Tisk článku

Krůtí roláda a závitky

Z jemného a chutného krůtího masa, které můžeme pořídit v obchodech již porcované na plátky nebo dokonce připravené na roládu, se dá připravit řada zajímavých jídel, pokud využijeme i dalších surovin na přípravu nádivky. K obědu nebo večeři je pak možné podávat plátky pečené rolády, pečené, dušené nebo smažené závitky či kapsy, k nim oblíbenou přílohu z brambor nebo rýže a kompot, zeleninovou oblohu nebo salát.

Krůtí roláda a závitky

Roláda z krůtího masa

Roládu si raději koupíme již upravenou do tvaru, protože tak máme k dispozici dostatečně velký plát masa. Doma ji rozbalíme, opláchneme a podle potřeby ještě trochu upravíme, i když to většinou nebývá nutné. Maso pak trochu naklepeme, osolíme a potřeme hořčicí, kečupem, případně některou hustou kořeněnou omáčkou. Pak naplníme nádivkou, pevně svineme, ovážeme silnou bílou nití a upečeme v troubě. Pod roládu dáme před pečením trochu másla nebo sádla a během pečení ji přeléváme vypečenou šťávou, případně podle potřeby trochu podlijeme. Tak bude roláda po upečení pěkně šťavnatá. Čerstvě upečená roláda se při krájení rozpadá, proto ji po upečení necháme trochu zchladnout, odstraníme nitě a pak velmi ostrým nožem krájíme na plátky.

Závitky z krůtího masa

Na závitky potřebujeme pěkné plátky z kuřecích prsíček. Pokud maso nekoupíme na plátky už nakrájené, tak prsíčka nožem rozkrojíme na plátky tak, abychom získali co největší plátek masa. Ten osolíme, potřeme hořčicí, naplníme nádivkou a pevně svineme. Závitky sepneme jehlou, párátky nebo je ovineme nití, což je stále ještě nejbezpečnější způsob, jak zajistit, aby se závitky nerozvinuly. Pak závitky pečeme v horké troubě, dusíme podlité nebo je můžeme i obalit v mouce, strouhance nebo těstíčku a usmažit. Z měkkých závitků odstraníme nitě, u obalovaných a smažených je samozřejmě nemůžeme použít a podáváme. Větší závitky můžeme i nakrájet na malé řezy nebo jen překrojit v půlce tak, aby byla vidět nádivka.

Kapsy z krůtího masa

Na kapsy je vhodné využít pěkných a silnějších částí krůtích prsíček, protože jen do nich se dá dobře vyříznout kapsa. Vhodné kousky masa omyjeme a ostrým nožem uděláme do masa otvor k plnění. Ten před naplněním můžeme vytřít hořčicí kečupem nebo rozkrojeným česnekem. Do kapsy můžeme připravit nádivku z drobných kousků surovin, protože kapsa se nesvinuje a nejsou problémy s vypadáváním nádivky nebo rozbalováním jako u závitků. Naplněnou kapsu uzavřeme jen párátkem nebo jehlou. Je zbytečné ji zašívat. Kapsy osolíme a pečeme, dusíme nebo obalujeme a smažíme.

Nádivka do krůtí rolády, závitků a kapes

Na nádivku můžeme použít nejrůznější suroviny. Dbáme přitom na to, aby nádivka chuťově ladila s přílohou a celkovým charakterem hotového jídla, podle toho ji i kořeníme. Příkladem nebo inspirací mohou být například tyto nádivky :

  • masová nádivka: Do nádivky do krůty se hodí velmi jemně namleté maso drůbeží nebo vepřové, pro chuť lze přidat trochu uzeného masa nebo slaniny. Mleté maso propracujeme jako na sekanou a spojíme vejcem. Lze je doplnit některou ze zeleniny, například hráškem nebo jemně strouhanou mrkví.
  • uzeninová nádivka: Do rolády dáváme většinou párky, klobásy nebo salám. K uzenině pak přidáváme míchaná vejce nebo různě upravenou zeleninu. Párky nebo klobásy můžeme na rozprostřená vejce položit, doplnit proužky paprik, cibule a okurek, pak vznikne na řezu barevná mozaika. Nebo uzeninu drobně nakrájíme, přidáme vybranou drobně nakrájenou zeleninu a smícháme s míchanými vejci.
  • houbová nádivka: Houby na nádivku nakrájíme na jemné plátky a předem na cibuli podusíme. Zahustíme vejci a přidáme kostičky červených paprik, zelené natě, případně další zeleninu, která chuťově i barevně nádivku osvěží. Nádivku necháme trochu zchladnout, lépe se s ní pak při plnění pracuje. Hodí se do rolád, závitků i kapes.
  • sýrová nádivka: Sýr můžeme používat v plátcích, pak jej můžeme přidat do rolády i závitků. Ve větším množství by se tavil a vytékal. Velmi dobře se však hodí do plněných kapes, kam jej můžeme dávat nakrájený na kostičky nebo nahrubo nastrouhaný.
  • zeleninová nádivka: Do nádivky je velmi vhodná brokolice, mrkev nebo celer, ale použít se dá prakticky téměř každá zelenina ve směsi. Nakrájenou nebo nastrouhanou zeleninu bývá většinou nutné předem podusit nebo povařit. Pak ji doplníme vejci, dalšími přísadami a plníme do rolád, závitků i kapes.
  • ovocná nádivka: Většinou se používá do závitků nebo kapes. Ovoce může být čerstvé, kompotované nebo předem namočené sušené. Z uzenin k ovoci můžeme přidat jemnou šunku nebo salám, ale vhodnější bývají různé druhy sýrů.




Příspěvky ke článku: Krůtí roláda a závitky

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...