, ale mnohem častěji je kombinujeme s ovocem nebo použijeme pouze ovoce a doplňujeme drobenkou, bílkovým sněhem, pudinkem, polevami.

Tvarované koláčky z kynutého těsta

Kynuté těsto není tak složité jak se někdy zdá, ale vyžaduje čas potřebný ke kynutí. Některé tradiční koláče se však bez kynutého těsta neobejdou a proto se seznámíme se správným postupem jeho vypracování.

Základní recept na kynuté těsto:


  • 50 dkg hladké nebo polohrubé mouky
  • 3-5 dkg cukru
  • 1 celé vejce
  • 2 dkg droždí
  • půl lžičky soli
  • cca 1/4 l mléka
Nejdříve připravíme kvásek. Droždí rozetřeme se lžící cukru, přidáme 2 lžíce mouky a 3 lžíce vlažného mléka. Rozmícháme na řidší těstíčko, přikryjeme a necháme asi 10 minut kynout. Až těstíčko zdvojnásobí svůj objem, je kvásek připraven a máme jistotu, že droždí je kvalitní. Do mísy si připravíme mouku, cukr, přilijeme kvásek a odměřené vlažné mléko. Vejce můžeme rozkvedlat v mléce (což je lepší) nebo přidat rovnou do mouky. Po přidání mléka přilijeme vlahý rozpuštěný tuk. Sůl přidáváme až nakonec, protože nesmí přijít do styku s droždím. A nyní těsto řádně propracujeme a to buď širší vařečkou ručně nebo v míse kuchyňského robotu. Toto množství lze zpracovat i hnětacími háky, které bývají příslušenstvím ručního elektrického šlehače. Zde je na místě malé doporučení: těsto nesmíme přelít a nesmíme je ani dodatečně ředit, měli bychom pak nekvalitní těsto, takže je dobré nechat si část mouky stranou a postupovat od řidšího těsta k hustšímu a mouku podle potřeby přidávat. Těsto je řádně vypracováno, když je lesklé, hladké a nechytá se mísy. Vařečkou seškrábneme těsto ze stěn mísy, posypeme lehce moukou, zakryjeme utěrkou a dáme kynout. Těsto udržujeme v teple a doba kynutí činí asi 1 hodinu. Během kynutí jej můžeme alespoň jednou prohníst, snížíme obsah kysličníku uhličitého a zvýšíme obsah kyslíku. Těsto pak rychleji dokyne a je pórovitější. Těsto je vykynuté, když asi o polovinu nabude, je hladké, lesklé a pružné. Vytlačíme-li do těsta prstem důlek, těsto se rychle vyrovná. A pak již z vykynutého těsta tvarujeme koláčky, které po zpracování necháme ještě asi 20 minut kynout na plechu. Vybrat si můžete nejznámější koláčky jako třeba:

Posvícenské koláčky

Posvícenské koláčky jsou malé kulaté koláče nahoře s nádivkou. Z těsta vyválíme plát, kulatým tvořítkem (skleničkou) vykrájíme kulaté tvary. Uprostřed uděláme plochým dnem skleničky důlek, který naplníme nádivkou. Okraje potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme drobenkou a upečeme.

Chodské koláče

Chodské koláče jsou velké kulaté ozdobné koláče s různými nádivkami a různým zdobením. Vyválíme větší kolo tak, aby se jedno vešlo na jeden plech, okraje povytáhneme, můžeme je prsty zvlnit a doprostřed dáváme nádivku nebo několik druhů nádivek do výsečí nebo kruhů a kontrastně zdobíme.

Moravské koláče

Moravské koláče připomínají buchty, protože si těsto rozdělíme na kousky, vytvarujeme pla-cičky a plníme je tvarohovou nádivkou. Zabalíme je jako buchty, spojem dolů uložíme na plech, potřeme vejcem nebo rozpuštěným máslem.Pak nahoře promáčkneme důlek a do něj vložíme trochu povidel nebo marmelády a posypeme drobenkou.

Šátečkové koláče

Šátečkové koláče jsou vázané koláče s nádivkou. Těsto rozválíme, nakrájíme si čtverečky podle potřebné velikosti koláčů, doprostřed vložíme nádivku a protilehlé rohy přitáhneme k sobě a přitiskneme nebo přehodíme tak, aby se šátečky nerozvinuly. V jednotlivých rozích musí zůstat "očka", jimiž je vidět nádivka. Před upečením potřeme vejcem nebo rozpuštěným máslem a posypeme drobenkou. Použijeme-li do koláčků dvě nádivky, např. tvarohovou a marmeládovou máme koláčky tzv. dvojctihodné. Tento typ koláčků se také používá jako svatební koláče. K nim patří i velké koláče se čtyřmi nádivkami nazývané rohové, kterými se v některých krajích obdarovávají svobodní přátelé a příbuzní.

Dva tipy na netradiční formu koláčků:

Vosí hnízda

Těsto rozválíme na dva pláty, každý z nich pokapeme rozpuštěným máslem a naplníme nádiv-kou. Nádivku můžeme použít makovou, tvarohovou, ořechovou nebo z dušených jablek a doplnit rozinkami, ořechy nebo sekanými mandlemi. Pod tvarohovou nádivku můžeme natřít pikantní marmeládu. Svineme jako závin a nakrájíme na asi 4-5 cm široká kolečka. Zespodu trochu těsto povytáhneme a spojíme. Touto stranou postavíme na plech, necháme dokynout, potřeme vejcem a upečeme.

