Tisk

Kukuřičná mouka

Kukuřičná mouka se mele z vyzrálých kukuřičných zrn. Její používání není příliš rozšířeno, protože je to teplomilnější plodina a u nás se pěstovala spíše jen pro krmné účely. Protože neobsahuje lepek, nelze z ní úspěšně péct moučníky nebo pečivo. Je však vhodná ve spojení s běžnou pšeničnou moukou, protože pak je těsto křehčí. Velmi dobře se z ní pečou různé placky nebo lívance a to sladké i slané. Je nezbytnou surovinou pro pečení domácích tortill. Dobře se s ní zahušťují polévky nebo omáčky, vaří pudinky a nastavují krémy. Chybějící lepek ji předurčuje do specifických diet, ale tam je nutné se bezpodmínečně řídit doporučením lékaře. 


Další pojmy slovníku:

  • Agar

    Želatinový přípravek získávaný z mořských řas. Je součástí želatin prodávaných pod různými obchodními názvy v práškové nebo jiné formě. Tyto...

  • Chipsy

    Slovo chipsy je převzato z angličtiny a v Anglii se tak označují bramborové hranolky, lupínky se nazývají crisps. V českém jazyce název chipsy...

  • Casserole

    Nejedná se o název pokrmu, ale o název z francouzštiny. Používá se pro skleněný, keramický nebo ocelový hluboký velký hrnec, mísu nebo pekáč, ve...

  • Jablečný ocet

    Cukr obsažený v jablečné dužnině se kvašením postupně přemění na alkohol a kyselinu octovou. Jablečný ocet lze vyrobit i po domácku, ale nikdy není...

  • Bageta

    Bageta je bílé pečivo původem z Francie. Pravé francouzské bagety, ve francouzštině baguette, jsou silně křupavé, úzké a velmi dlouhé večky a...

Recepty s "Kukuřičná mouka":

  • Mexické tortilly

    Mouku, sůl, vejce a rozehřáté sádlo smícháme. Dle potřeby přidáme vodu a trochu oleje. Ze všech surovin uhněteme tužší těsto, které necháme asi...

  • Tortilly

    Z mouky, sádla a vlažné vody hnětením vypracujeme tužší těsto (na způsob nudlového). Trochu osolíme. Rozdělíme ho na dílky a z těch vyválíme tenké...



Nové příspěvky