Tisk

Kroupy a krupky

Kroupy a krupky jsou obilninové výrobky získávané z loupaných ječmenných zrn. Kroupy jsou o něco větší než krupky, ale jejich použití je prakticky shodné. Především jsou vhodnou zavářkou do polévek. Vařené kroupy nebo krupky se mohou podávat jako příloha nebo z nich spolu s dalšími surovinami připravovat pokrmy podobné rizotu. U nás jsou snad nejvíce známé v kombinaci s výrobky domácí zabijačky, kdy se pečou s vepřovou krví a přidávají do jelit. 


Další pojmy slovníku:

  • Tvrdý sýr

    Tvrdým sýrem pro použití v kuchyni je myšlen sýr, který je tuhé konzistence, takže jej lze krájet na plátky a především strouhat. Sýr těchto...

  • Dršťky

    Dršťky pocházejí z prvních dvou žaludků skotu. Jednoduché jsou z prvního žaludku - bachoru, dršťky z druhého žaludku - čepce jsou většinou měkčí....

  • Paprika

    Planě rostoucí druhy papriky s opadavými a malými plody dosud rostoucí v některých oblastech Jižní Ameriky jsou předchůdci dnes pěstovaných paprik....

  • Čočka

    Čočka patří mezi oblíbené a již velmi dlouho používané luštěniny. Pochází z přední Asie a její obsah rostlinných bílkovin ji řadí na třetí místo...

  • Kornspitz

    Tento název nejčastěji objevíme v nabídkách různých marketů. Je to obchodní značka pečiva ve tvaru vřetena a hmotnosti 7 dkg. Recept na toto pečivo...

Recepty s "Kroupy a krupky":

  • Krupicový knedlík

    Krupici nasypeme do vařícího, osoleného mléka a necháme 1/2 hodiny odpočívat. Přimícháme jedno vejce po druhém nebo jen žloutky a sníh a nakonec na...

  • Buchta s pudinkem a kysanou smetanou

    Nejdříve si uvaříme 3 pudinky v 1 litru mléka a kdo má rád osladí si ho. Potom v míse ušleháme moučkový cukr, vejce celé a olej dikud neni vše...

  • Smetanové trubičky

    Všechny suroviny na vále smícháme a vypracujeme těsto. necháme je v chladu nejméně 2 hodiny ( i více) odpočinout. Pak rozválíme na plát,...

  • Dukátové buchtičky s krémem

    Běžným způsobem si připravíme těsto na buchty a necháme vykynout. Pak z těsta odebíráme malé kousky, uděláme úzké válečky a nakrájíme z nich...

  • Vánoční štola s ovocnou náplní

    Ve vlažném mléce rozmícháme 2 lžíčky cukru, přidáme droždí a 1 lžíci mouky a necháme kynout. Mezitím utřeme cukr s máslem a vejcem. Mouku osolíme,...



Nové příspěvky