Tisk

Kukuřičná mouka

Kukuřičná mouka se mele z vyzrálých kukuřičných zrn. Její používání není příliš rozšířeno, protože je to teplomilnější plodina a u nás se pěstovala spíše jen pro krmné účely. Protože neobsahuje lepek, nelze z ní úspěšně péct moučníky nebo pečivo. Je však vhodná ve spojení s běžnou pšeničnou moukou, protože pak je těsto křehčí. Velmi dobře se z ní pečou různé placky nebo lívance a to sladké i slané. Je nezbytnou surovinou pro pečení domácích tortill. Dobře se s ní zahušťují polévky nebo omáčky, vaří pudinky a nastavují krémy. Chybějící lepek ji předurčuje do specifických diet, ale tam je nutné se bezpodmínečně řídit doporučením lékaře. 


Další pojmy slovníku:

  • Kuskus

    Jedná se o velmi drobné kulaté granule, které jsou vytvarovány ze speciální mouky semolina a potom jsou obaleny v hladké pšeničné mouce. Tradiční...

  • Sójová mouka

    Sójová mouka se vyrábí z pražených sójových bobů. Samostatně se pro pečení příliš nepoužívá. Výjimku mohou tvořit některé diety. Přidává se v...

  • Hrášek

    Drobnější kulaté zelené hrášky se získávají z nezralých dřeňových hrachů, které se pro tyto účely pěstují. Zelený hrášek, nazývaný také cukrový...

  • Cukr vanilkový

    Vanilkový cukr je náhražkou pravé vanilky. Jedná se o jemný cukr ochucený chemicky vyráběným ethylvanilinem, který svou chutí a vůní pravou vanilku...

  • Majoránka

    Majoránka je i u nás běžně pěstovaná rostlina využívaná jako bylinné koření. V kuchyni se různě používají sušené květy a lístky, které mají po...

Recepty s "Kukuřičná mouka":

  • Mexické tortilly

    Mouku, sůl, vejce a rozehřáté sádlo smícháme. Dle potřeby přidáme vodu a trochu oleje. Ze všech surovin uhněteme tužší těsto, které necháme asi...

  • Tortilly

    Z mouky, sádla a vlažné vody hnětením vypracujeme tužší těsto (na způsob nudlového). Trochu osolíme. Rozdělíme ho na dílky a z těch vyválíme tenké...



Nové příspěvky