Nejlepší recepty na plněné rolády z krůty 5x jinak. Inspirujte se!

Máte chuť na jemné bílé maso, ale připravené trochu netradičně?

Pak vyzkoušejte naše recepty na krůtí roládu, na kterých si pochutná celá vaše rodina!

Máme pro vás variantu se špenátem, sušenými rajčaty i žampiony.

Vyzkoušejte je všechny!

Roláda z krůty se slaninovo-kapustovou nádivkou

Perfektní sváteční pokrm, s kterým uděláte spoustu parády! Lahodná krůtí roláda plněná směsí kapusty a slaniny je jednoduchá a navíc si skvěle pochutnáte.

INGREDIENCE

  • 2 krůtí prsa bez kosti (cca 1 kg každé)
  • 5 proužků silně nakrájené slaniny
  • 1 šálek nakrájené cibule
  • 1 lžička soli
  • ½ lžičky pepře
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 3 snítky tymiánu
  • 6 lístků šalvěje nakrájených najemno
  • 140 g kapusty, nahrubo nakrájené
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 110 g strouhaného parmazánu

Ńa potření rolády:

  • 4 lžíce másla
  • 2 snítky tymiánu
  • 3 listy šalvěje

POSTUP

  • Předehřejte troubu na 190 °C.
  • Zahřejte pánev na středním plameni.
  • Přidejte slaninu a opékejte, dokud nebude hnědá a křupavá z obou stran, 6–8 minut.Vyjměte slaninu a dejte stranou.
  • Tuk ze slaniny nechte na pánvi a přidejte cibuli, sůl a pepř.
  • Smažte, dokud cibule nezměkne, 5 minut.
  • Přidejte česnek, tymián a šalvěj a jednu minutu restujte.
  • Přidejte kapustu a pokračujte v restování, dokud kapusta nezačne vadnout a měknout, 5 minut.
  • Sundejte z plotny a dejte stranou vychladnout.
  • Jakmile směs vychladne na pokojovou teplotu, přidejte citronovou šťávu a sýr.
  • Promíchejte.
  • Vykostěná krůtí prsa položte kůží dolů.
  • Ostrým nožem rozřízněte prsa jako otevřenou knihu.
  • Takto otevřená prsa položte vedle sebe, aby vám vzniklo jedno velké prso.
  • Můžete použít místo toho i jedno velké (cca 2 kg).   
  • Krůtu osolte, opepřete a položte na ni připravenou nádivku.
  • Začnete rolovat u kratšího konce.
  • Ujistěte se, že uvnitř rolády není srolovaná žádná krůtí kůže a přebytečnou kůži odřízněte.
  • Použijte šest 25 cm kusů potravinářského provázku, abyste roládu pevně zajistili.
  • Vložte do pekáče.
  • Roládu upečte v předehřáté troubě.
  •  Každých 20 minut potřete rozpuštěným bylinkovým máslem, které si připravíte tak, že rozpustíte 4 lžíce másla se dvěma snítkami tymiánu a třemi lístky šalvěje, a necháte 10 minut louhovat.
  • Pečte, dokud kůže není tmavě hnědá a maso nebude mít uprostřed teplotu cca 62 °C, asi 1 až 1 a ½ hodiny.
  • Vyjměte z trouby a zakryjte fólií.
  • Před krájením nechte roládu 20 minut odpočinout.
  • Užijte si to!
Roláda plněná směsí slaniny a kapusty nakrájená na tenklé plátky.
www.wyseguide.com

Možná se vám budou hodit naše recenze na titanové pánve. V čem tkví jejich výhody a která se stala favoritem? Přečtěte si více!

Krůtí roláda se žampiony a pórkem

Tento recept na krůtí roládu je vhodný pro každou příležitost a jeho příprava je překvapivě snadná. Vyzkoušejte ho i vy!

