Tisk

Králík

Králík se u nás pro maso chová částečně ve velkochovech, ale pak především v domácím chovu a pro obchodní účely se vykupuje a zpracovává tak, že jej lze koupit již připraveného k jakékoliv kuchyňské úpravě, protože je již stažený a vykuchaný. Králičí maso se považuje za maso dietní, protože obsahuje velmi málo tuku a ze všech druhů masných zvířat má jeho maso nejméně cholesterolu. Králíka lze péci, dusit nebo upraveného na porce smažit. Jeho maso má poměrně nevýraznou chuť, proto se dochucuje kořením, peče se s větším množstvím cibule nebo česneku, někdy se před úpravou marinuje. 


Další pojmy slovníku:

  • Kola

    Výtažek z ořechů kolovníku, což je druh stromu rostoucí v tropických deštných pralesech převážně v západní Africe, ale také v Brazílii, na Jamajce...

  • Bobkový list

    Jsou to kožovité listy vavřínu, teplomilného stálezeleného stromku, který roste po celé středozemní oblasti, i když původně pochází z Asie. Používá...

  • Podmáslí

    Podmáslí je vedlejší produkt při výrobě másla. To se týká tradičního podmáslí. Průmyslově je podmáslí také vyráběno kysáním mléka a odstraněním...

  • Karafa

    Je to dekorativní nádoba pro studené nápoje, která má obvykle úzké hrdlo a je často vybavena uzávěrem. Obvykle je vyrobena ze skla, ale může být i...

  • Olomoucké tvarůžky

    Olomoucké tvarůžky všichni znají pod názvem olomoucké syrečky. Vyrábějí se z nesýřeného, kyselého tvarohu a kromě soli se nepoužívají žádné...

Recepty s "Králík":

  • Králík s nádivkou

    Plátky uzeného špeku nebo anglické slaniny lehce opečeme. Na opečené plátky položíme osolené porce králíka a pokryjeme je plátky másla. Posypeme...

  • Králík s omáčkou

    Králíka omyjeme, osušíme a rozkrájíme na kousky (porce). Osolíme, opepříme, poprášíme petrželkou a mletou sladkou paprikou. Tyto kousky zabalíme do...

  • Králík na smetaně

    Králíka naporcujeme, osolíme a posypeme mletým zázvorem. Oloupanou cibuli jemně nakrájíme, necháme ji na rozehřátém oleji zpěnit, vložíme porce...

  • Marinovaný králík

    Na pánvi nebo v kastrůlku rozpustíme máslo a přidáme koření. Necháme prohřát, přidáme hořčici a promícháme. Příliš hustou marinádu trochu rozředíme...

  • Králík na hořčici s křenem

    Králíka dočistíme, omyjeme, osušíme, naporcujeme, osolíme, opepříme a hodně potřeme směsí hořčice s křenem. Do druhého dne necháme odležet v...



Nové příspěvky