Tisk článku

Kuře a dieta

Pokud potřebujete zahájit dietní program ve stravování ať již z důvodů zdravotních nebo jenom pro zlepšení stravovacích zvyklostí, pak je kuřecí maso jednou z nejlepších možností. V dnešní době právě kuřecí maso odpovídá všem doporučením pro správnou a zdravou výživu. Navíc kuřecí maso nikdy v obchodech nechybí.

Kuře a dieta

Kuřecí maso a jeho výhody

Kuřecí maso je lehce stravitelné a má vysoký obsah bílkovin současně s velmi nízkým obsahem tuku. Bílkoviny v kuřecím mase mají vysoký podíl důležitých aminokyselin, které lidský organismus potřebuje. Kuřecí tuk má vyvážený poměr nasycených a nenasycených mastných kyselin, takže ani jeho omezená přítomnost, na rozdíl od vepřového masa, neškodí zdraví. Kuřecí maso také obsahuje mnohem méně cholesterolu než ostatní druhy masa s výjimkou některých druhů ryb.

Kuřecí maso a zdraví prospěšné látky

Kuřecí maso je i zdrojem minerálních látek. Významný je vyšší obsah draslíku a naopak nižší obsah sodíku. Z tohoto důvodu je kuřecí maso vhodné pro osoby s vyšším krevním tlakem a ostatními kardiovaskulárními chorobami. Z minerálních látek kuřecí maso dále obsahuje fosfor, hořčík, vápník i železo a některé z mikroprvků, například zinek a měď. Kuřecí maso je i solidním zdrojem vitamínů, zejména skupiny B. Proto je mimořádně vhodné kromě již uvedených doporučení i pro dietu šetřící u pacientů se zažívacími potížemi nebo v rekonvalescenci, pro diabetiky i pro ty, kteří z nejrůznějších důvodů mají doporučenu některou z dalších diet. I tehdy, kdy není dieta zapotřebí, se kuřecí maso svou stravitelností i jemnou chutí hodí jak pro děti, tak pro starší osoby.

Kuřecí maso v kuchyni

Současná úroveň nabídky kuřecího masa, kdy celá kuřata jsou již vykuchaná a očištěná, odstranila spoustu zdlouhavé, náročné a nepříjemné práce v kuchyni. Navíc se běžně kromě celých kuřat nabízí i jednotlivé části kuřat, jako jsou kuřecí prsa, kuřecí stehna, čtvrtky či křidélka nebo přímo již maso porcované, jako kuřecí prsní nebo stehenní řízky. Stačí jen vybrat vhodný druh a práce v kuchyni může začít. Pro přísnější dietu jsou nejvhodnější kuřecí prsa, která mají bílé maso a prodávají se již bez kůže, tak jsou ze všech prodávaných druhů nejméně tučná. Pro méně přísné diety můžeme bez obav využít i další části. Odstraněním kůže snížíme podíl tuku, který bývá nahromaděn pod kůží. Pak už jen zbývá zvolit podle nároků diety vhodné recepty, vhodné dochucení a vhodnou kuchyňskou úpravu.

Kuřecí maso a dietní úpravy

Na úpravu kuřecího masa existuje nekonečná řada receptů. Pro dietní úpravu však budeme vybírat poněkud šetrnější způsoby. Hodí se vaření nebo ještě lépe vaření v páře, grilování nebo opékání nasucho, dušení a zapékání v alobalu. Další ingredience a přílohy přizpůsobujeme možnostem a chuti s ohledem na celkovou dietní úpravu.

Kuřecí maso vařené

Kuřecí maso, nejlépe prsní řízky, uvaříme v troše osolené vody doměkka. Bezesporu je však lepší jej vařit nad párou. K tomu výborně slouží parní hrnec. Pokud jej nemáme a chceme si toto vaření jen vyzkoušet, pak nám poslouží i pařáček, na který maso uložíme. Aby se nepřichytlo, tak je vhodné pařáček lehce potřít olejem a při vaření samozřejmě dbát, aby se voda nevyvařila.

Kuřecí maso grilované nebo opékané

Na grilování potřebujeme domácí gril. Na trhu je řada typů pro různé použití. Příprava je velmi jednoduchá. Připravené a na plátky naporcované maso grilujeme po obou stranách předepsanou dobu několika minut. Výhodou grilování je to, že maso zůstává velmi šťavnaté. Podobně můžeme porcované maso opékat nasucho na pánvích s různými povrchy, u kterých není zapotřebí používat tuk. I toto maso je dostatečně šťavnaté a dietně připravené.

Kuřecí maso dušené

Maso před dušením krátce opečeme a to můžeme udělat i nasucho. Pak trochu podlijeme tekutinou a dusíme doměkka. Během dušení několikrát obrátíme. Výhodou dušení je to, že správně udušené maso je dostatečně měkké a kromě jednotlivých plátků je můžeme ještě krájet i na menší kousky.

Kuřecí maso zapékané v alobalu

Zapékání v alobalu je vhodné tehdy, pokud chceme současně tepelně upravit i další suroviny. Na tukem trochu vymazaný a dostatečně velký kus alobalu pak rozložíme maso, které můžeme předem nasucho opéci a doplníme jej dalšími vybranými surovinami. Pevně uzavřeme a pečeme v troubě na plechu nebo pod grilem dostatečně dlouhou dobu.
 





Příspěvky ke článku: Kuře a dieta

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...