Tisk článku

Kuře a koření

Kuře se připravuje v našich kuchyních velmi často a to buď jako celé kuře nebo již porcované na čtvrtky, prsní či stehenní řízky, křidélka nebo stehýnka. Jako u všech základních surovin, které se zpracovávají v krátkých intervalech, se hledají a využívají recepty na obměnu. Kromě různých způsobů tepelných úprav to jsou přidávané další ingredience. Jednou z nich je koření, které dokáže chuť kuřecího masa značně proměnit.

Kuře a koření

Kuřecí maso bez koření

Kuře celé nebo v porcích je dodáváno do obchodů chlazené nebo mražené. Oba druhy jsou již vykuchané a upravené k okamžitému používání. Zbývá ho jen dobře omýt, mražené nechat zvolna rozmrznout a případně odseknout pařátky nebo letky z křidélek. Kůži není třeba odstraňovat, ale ačkoliv kuře je celkem málo tučné, tak jeho tuk je uložen pod kůží. Takže v případě, že máme zájem snížit objem tuku nebo prostě nemáme kůži rádi, případně se nehodí do receptu, tak kůži stáhneme, což jde velmi dobře. Pak už kuře nebo porce připravujeme tak, aby vyhověly vybranému receptu.

Kuřecí maso a dobré okořenění

Kuřecí maso samo o sobě není chuťově příliš výrazné, což vyhovuje pro jemnější úpravy. Pokud však chceme připravit něco pikantnějšího, tak se bez koření neobejdeme. Kořením můžeme maso poprášit nebo je vetřít do masa. Pokud necháme okořeněné kuře odležet, zvýrazníme chuť koření. Speciálně pro kuřecí maso také připravujeme různé marinády, ve kterých je necháme proležet a podobně postupujeme i s pastami, kterými se maso potírá.

Kuřecí maso a používané koření

Kuře samozřejmě solíme a to jak na povrchu, tak uvnitř břišní dutiny. Porce solíme po obou stranách. Neuškodí, když se budeme snažit sůl vetřít alespoň trochu do masa. U jiných druhů koření máme velký výběr, protože při přípravě kuřete se může využít například :

  • mletý pepř: Pepř používáme podle chuti při všech tepelných úpravách.
  • mletá sladká paprika: Paprika je vhodná pro minutkové úpravy na předcházející prokořenění masa, do marinád a především tehdy, pokud dusíme kuřecí porce jako guláš nebo na paprice.
  • zázvor: Zázvor se hodí při pečení nebo zapékání a do marinád.
  • kari koření: S kari kořením lze kuře péct nebo zapékat, dusit a kari koření se hodí i do marinád nebo kořenících past.
  • chilli koření: Ostrým chilli kořením dochucujeme gulášové a podobné úpravy, používáme je při přípravě ostřejších minutek a do marinád.
  • bobkový list: Bobkový list používáme někdy při pečení, ale především pak při dušení a to tehdy, když připravujeme kuře na divoko nebo na smetaně podobně jako svíčkovou.
  • nové koření: Nové koření bývá součástí tzv. divokého koření a v této souvislosti ho také používáme spolu s bobkovým listem a celým pepřem.
  • celý pepř: Pro celý pepř platí totéž, co pro bobkový list a nové koření.
  • mletá skořice: Mletá skořice se hodí do pečených nebo dušených kuřecích porcí s jablky nebo jiným ovocem a do různých orientálních receptů.

Kuřecí maso a kořenící přípravky

Mezi kořenící přípravky zahrnujeme nejrůznější kořenící směsi, kterých je dnes opravdu dost a navíc i od různých výrobců, takže je nelze jednoznačně vyjmenovat. Ale pro využití na kuře mívají toto v názvu, takže můžeme vybírat buď osvědčenou směs nebo něco nového. Kromě sypkých kořenících směsí se na kuře dají využít i různé tekuté kořenící přípravky. Mezi nejznámější patří sójová omáčka a worcesterská omáčka. I k nim přibyly nové kořenící tekuté přípravky, zvláště z asijských zemí. Mezi kořenící přípravky můžeme zahrnout i různé druhy hořčice, sladký nebo ostrý kečup či rajský protlak.

Kuřecí maso a kořenící bylinky

Kuřecímu masu nemusí chuť dodávat pouze sypké nebo tekuté koření, ale poměrně jednoduše a zdravě je možné je dochutit různými bylinkami. Bylinky mohou být čerstvé nebo sušené a to buď v domácnosti pěstované nebo koupené. Mezi tyto bylinky patří bazalka, pažitka, petrželka, libeček, tymián a další bylinky. U kořenících bylinek dbáme na to, abychom buď použili jednu převládající bylinku nebo je vzájemně vhodně kombinovali do lahodné a charakteristické chuti.

Kuřecí maso a kořenící zelenina

Zde je na prvním místě česnek, který používáme k přímému kořenění, k prošpikování, do nádivek, do marinád nebo past. I ke kuřeti se hodí cibule, ale její chuť už není tak výrazná, jako u česneku. Kromě těchto dvou kořenících zelenin to může být ještě křen.
 





Příspěvky ke článku: Kuře a koření

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...