INGREDIENCE

  • 2 lžíce másla
  • 2 pórky nakrájené na tenké plátky
  • 2 řapíky řapíkatého celeru nakrájené najemno (asi ½ šálku)
  • 230 g žampionů, najemno nasekaných v kuchyňskem robotu        
  • ½ lžičky sušeného estragonu
  • sůl a pepř na dochucení
  • ¼ šálku dezertního vína (např. Marsala)
  • ¼ šálku nasekané čerstvé petrželky
  • 2 lžíce nasekané čerstvé šalvěje
  • 1 (cca kilové) vykostěné krůtí prso

POSTUP

  • Předehřejte velkou pánev na střednín plameni.
  • Rozpusťte máslo a restujte pórek a řapíkatý celer, dokud nezačnou měknout – asi 8 minut.
  • Přidejte žampiony a estragon a dále restujte asi 10 minut, dokud se tekutina neodpaří.
  • Dochuťte solí a čerstvě mletým černým pepřem.
  • Přidejte do pánve dezertní víno a seškrábněte dno pánve plochou špachtlí, abyste získali všechny hnědé kousky.
  • Pánev stáhněte z plotny a vmíchete petrželku a šalvěj.
  • Zeleninu znovu osolte podle chuti a náplň nechte vychladnout.
  • Krůtí prso položte na prkénko.
  • Ostrý nůž držte rovnoběžně s prkýnkem a zatlačte dlaní volné ruky směrem dolů na krůtí prso.
  • Překrojte delší stranu prsa ve třetině délky od horní části a zastavte se, než prso úplně proříznete.
  • Otočte prso o 180 stupňů a znovu prso překrojte rovnoběžně s prkýnkem do třetiny od horní části prsa.
  • Prso opět nepřeřízněte úplně.
  • Nyní byste měli být schopni prso otevřít jako harmoniku.
  • Položte takto připravené prso naplocho na prkýnku.
  • Lehce ho naklepejte.
  • Krůtí maso ochutíme solí a čerstvě mletým černým pepřem a poté rovnoměrně naneste na prsa náplň.
  • Srolujte maso kolem náplně a v pravidelných intervalech zavažte.
  • Pečte krůtů při 175 stupních Celsia po dobu asi 75 minut, nebo dokud teploměr s okamžitým odečtem vložený do středu krůty nedosáhne teploty 71˚C.
  • Roládu vyndejte z trouby a před krájením a podáváním ji nechte deset minut odpočívat na prkénku volně zakrytou fólií.
Roláda plněná žampiony a pórkem servírovaná na talíři s bramborovou kaší a zelenými fazolkami.
www.bluejeanchef.com

Připravili jsme si pro vás také ty nejlepší recepty na stehna z krůtího masa pro všechny gurmány. Užijte si je!

Roláda z krůtích prsou na řecký způsob

Tato luxusní krůtí roláda plněná směsí rýže, špenátu, mrkve a fety zaujme všechny strávníky! A s naším receptem ji hravě zvládnete.

INGREDIENCE

  • ¼ šálku nevařené rýže arborio
  • 1 a ½ lžičky soli, nebo podle chuti
  • 1 střední stroužek česneku, oloupaný a jemně rozdrcený
  • 1 lžička olivového oleje
  • 280 g čerstvého baby špenátu
  • 1 střední mrkev, jemně nakrájená
  • 2 lžičky sušeného oregána
  • ¾ lžičky mletého koriandru
  • ½ šálku rozdrobeného sýru feta
  • 3 lžíce čerstvého kopru, nakrájeného
  • 1 polévková lžíce nastrouhané citronové kůry
  • 1 velké vejce, rozšlehané
  • ¼ lžičky černého pepře, čerstvé mletého
  • 3 bobkové listy
  • 2 lžíce másla
  • 1 kg vykostěného krůtího prsa bez kůže, rozkrojeného jako otevřená kniha a zploštělého na tloušťku cca 0,5 kg

