Tisk článku

Krabí tyčinky surimi

Není to příliš dávno, kdy se krabí tyčinky objevily na našem trhu. Postupně se staly oblíbeným polotovarem, protože z nich jdou velice rychle připravovat saláty či pomazánky. Jejich použití není vyloučeno ani u některých hlavních chodů, kde se hodí především ke smažení nebo do zapékaných pokrmů a rizota. Krabí tyčinky mohou posloužit i jako náplň do slaných koláčů. Vyzkoušet můžeme i jiné vhodné recepty, kde předpis předpokládá základ z rybího masa.

Krabí tyčinky surimi

Krabí tyčinky

V úvodu je třeba předeslat, co to vlastně krabí tyčinky jsou. Pokud je na nich uveden název surimi, tak je to správně, protože surimi znamená náhražka. Takže název krabí tyčinky je poněkud zavádějící, protože krabí tyčinky nejsou v žádném případě vyrobeny z krabího masa, ale z některé jiné ryby, většinou z tresky, mořské štiky nebo jiných mořských ryb. Technologickou úpravou jsou z těchto ryb vyráběny náhražky korýšovitých živočichů. Způsob výroby byl převzat z Asie, kde je poměrně rozšířen a poskytuje plnohodnotnou potravinu.

Krabí polévka

Krabí tyčinky surimi se mohou použít do rychlých polévek, které připravíme z masového vývaru nebo vývaru z masoxové či jiné bujónové kostky, zeleniny a krátce povařených nadrobno nakrájených tyčinek. Polévky můžeme doplňovat smetanou, vejci nebo zavářkou z těstovin či rýže. Dochucujeme kořením podle vlastní chuti. Při podávání můžeme sypat zelenými natěmi nebo strouhaným sýrem. Polévku lze i rozmixovat na jemný krém a podávat s osmaženými kostičkami housky.

Krabí tyčinky a hlavní chod

Krabí tyčinky můžeme především obalit v trojobalu nebo těstíčku a usmažit. S vařenými brambory nebo bramborovou kaší a salátem je na světě velmi rychle hotové a kompletní jídlo. Když tyčinky nasekáme velmi nadrobno a spojíme vejci, strouhankou a například s trochou některé mleté zeleniny, tak získáme hmotu na karbanátky. Opečené nebo podušené a přiměřeně dochucené krabí tyčinky můžeme podávat jako samostatné jídlo s libovolnou přílohou. Podobně upravené je lze i zapékat spolu se zeleninou, těstovinami nebo rýží. Tyčinkami lze také plnit bramborové těsto, které pak vaříme nebo smažíme a podáváme s dušeným špenátem.

Krabí salát

Pro různé saláty, které podáváme k večeři nebo přesnídávce jenom s pečivem, jsou krabí tyčinky pro svoji rychlost přípravy ideální. Předem je částečně rozmražené opečeme na másle, nakrájíme na kousky a doplníme zeleninou. K tyčinkám se hodí zelenina syrová, podušená či povařená nebo nakládaná ve sladkokyselém nálevu. Každou zeleninu však krájíme na drobnější kousky. Tyčinky můžeme použít i do salátů z těstovin, brambor nebo rýže. Salát se všemi ingrediencemi promícháme, osolíme, okořeníme a zalijeme zálivkou. Krabí tyčinky jsou chutí neutrální, takže zálivka může být například majonézová, kterou můžeme zlehčit bílým jogurtem nebo zakysanou smetanou. Stejně tak ale může být zálivka i pikantnější, například z kečupu nebo hořčice s přidáním ostřejšího koření.

Krabí pomazánka

Na pomazánku stačí tyčinky jenom rozmrazit, na chuti však získají, když se předem trochu opečou na másle. Pak je buď krájíme na drobné kousky, meleme na strojku, případně mixujeme. Jestliže je nebudeme opékat, tak je můžeme nerozmrazené nahrubo nastrouhat. Tyčinky se hodí jako přídavek do pomazánek, kde základ je tvořen jinou surovinou, jako jsou brambory nebo tvaroh. Tyčinky mohou také tvořit samostatný základ doplněný některou ze zelenin, kořením a trochou majonézy nebo jogurtu. Kořenit tyto pomazánky můžeme jemně i ostřeji, pro sladkokyselou chuť je místo octa vhodnější citronová šťáva. V každém případě použití krabích tyčinek zpestří sortiment doma připravovaných pomazánek.

Krabí tyčinky jako náplň

Na kousky nakrájené krabí tyčinky mohou tvořit součást náplně, kterou použijeme na slaný koláč nebo pizzu, závin nebo libovolné plněné tvary. Jejich použití nijak neomezuje druh těsta, hodí se ke kynutému, křehkému i lístkovému těstu. Tyčinky v tomto případě doplňujeme zeleninou a kořením podle momentální chuti a možností.
 





Příspěvky ke článku: Krabí tyčinky surimi

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky