Tisk

Králík

Králík se u nás pro maso chová částečně ve velkochovech, ale pak především v domácím chovu a pro obchodní účely se vykupuje a zpracovává tak, že jej lze koupit již připraveného k jakékoliv kuchyňské úpravě, protože je již stažený a vykuchaný. Králičí maso se považuje za maso dietní, protože obsahuje velmi málo tuku a ze všech druhů masných zvířat má jeho maso nejméně cholesterolu. Králíka lze péci, dusit nebo upraveného na porce smažit. Jeho maso má poměrně nevýraznou chuť, proto se dochucuje kořením, peče se s větším množstvím cibule nebo česneku, někdy se před úpravou marinuje. 


Další pojmy slovníku:

  • Suši (Sushi)

    Je to jedno z nejznámějších japonských jídel. Suši je název pro vařenou krátkozrnnou bílou rýži ochucenou zálivkou ze speciálního octu, cukru a...

  • Feta

    Řecký sýr vyráběný z ovčího a kozího mléka, občas se připravuje i ze směsi obou. Sýr zraje ve slaném roztoku vody a syrovátky několik měsíců, pak...

  • Bambusové výhonky

    Velmi mladé bambusové výhonky, které právě vyrazily ze země, se používají jako zelenina k masům, rybám i vejcím především v indonéské kuchyni. Tam...

  • Poprášení

    Jedná se o velmi jemné posypání zpracovávané suroviny nebo připravovaného jídla a to moukou, cukrem nebo kořením. Tento jednoduchý a přitom...

  • Barbecue

    Jedná se o způsob přípravy masa pomocí kouře a tepla pocházejícího z otevřeného ohně. Název barbecue pochází z oblasti Karibiku, kde v překladu...

Recepty s "Králík":

  • Králík na divoko

    Do vody vložíme koření a česnek a povaříme asi 10 minut. Králíka naporcujeme, osolíme, zalijeme nálevem a necháme do druhého dne odležet. Pak jej...

  • Játrová polévka mixovaná

    Očištěná játra nakrájíme na plátky, zeleninu na kolečka, kůrky rozlámeme na menší kousky a vše postupně osmahneme na tuku. Do mixéru dáme trochu...

  • Králík s nádivkou

    Králíka naporcujeme a porce potřeme olejem. Osolíme a porce ze všech stran potřeme prolisovaným česnekem.Porce zakryjeme fólií a necháme v chladu...

  • Králík po staročesku

    Maso z králíka naporcujeme, osolíme a posypeme mletým zázvorem. Na sádle rozškvaříme nakrájenou slaninu a osmahneme nakrájenou cibuli dozlatova....

  • Marinovaný králík

    Na pánvi nebo v kastrůlku rozpustíme máslo a přidáme koření. Necháme prohřát, přidáme hořčici a promícháme. Příliš hustou marinádu trochu rozředíme...



Nové příspěvky