Tisk

Kopr

Kopr je rostlina z čeledi miříkovitých a pěstuje se téměř na celém světě, nejvíce však v Evropě a Asii. Z kopru se využívá především mladá nať ještě v čerstvém stavu do polévek a omáček a některých masitých pokrmů především z rybího masa. Jemně sekaným koprem se ochucují i saláty a pomazánky. Hojně se využívá při nakládání okurek a zeleniny, kdy lze použít i odkvetlé stonky kopru se semeny. Kopr obsahuje vitamín C a éterické oleje. Z léčivých vlastností se na něm oceňuje to, že podporuje chuť k jídlu. Kopr lze sušit, ztrácí však přitom na své vůni, takže je vhodnější ho sterilovat ve sladkokyselém nálevu nebo zmrazit. 


Další pojmy slovníku:

  • Garnýrování

    Garnýrování znamená obkládání hlavního pokrmu přílohou. Název se používá spíše při takovém způsobu servírování na stůl, kdy se více porcí předkládá...

  • Pohanka

    Pohanka byla kdysi poměrně pěstovanou rostlinou. Nejedná se o pravou obilovinu, i když se jako taková označuje i používá. V poslední době se hodně...

  • Lékořice

    Lékořice je vyšší rostlina pocházející ze Středomoří. U nás zdomácněla už v 16.století na jižní Moravě. Z rostliny se využívají kořeny k přípravě...

  • Kola

    Výtažek z ořechů kolovníku, což je druh stromu rostoucí v tropických deštných pralesech převážně v západní Africe, ale také v Brazílii, na Jamajce...

  • Husa

    Husa patří mezi nejtučnější druh drůbeže. Současně je i dost velká a proto se vždy připravovala pouze při výjimečných příležitostech. V obchodech...

Recepty s "Kopr ":

  • Koprová polévka se smetanou

    Máslo rozpustíme, přidáme mouku a uděláme světlou jíšku. Zalijeme jí studenou vodou, rozmícháme a uvedeme do varu. Osolíme a vložíme oškrábané, na...

  • Žampiony s koprovou omáčkou

    Očištěné žampiony nakrájíme na větší kousky. Rozehřejeme 1 lžíci másla a žampiony na ní krátce orestujeme, pak je osolíme a podusíme doměkka. Podle...

  • Musaka s lilkem

    Maso promícháme v míse se solí, pepřem a vegetou, najemno nakrájenou cibulí a prolisovaným česnekem a pak je oleji osmahneme a krátce podusíme....

  • Okurkový salát s brambory a uzeným masem

    Omytou a oloupanou okurku nastrouháme na plátky. Oloupané vařené brambory po vychladnutí nakrájíme na kostky, oloupaná rajčata pokrájíme na...

  • Koprová polévka s okurkami

    V rozehřátém oleji osmahneme mouku do světležluta. Potom ji zředíme vodou, rozšleháme, smícháme se smetanou a zalijeme vývarem. Do polévky přidáme...



Nové příspěvky