Větrníčky

Těsto rozválíme, nakrájíme na čtverce a v rozích nařízneme. Doprostřed dáme náplň a naříznuté rohy stáčíme ke středu, takže výsledným tvarem je větrníček. Potřeme vejcem, můžeme posypat drobenkou, necháme dokynout a upečeme.


Tvarované koláčky z lístkového těsta

Příprava lístkového těsta doma je poměrně náročná, takže je výhodnější koupit si těsto hotové. Pak se jedná o velice rychlý způsob zhotovení koláčků s nejrůznějšími nádivkami nebo ovocem. Těsto necháme rozmrznout, rozválíme na plát, vykrájíme čtverce a plníme, takže nám zůstává práce jen s nádivkou. Plech nevymazáváme, ale jen opláchneme studenou vodou a vkládáme do hodně vyhřáté trouby (220°C). Zapečeme a pak teplotu zmírníme na 180°C, aby se těsto propeklo. Pečeme asi 20 minut. Troubu zbytečně zvlášť ze začátku neotevíráme, jedině tak bude těsto pěkně nadýchané a křehké.

Můžete si s námi zkusit rychlý a chuťově zajímavý recept:

Jahodové šátečky s tvarohem

  • 50 dkg lístkového těsta
  • 30 dkg jahod
  • 1 vejce
  • trochu mléka na potření
Náplň: 30 dkg měkkého tvarohu, 2 žloutky, 3 dkg tuku, 4 dkg rozinek, 4 dkg práškového cukru - vše smícháme. Lístkové těsto vyválíme a rádýlkem pokrájíme na čtverce o velikosti 10x10 cm. Na každý čtvereček těsta dáme lžičku tvarohové náplně a na ni položíme jahodu. Protilehlé růžky spojíme, potřeme vejcem rozšlehaným s mlékem a upečeme.


Koláče pečené ve formě

Pro tyto koláče používáme na upečení kulaté koláčové formy různých velkostí a z různých materiálů. Jak již bylo řečeno, těsto můžeme použít kynuté, křehké (to je jednoduché linecké těsto), lístkové, třené nebo piškotové. S výjimkou lístkových těst formu před pečením vymazáváme tukem a kromě kynutých těst i vysypeme moukou, jemnou strouhankou nebo kokosem. Koláče plníme klasickými nádivkami a většinou je doplňujeme ovocem. Měli bychom umět využít výhody, kterou nám poskytuje kulatá forma a to je různé ozdobné kladení ovoce, kombinace jeho druhů s nádivkami, doplnění zapečeným bílkovým sněhem nebo smetanovými zálivkami apod. Po upečení můžeme doplnit želatinou, polevou, dozdobit krémem nebo šlehačkou. Získáme tak pokaždé jiný, chuťově i vzhledově zajímavý moučník.


Koláče pečené na plechu

Můžeme péci ze všech již uvedených těst. Nejčastěji používáme kynuté, křehké nebo třené těsto jako základ a navrch klademe ovoce a posypeme drobenkou. Oblíbené drobenkové koláče nahrazují křehké těsto, protože jeho suroviny jsou shodné, ale těsto se nevypracovává do hladkého těsta a nemusí se tedy vyvalovat na plát. Kynuté těsto lze výhodně nahradit těstem s přídavkem tvarohu, které je chuťově velmi podobné, rychle se zpracovává a ihned používá k pečení. Jeden takový recept vám můžeme nabídnout.

Křehké těsto s tvarohem

  • 30 dkg polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 12,5 dkg tuku
  • 5 dkg moučkového cukru
  • 15 dkg měkkého tvarohu
  • 1-2 lžíce mléka
Mouku prosejeme s kypřícím práškem. Změklý tuk utřeme s prosátým cukrem, po kouskách přidáváme tvaroh, mléko a za postupného přidávání mouky zpracujeme vláčné těsto, které přikryjeme a necháme půl hodiny v chladu odležet. Pak je rozválíme a použijeme podle potřeby (na plech, k vykrajování tvarů apod.). Vejce nebo žloutky se do těsta nepřidávají. Toto těsto je vhodné pod šťavnaté a pikantní ovoce jako švestky, angrešt nebo rybíz. Před pečením většinou ovoce sypeme drobenkou z mouky, cukru a teku, ale můžete použít i následující kokosovou drobenku.

Kokosová drobenka

  • 10 dkg strouhaného kokosu
  • 10 dkg moučkového cukru
  • 10 dkg dětské krupičky
  • 6 lžic oleje
Vše prsty rozemneme. Upečené koláče pocukrujeme a necháme vychladnout. Pokud je už dále nezdobíme, tak je nakrájíme na čtverce, úzké řezy nebo trojúhelníky a podáváme ke kávě, čaji nebo kakau.


Další recepty na koláče


Všechny recepty na koláče najdete v kategorii Koláče





Příspěvky ke článku: Koláče a koláčky

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky
  • Cuketový sachr dort od Ládi Hrušky,TN Nova
    u receptu chybí část ingrediencí,opakují se!
  • perník
    perník je naozaj výborný a ja som do cesta pridala ešte aj caro nápoj. perník bol skutočne výborný
  • rohlíčky
    a ak v jogurte alebo kefíre ešte rozmiešate aj caro cereálny nápoj, bude mať cesto ešte lepšiu chuť
  • lívančeky
    do cesta som pridala aj caro cereálny nápoj a cesto malo výbornú chuť
  • bábovka
    do bábovkového cesta bežne pridávam caro nápoj, ktorý rozpustím v mlieku. cesto je naozaj výborné.