POSTUP

  • Vařte rýži ve velkém hrnci v osolené vroucí vodě do měkka, asi 15 minut.
  • Mezitím na prkénku nasekejte česnek se 1/4 lžičky soli a rozdrťte na pastu.
  • Dejte stranou.
  • Ve velkém širokém hrnci s poklicí rozehřejte na středním plameni olej.
  • Přidejte špenát, mrkev, 1/4 lžičky soli a 1 lžičku vody.
  • Vařte přikryté za občasného míchání, dokud zelenina nezměkne, 3–5 minut.
  • Sundejte z plotny, ihned vmíchejte česnekovou směs, 1 lžičku oregana a koriandr, poté přendejte na velký talíř a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
  • Mezitím sceďte rýži, rozložte ji na velký talíř a nechte vychladnout na pokojovou teplotu, asi 5 minut.
  • Špenátovou směs rukama vymačkejte po malých hrstkách, poté přendejte na prkénko a nasekejte nahrubo.
  • V misce smíchejte špenát, vychladlou rýži, fetu, 2 lžíce kopru, citronovou kůru, vejce, 1/4 lžičky soli a štědrou špetku pepře.
  • Položte plát krůtího prsa naplocho a ochuťte 1/2 lžičkou soli a štědrou špetkou pepře.
  • Navrch rozprostřete špenátovou náplň a ponechte cca centimetrový okraj.
  • Začněte rolovat na dlouhé straně a srolujte do rolády.
  • Předehřejte troubu na 200 °C a rošt dejte doprostřed.
  • Mezitím v malé pánvi nebo hrnci smíchejte máslo, bobkové listy, zbývající lžíci kopru, 1 lžičku oregana a štědrou špetku pepře.
  • Zahřívejte na středně nízké teplotě, dokud se máslo nerozpustí.
  • Odstraňte z tepla.
  • Vložte roládu do zapékací mísy.
  • Potřete směsí másla, poté dochuťte 1/4 lžičky soli a štědrou špetkou pepře.
  • Bobkové listy zastrčte pod provázek.
  • Pečte, dokud teploměr vložený do nejtlustší části nezaznamená 73ºC, 40–45 minut.
  • Vyjměte roládu z trouby.
  • Přendejte na prkénko a nechte alespoň 15 minut odpočinout.
  • Poté ji nakrájejte na tenké plátky napříč na 16 kousků.
  • Užijte si to!
Roláda z krůty plněná směsí rýže, špenátu, mrkve a fety pokrájená na plátky a servírovaná na velkém talíři s nožem a s vedle položenými dvěma sklenicemi vody.
www.weightwatchers.com

Krůtí roláda plněná mozzarellou a sušenými rajčaty

Tak tohle je naprostá lahůdka! Kdo by neměl rád kombinaci mozzarelly, rajčat a bazalky. A teď si to představte ještě navíc s krůtí roládou. Vynikající!

INGREDIENCE

  • 1 krůtí prso (o velikosti cca 1,2 kg)   
  • 5 lžic pesta ze sušených rajčat
  • 10 sušených rajčat (v oleji)
  • 125 g Buffalo mozzarelly
  • 1 hrst bazalky
  • 8 plátků Prosciutta
  • čerstvě mletý pepř
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 300 g rajčat
  • 2 snítky rozmarýnu
  • 1 snítka šalvěje
  • 4 snítky tymiánu
  • 4 lžíce řepkového oleje
  • 150 ml suchého bílého vína
  • 300 ml kuřecího vývaru
  • 2 bobkové listy
  • 3 kuličky pepře
  • bazalka (na ozdobu)

POSTUP

  • Krůtí prso nařízněte a otevřete jako knihu, paličkou na maso naklepejte a vnitřek potřete 2–3 lžícemi pesta.
  • Sušená rajčata a mozzarellu sceďte.
  • Mozzarellu natrhejte na malé kousky.
  • Bazalku opláchněte a nechte okapat na papírových utěrkách.
  • Položte prosciutto, bazalku a sušená rajčata na krůtí prsa, ponechte 1–2 cm široký okraj volný.
  • Posypte mozzarellou podél středu a dochuťte pepřem.
  • Roládu srolujte a zvenku potřete zbylým pestem, zajistěte řeznickým provázkem.
  • Předehřejte troubu na 160 °C.
  • Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno.
  • Rajčata opláchněte a osušte.
  • Bylinky opláchněte a osušte.
  • Na pánvi vhodné do trouby rozehřejte olej a maso na něm ze všech stran opečte.
  • Vyjměte a dejte stranou.
  • Přidejte cibuli a česnek a restujte, dokud nezesklovatí.
  • Přidejte víno a vývar.
  • Vraťte maso do pánve, přidejte bylinky a kuličky pepře, vložte do trouby a za občasného podlévání pečte 1 hodinu 30 minut.
  • Na posledních 20 minut přidejte rajčata.
  • Vyjměte z trouby a udržujte v teple.
  • Omáčku sceďte a okořeňte.
  • Roládu nakrájejte a podávejte na dřevěném prkénku ozdobenou bazalkou.
  • Omáčku podávejte bokem.
Roláda z krůty plněná bazalkou, sýrem a rajčaty na dřevěném prkýnku s nožem.
www.eatsmarter.com

Roláda z krůtího masa s nádivkou

Tato roláda obsahuje šťavnaté maso z krůtích prsou, které je zatočené kolem směsi čerstvých bylinek, kukuřičného chleba, jablek a křupavé vepřové klobásy. To si prostě musíte zamilovat!

