Tisk článku

Krůta na vánočním stole

Štědrovečerní večeří je u nás bezesporu kapr a bramborový salát. Další dva vánoční svátky už bývají pestřejší. Někdy je to kachna, někdy husa, někdy pečeně nebo omáčka, ale může to být i krůta. Její výhodou je, že má jemné maso, drobnou kostru, bývá dostatečně velká, takže se hodí i pro větší počet lidí u svátečního stolu a upravovat se dá na řadu způsobů. Můžeme ji péct samotnou celou nebo po částech, plnit nádivkou nebo připravit s omáčkou. Případné odkrojky masa se dají použít do sekané, na masovou pomazánku nebo na polévku.

Krůta na vánočním stole

Příprava krůty

Krůtu před kuchyňskou úpravou očistíme od případných zbytků peří a opláchneme studenou vodou. Osolíme ji zvenku i zevnitř a pak už postupujeme podle toho, jak budeme krůtu připravovat. Jestliže ji budeme péci celou nebo plnit, tak kromě pařátků a letek na křídlech nic neodřezáváme a dáme pozor na kůži na volátku, protože i ta se plní. Pro menší rodinu se může zdát krůta příliš velká, ale s tím si můžeme poradit tak, že ji ještě před kuchyňskou úpravou rozdělíme na několik částí a každou pak uvaříme jinak. K tomuto postupu se lépe hodí krůta čerstvá nebo chlazená. Mraženou krůtu se nám musí podařit rozdělit ještě zmrzlou elektrickým nožem nebo sekáčkem, v žádném případě ji nemůžeme nechat rozmrznout a potom znovu mrazit. Také je možné krůtu upéct najednou celou, rozdělit na potřebné části a každou část jinak ochutit a podávat s jinou přílohou. Jednou z možností samozřejmě je varianta, kdy pořídíme pouze krůtí prsa nebo stehna.

Pečená krůta

Je-li krůta menší a méně tučná, můžeme ji protknout klínky slaniny a pro chuť i klínky kořenové zeleniny. Krůtu pečeme na sádle nebo másle a aby se kůže nepřichytila, je dobré ji podložit špejlemi. Pro úhledný tvar po upečení a také pro snazší manipulaci při otáčení se krůta ovazuje slabým provázkem. Postupujeme tak, že křídla zaklesneme dozadu, provázek za ně zachytíme, překřížíme jej přes záda a protáhneme k nohám, která provázkem přitáhneme k tělu a konec provázku upevníme kolem biskupa. Takto upravenou krůtu vkládáme do pekáče, kde je již rozehřátý a horký tuk, prsíčky nahoru. Okmínujeme, případně okořeníme, přiklopíme druhým pekáčem a pečeme. Zhruba v polovině pečení krůtu obrátíme a před dopékáním odstraníme vrchní pekáč a necháme zapéct dočervena. Během pečení podle potřeby podléváme horkou vodou nebo horkým vývarem. Nezapomínáme na seškrabování výpečků, aby měla šťáva pěknou barvu.

Pečená krůtí stehna

Samostatně pečená krůtí stehna pečeme různě okořeněná na sádle nebo másle. Šlachy ze stehen vytáhneme buď ještě před pečením nebo až po upečení. Stehna můžeme protýkat slaninou nebo zeleninou, případně oboje přidat při pečení, pečeně bude mít zajímavější chuť. Pečená stehna podáváme s knedlíkem a zelím nebo s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.

Pečená krůtí prsa

Krůtí prsa, která budeme péci samostatně, rozkrájíme předem na plátky odpovídající jednotlivým porcím. Jemná chuť krůtího masa umožňuje přidávat nejrůznější ingredience od dalšího masa, uzenin, sýrů, hub a zeleniny až po ovoce. Můžeme s nimi také nahradit celou plněnou krůtu tak, že plátky zapečeme, pak na ně navršíme nádivku a upečeme nebo nádivku upečeme zvlášť. Krůtí plátky se také dobře plní, takže se z nich dají udělat různé závitky nebo kapsy.

Plněná krůta

Krůtu můžeme plnit různými nádivkami. Může to být nádivka z jemně umletého masa s přídavkem jater nebo uzeného masa nebo nádivka z housek s vejci, doplněná zeleninou, sýrem nebo uzeninou. Vánoční krůta je slavnostní jídlo, proto i nádivka bývá trochu slavnostnější a přidáváme do ní oloupané a nasekané mandle, nasekané ořechy nebo rozinky. Nádivkou naplníme břišní dutinu krůty a dutinu zašijeme. Není-li potrhaná kůže na volátku, naplníme pomocí lžíce i je. Konec kůže přehneme a sepneme párátkem nebo jehlou. Účinnější je však silná jehla a silná nit, se kterou kůži sešijeme stejně jako kůži na břichu. Nádivka pak nevytéká. Celou krůtu před pečením upravíme stejně jako neplněnou. Pečeme v horké troubě doměkka. Před porcováním plněné krůty odstraníme všechny nitě a provázky a nejdříve odkrojíme naplněné volátko a nakrájíme je na kolečka. Pak odsekneme stehna, která můžeme u větší krůty ještě rozdělit v kloubu. Ze stehen přitom vytáhneme šlachy. Křídla odkrojíme i s kouskem prsíček, z břišní dutiny vyndáme nádivku a nakrájíme ji na porce. Trup krůty rozdělíme podle velikosti na několik dílů. Přitom můžeme odstranit některé velké kosti. Všechny porce narovnáme do pekáče a necháme prohřát. Podáváme tak, aby každý měl světlé i tmavé maso a nádivku. Jako přílohu volíme brambory nebo bramborovou kaši a kompot nebo zeleninový salát nebo knedlík a bílé kysané zelí nebo dušené červené zelí.

Krůta s omáčkou

Na krůtu s omáčkou používáme buď alespoň částečně vykostěná krůtí stehna nebo krůtí prsa. Připravujeme ji podobně jako svíčkovou s kořenovou zeleninou nebo tak zvaně nadivoko rovněž s kořenovou zeleninou, ale s odpovídajícím kořením. Ke krůtě se hodí i různé recepty, kdy se do omáčky přidává víno. Takto připravovaná krůta se vždy dusí a podává se s knedlíky nebo rýží.
 





Příspěvky ke článku: Krůta na vánočním stole

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...