Tisk článku

Kouzla s Hermelínem

Kdo by neznal Hermelín, tuzemský jemný kulatý sýr s bílou plísní, který způsobem výroby i chutí odpovídá známému francouzskému sýru Camembert. Hermelín je svým jménem již tak proslulý, že se jeho název zobecňuje. Původní vyráběný druh se v posledních letech rozrostl o řadu variant, takže si v obchodech můžeme vybrat hermelín s různými druhy koření a jiných přísad a v kuchyni s ním provádět opravdová kouzla.

Kouzla s Hermelínem

Hermelín v polévce

I hermelín můžeme použít do polévky, která je pak velmi jemná a chutná. Používáme ho především v kombinaci se zeleninou nebo do zeleninových vývarů. Hermelín pouze nakrájíme na kostičky a necháme jej v polévce rozpustit. Výhodou této polévky je její chuť a rychlá příprava. Chceme-li mít polévku sytější, podáváme ji s osmaženými kostičkami housky. Hermelínem je možné dochutit a zpestřit hustší zeleninovou polévku, kdy hermelín nastrouháme na nudličky a posypeme jím horkou polévku v talíři.

Hermelín v pomazánce

Hermelín může být jak základní surovinou použitou na pomazánku, tak jednou z přísad. Do pomazánky ho většinou strouháme na nudličky, aby šla pomazánka dobře roztírat. I jako základní surovinu jej nastavujeme máslem, tvarohem nebo pomazánkovým máslem. Můžeme jej také kombinovat s tavenými nebo tvrdými sýry. Další přísady do hermelínové pomazánky jsou obvyklé. Přidat lze jemnou a měkkou uzeninu, dušené houby a především téměř všechny druhy zeleniny. Dochucujeme hořčicí, majonézou a kořením včetně kořenících bylinek.

Hermelín v salátu

Hermelínové saláty vynikají svou chutí. Připravujeme je spíše jako jemné saláty tak, abychom nepotlačili chuť hermelínu. Ze zeleniny využíváme například hrášek, pórek, sterilovanou kukuřici a jinou, spíše chuťově nevýraznou zeleninu nebo zelené natě. Hermelín se dobře snáší i s ovocem, takže jej můžeme doplnit jablky, hruškami nebo kompotovaným ananasem. Zálivku připravujeme z lehké majonézy nebo bílého jogurtu a střídmě kořeníme.

Hermelín jako studené jídlo

Hermelínem můžeme především obkládat pečivo. Namazaný chléb nebo houska obložené hermelínem a syrovou zeleninou vytvoří rychlou večeři nebo přesnídávku, které nelze příliš vytknout. Ale hermelín můžeme především využít pro slavnostnější příležitosti, kdy z něj vytváříme plněné dortíky krájené na výseče, zdobené plátky či kostky podávané jako sýrové jednohubky nebo pikantně ochucené sýrové kuličky ze strouhaného hermelínu. Hojně využívaný je hermelín nakládaný se zeleninou a dalšími surovinami do pikantního nálevu, kde se nechá několik dnů proležet a tak získá velmi zajímavou chuť.

Hermelín jako teplé jídlo

Hermelín lze připravovat i jako samostatné jídlo. Nejčastěji se smaží obalený v trojobalu nebo ochuceném těstíčku. Před obalením jej můžeme rozříznout na plátky a vždy dva plátky mezi sebou plnit libovolnou náplní například z uzeniny, dušené zeleniny nebo hub. Z nastrouhaného hermelínu a dalších surovin můžeme připravit smažené karbanátky. Nemáme-li rádi smažení, můžeme plněný hermelín bez obalování zapéct v alobalu nebo ze strouhaného hermelínu připravit nákyp.

Hermelín jako součást jiných teplých jídel

Hermelín je velmi vděčnou součástí masových i zeleninových jídel. Používáme jej jako náplň či součást náplně do rolád, kapes a závitků připravovaných z různých druhů masa nebo zeleniny a uplatní se jako náplň i do slaných moučníků. Hermelín můžeme přidávat i do mletých mas, zeleninových karbanátků a slaných nákypů. Použít jej lze i při dokončování jednotlivých jídel, kdy jej necháme jen rozpustit a hermelín tak utvoří na povrchu chuťově příjemnou vrstvu. Tak jako jiné sýry se hermelín hodí především pro zapékání. Strouhaným nebo rozpuštěným hermelínem sypeme nebo přeléváme zapékaná jídla těsně před dokončením. Hermelín se dobře kombinuje především se zeleninou, takže spolu s ní z něj můžeme připravovat obvyklá i méně obvyklá zapékaná jídla. Hermelínem se mohou dochutit i přílohy z brambor, těstovin, rýže nebo kuskusu.
 





Příspěvky ke článku: Kouzla s Hermelínem

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...