Co je/jsou Kuře

Kuře a kuřecí maso je dnes jeden z nerozšířenějších druhů masa. Přispěl k tomu průmyslový odchov, takže kuře je dnes chlazené nebo mražené k dostání po celý rok. Výhodou je bezesporu to, že se prodává již vykuchané a očištěné od peří. Na trhu jsou kuřata celá, obvykle ve váze od 1,2 do 1,8 kg nebo porcovaná a částečně nebo zcela vykostěná. Kuřecí maso je velmi světlé barvy, má volnější vazbu svaloviny a málo tuku, přitom obsahuje dostatek bílkovin. Z těchto důvodů je lehčeji stravitelné než některé další druhy masa a tím je vhodné pro i pro dietní účely a zdravou výživu. Kuře se připravuje jako vařené, dušené, smažené, zapékané, pečené a je vhodné i na grilování. Doplňuje se podle jednotlivých typů receptů jiným masem, zeleninou, ovocem a dalšími surovinami.