INGREDIENCE

  • 2 střední řapíky řapíkatého celeru
  • 1 střední cibule
  • 1 střední sladké jablko   
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce čerstvé petrželky a další na ozdobu
  • 1 lžíce čerstvých lístků šalvěje a další na ozdobu
  • 1 lžíce lístků čerstvého tymiánu a další na ozdobu
  • 3 lžíce másla
  • 3 lžičky soli
  • 230 g vepřové klobásy
  • 110 g kukuřičného chleba
  • 1 velké krůtí prso bez kosti, s kůží (cca 2 kg)
  • 1 šálek kuřecího vývaru
  • 2 lžíce oleje
  • 1/4 lžičky mletého černého pepře

POSTUP

  • Umístěte rošt doprostřed trouby a zahřejte na 175 ° C.
  • Do velké mísy dejte najemno nakrájený řapíkatý celer, cibuli, nasekaný česnek a jablko.
  • Rozpusťte 2 lžíce másla na velké pánvi na středně vysoké teplotě.
  • Přidejte cibulovou směs a 1 lžičku soli.
  • Vařte za občasného míchání do měkka asi 10 minut.
  • Vraťte směs do velké mísy.
  • Do pánve přidajte zbývající lžíci másla a rozpusťte.
  • Přidejte vepřovou klobásu (v případě potřeby nejprve odstraňte střívka) a vařte, přičemž klobásu nalámejte dřevěnou lžící na malé kousky, dokud nezhnědne a nebude provařená, 6 až 8 minut.
  • Přendejte do mísy s cibulí.
  • Do mísy rozdrobte také kukuřičný chléb na velmi malé kousky o velikosti strouhanky.
  • Bylinky na roládu nasekejte, promíchejte a přidejte do mísy.
  • Položte 1 celé vykostěné krůtí prso s kůží kůží dolů na prkénko delší stranou blíže k vám.
  • Krůtu přikryjte 2 mírně se překrývajícími listy plastové fólie.
  • Plochou stranou paličky na maso prso naklepejte, dokud nebude mít stejnoměrnou tloušťku cca centimetr.
  • Maso z obou stran ochuťte zbylými 2 lžičkami soli.
  • Přeneste náplň na maso a rozetřete do rovnoměrné vrstvy, přičemž po celém obvodu ponechejte centimetrový okraj.
  • Krůtu srolujte zdola nahoru pevně do špalku a urovnejte švem dolů, konce zastrčte.
  • Svažte kuchyňským provázkem, jednou po délce rolády a poté po šířce v 5 cm intervalech.
  • Nalijte 1 šálek kuřecího vývaru do pekáče o rozměrech 23 x 33 cm.
  • Roládu položte do středu pekáče švem dolů.
  • Osušte ji a poté potřete vršek 2 lžícemi oleje.
  • Posypeme 1/4 lžičky černého pepře.
  • Pečte, dokud není kůže zlatavě hnědá a vnitřní teplota nedosahuje alespoň 71 °C, 70 až 80 minut.
  • Přendejte na prkénko a nechte alespoň 10 minut odpočívat.
  • Vývar a šťávu z pekáče použijte jako omáčku.
  • Odřízněte a odstraňte kuchyňský provázek, poté roládu nakrájejte příčně na centimetr silné plátky.
  • Ozdobte zbylými nasekanými čerstvými bylinkami.
Nadívaná roláda z krůty servírovaná na velkém talíři s čerstvými bylinkami.
www.thekitchn.com

Krůtí maso a zdraví

Krůtí maso má z drůbeže vůbec nejmenší obsah tuků. Je snadno stravitelné a nepodporuje usazování cholesterolu v cévách.

Má vysoký obsah zinku, a tím velký vliv na imunitní i nervový systém.

Zároveň obsahuje aminokyselinu tryptophan, která snižuje deprese a nespavost.

Chcete-li si zachovat štíhlou postavu, měli byste do svého jídelníčku zařazovat krůtí maso co nejčastěji.

A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X