Tisk

Kroupy a krupky

Kroupy a krupky jsou obilninové výrobky získávané z loupaných ječmenných zrn. Kroupy jsou o něco větší než krupky, ale jejich použití je prakticky shodné. Především jsou vhodnou zavářkou do polévek. Vařené kroupy nebo krupky se mohou podávat jako příloha nebo z nich spolu s dalšími surovinami připravovat pokrmy podobné rizotu. U nás jsou snad nejvíce známé v kombinaci s výrobky domácí zabijačky, kdy se pečou s vepřovou krví a přidávají do jelit. 


Další pojmy slovníku:

  • Bažant

     Bažant je jedním z druhů zvěřiny, který se pěstuje uměle v bažantnicích a pro běžné spotřebitele je k dostání i ve specializovaných...

  • Legírování

    Legírování je dnes již téměř zapomenutý výraz pro zahušťování pokrmů smetanou nebo žloutkem a smetanou. Používá se při zahušťování omáček nebo...

  • Gorgonzola

    Nejznámější italský plísňový sýr gorgonzola je spolu s rokfórem a anglickým sýrem stiltonem jeden ze tří nejkvalitnějších plísňových sýrů. Při...

  • Husa

    Husa patří mezi nejtučnější druh drůbeže. Současně je i dost velká a proto se vždy připravovala pouze při výjimečných příležitostech. V obchodech...

  • Fritovací olej

    Jedná se o průmyslově vyráběný olej, který je vhodný pro použití ve fritovacím hrnci, neboli fritéze, ke smažení různých potravin. Fritovací olej...

Recepty s "Kroupy a krupky":

  • Drobenkový koláč s mákem

    Tuk s cukrem a moukou rozemneme na drobenku. Přidáme vejce a po zpracování opět rozdrobíme na drobenku. Polovinu nasypeme do vymazané a vysypané...

  • Žemlovka

    Žemle nakrájíme na plátky a zvlčíme mlékem se žloutky a cukrem. Pak do varné mísy vymyzynou tukem a vysypanou strouhankou klademe plátky žemle,...

  • Švestkové řezy se smetanou

    Z droždí, trochy vlažného mléka, lžičky cukru a mouky necháme vzejít kvásek, který s ostatními surovinami zpracujeme na hladké a pružné těsto....

  • Jahodové želé řezy s pudinkem

    Celá vejce s cukrem ušleháme do husté pěny, zašleháme olej a vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nalijeme na plech vyložený papírem na...

  • Hovězí polévka s noky

    Hovězí kosti, zeleninu a petrželovou nať uvaříme ve 2 l osolené vody, přidáme koření a hovězí bujón. Zeleninu z polévky vyndáme asi po 20 minutách....



Nové příspěvky