Tisk

Kopr

Kopr je rostlina z čeledi miříkovitých a pěstuje se téměř na celém světě, nejvíce však v Evropě a Asii. Z kopru se využívá především mladá nať ještě v čerstvém stavu do polévek a omáček a některých masitých pokrmů především z rybího masa. Jemně sekaným koprem se ochucují i saláty a pomazánky. Hojně se využívá při nakládání okurek a zeleniny, kdy lze použít i odkvetlé stonky kopru se semeny. Kopr obsahuje vitamín C a éterické oleje. Z léčivých vlastností se na něm oceňuje to, že podporuje chuť k jídlu. Kopr lze sušit, ztrácí však přitom na své vůni, takže je vhodnější ho sterilovat ve sladkokyselém nálevu nebo zmrazit. 


Další pojmy slovníku:

  • Suši (Sushi)

    Je to jedno z nejznámějších japonských jídel. Suši je název pro vařenou krátkozrnnou bílou rýži ochucenou zálivkou ze speciálního octu, cukru a...

  • Badyán

    Koření ve tvaru malých hvězdiček jsou sušené plody asijského stromu podobného magnolii. Mají červenohnědou až hnědou barvu a ostrou kořennou vůni....

  • Galantina

    Název galantina se občas používá pro každé studené maso s rosolem, což není zcela přesné. Správně se jedná o vykostěnou drůbež, popřípadě jiné maso...

  • Čorba

    Polévka čorba se většinou označuje jako srbská, ale podobná polévka pod stejným názvem se vaří i třeba v Bulharsku. Jedná se o masovou polévku z...

  • Koktejl bez alkoholu

    Základem nealkoholického koktejlu je nejčastěji mléko nebo některý z mléčných výrobků, jako je kefír, podmáslí, smetana, jogurty. Ale koktejl lze...

Recepty s "Kopr ":

  • Rajčatový salát s jablky

    Rajčata, jablka a hlávkový salát nakrájíme na nudličky a promícháme s ochuceným jogurtem a posypeme sekaným koprem.

  • Studená okurková polévka s paprikami

    Okurku oloupeme a rozdělíme na dvě části. Jednu část rozmixujeme na kaši, kterou smícháme s mlékem nebo smetanou. Druhou část a papriky nakrájíme...

  • Žampiony s koprovou omáčkou

    Očištěné žampiony nakrájíme na větší kousky. Rozehřejeme 1 lžíci másla a žampiony na ní krátce orestujeme, pak je osolíme a podusíme doměkka. Podle...

  • Koprová polévka

    Oloupané mrkve a brambory nakrájíme na kostičky a osmažíme je krátce na rozehřátém másle. Zaprášíme vrchovatou lžící hladké mouky, zalijeme asi...

  • Okurková polévka se smetanou

    Brambory a okurku oloupeme a nakrájíme na kostky. Semena z okurky můžeme odstranit. Vše vložíme do 1 litru vroucí vody, osolíme a přidáme trochu...



Nové příspěvky