Tisk článku

Krémové polévky

Ve velkém sortimentu polévek, které vaříme či si uvařit můžeme, mají své místo i jemné krémové polévky. Jediné, co k jejich přípravě potřebujeme, jsou vhodné suroviny a stolní nebo v tomto případě praktičtější tyčový mixér.

Krémové polévky

Krémová polévka a suroviny

Krémovou polévku vaříme z různých surovin, ale k nejčastějším patří :

  • maso a vnitřnosti
  • luštěniny
  • brambory
  • zelenina
  • ostatní suroviny

Masová krémová polévka

Vaříme ji z polévkového masa, drůbků, drůbežího nebo rybího masa, které po uvaření rozmixujeme a vložíme zpět do polévky. Často vaříme současně se zeleninou a hotovou polévku doplňujeme vejcem nebo smetanou. 

Luštěninová krémová polévka

Připravujeme ji z předem namočených nebo koupených již předvařených luštěnin. Zřejmě nejčastěji používaným druhem je hrách, ale mhou to být i fazole nebo čočka. Podle druhu uvaříme luštěniny doměkka a pak je rozmixujeme. Můžeme je i prolisovat přes cedník, ale pak nedocílíme potřebné hladkosti a krémovitosti polévky nebo zůstane zbytečně příliš mnoho zbytků. Luštěninovou polévku můžeme doplnit zeleninou, uzeninou, sýry a kořením podle vlastní chuti.

Bramborová krémová polévka

Uvařit krémovou polévku z brambor je velice snadné, protože brambory se snadno rozvářejí a velmi snadno rozmixují nebo rozšlehají na kaši. Na krémovou polévku je nutné oloupané a na kostky nakrájené brambory uvařit v osolené vodě doměkka, přitom k nim můžeme přidat i některý druh zeleniny, například cibuli, česnek, mrkev, celer a další druhy. Zeleninu pak buď společně s brambory rozmixujeme nebo ji vyjmeme, nakrájíme nadrobno a vrátíme ji až do hotové polévky. Bramborovou polévku můžeme kombinovat s mlékem, smetanou nebo doplňovat vejci. Solíme a kořeníme podle vlastní chuti, do bramborové polévky se hodí i zelené natě nebo bylinky.

Zeleninová krémová polévka

Na krémovou zeleninovou polévku se hodí dlouhá řada zeleninových druhů, které navíc můžeme mezi sebou i vhodně kombinovat. Mezi nejčastěji používané patří kořenová zelenina čili mrkev, celer a petržel nebo pastinák, cibule, rajčata, květák, brokolice a cukety. Nakrájenou zeleninu uvaříme doměkka a pak ji rozmixujeme. Zeleninovou polévku doplňujeme vejci, mlékem nebo smetanou a podle možností nešetříme sekanými zelenými natěmi.

Krémová polévka z ostatních surovin

Krémovou polévku můžeme vařit i ze staršího chleba nebo pečiva, hub, ovesných vloček nebo jen zahuštěného sladkého či kysaného mléka. 

Krémová polévka a zahušťování

Krémové polévky zahušťujeme světlou nebo tmavší jíškou podle druhu polévky a jíšku dostatečně provaříme, aby zanikla moučná chuť. Místo jíšky můžeme použít jen záklechtku z mouky rozmíchané ve studené vodě nebo studeném mléce. U krémových polévek je výhodou, že pokud použijeme dostatek základních surovin, tak nemusíme zahušťovat vůbec, protože polévka je po jejich rozmixovaní dostatečně hustá. Polévka je pak zdravější, protože se ušetřil tuk použitý při smažení jíšky a moučné sacharidy.

Krémová polévka a zavářky

Do krémové polévky většinou nepoužíváme žádnou zavářku, i když se do ní samozřejmě dají použít různé druhy zavářky od těstovin či rýže až po knedlíčky a nočky. Zavářku si však můžeme ponechat do jiných polévek a pokud nechceme mít polévku jen hladkou, tak můžeme ponechat například část luštěnin nebo zeleniny a pak je vložit do hotové polévky. Krémové polévky, zvláště pak bramborové nebo zeleninové, doplňujeme dalšími, již zmíněnými surovinami, u luštěninových polévek občas využijeme uzeninu nebo uzené maso. Všechny polévky dochucujeme podle vlastní chuti kořením, polévkovým kořením nebo některými kořenícími přípravky.

Krémová polévka a doplňky

Ke všem druhů krémové polévky se pro zvýšení sytosti dají použít opékané kostičky pečiva nebo chleba. Další možností je strouhaný sýr, který vkládáme do jednotlivých porcí nebo jimi porce posypeme. Pokud nepočítáme kalorie, tak místo sýra opečeme na kostičky nakrájenou uzeninu nebo slaninu a tu pak vkládáme do jednotlivých porcí.
 





Příspěvky ke článku: Krémové polévky

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...