Tisk článku

Kuřecí čtvrtky

Na pultech obchodů se trvale nabízejí kuřecí čtvrtky, občas jsou k dostání i za zvýhodněnou cenu. Pro menší počet strávníků nebo pro toho, kdo kuře nerad porcuje, jde o výhodnou nabídku. Spodní, neboli stehenní čtvrtky jsou šťavnatější než prsíčka a takto připravené porce kuřete nabízejí různé možnosti úpravy.

Kuřecí čtvrtky

Příprava kuřecích čtvrtek

Mražené kuřecí čtvrtky musíme nechat rozmrznout, nejlépe při pokojové teplotě. Pak už nakládáme stejně s chlazenými i mraženými čtvrtkami. Především je opláchneme studenou vodou a odsekneme pařátky. Můžeme odstranit i část páteře, která u čtvrtek bývá, případně navazující kost až ke kloubu. Podle vlastní volby také odstraníme nebo ponecháme kůži. Odkrojky a odstraněné kosti můžeme vyvařit na polévku.

Kuřecí čtvrtky a jejich tepelná úprava

Připravené kuřecí čtvrtky osolíme, sůl můžeme trochu vetřít do masa. Pak se rozhodneme pro některý z mnoha receptů. Přihlédnout přitom můžeme k momentální chuti nebo k tomu, jaké další přísady budeme používat. K předem promyšlenému receptu si můžeme pořídit různé speciální ingredience, ale pro momentální potřebu stačí se porozhlédnout jaké máme doma koření nebo co se skrývá v ledničce či spíži. Kuřecí čtvrtky můžeme péct nebo zapékat s různými ingrediencemi, plnit je, dusit a smažit. Lze je i grilovat na domácím grilu, ale tuto úpravu raději odložíme až pro venkovní použití. Pro všechny tyto úpravy můžeme čtvrtky předem marinovat v různých marinádách.

Pečené kuřecí čtvrtky

Připravené kuřecí čtvrtky stačí jen naskládat do pekáče a upéct na troše tuku dočervena. Je to úprava chutná, ale poněkud jednoduchá. Kuřecí čtvrtky můžeme při pečení zpestřit a také trochu nastavit přidáním zeleniny, ovoce, strouhaného sýra všech typů, jogurtu, smetany či šlehačky, hub, uzeniny i brambor. Dochutit můžeme nejrůznějšími druhy koření, hořčicí, kečupem a bylinkami. Takto připravené čtvrtky pečeme při 200°C asi jednu hodinu.

Zapékané kuřecí čtvrtky

Zapékání se od pečení příliš neliší. Čtvrtky pouze předem opečeme na tuku a do pekáče je vkládáme již opečené. Také se mohou předem obalit ve slabé vrstvě mouky nebo strouhanky. Takto předem upravené maso zůstane šťavnatější. Pak už zapékáme s podobnými ingrediencemi, které se používají u pečených čtvrtek.

Plněné kuřecí čtvrtky

I kuřecí čtvrtky můžeme plnit a výsledný efekt je velice dobrý a chutný. Je však třeba část čtvrtky navazující na stehýnko vykostit. Část páteře odsekneme nebo opatrně odřezáváme kůži a maso od kosti, stejně tak postupujeme u navazující kosti, až se dostaneme ke stehennímu kloubu, tam kost odsekneme a maso rozevřeme. Na tuto část pak vršíme libovolnou nádivku ze žemlí, masa, jater, hub nebo zeleniny. Nádivky se tam vejde poměrně dost, takže se tím porce o dost zvětší. Pak už jen naplněné čtvrtky vložíme do pekáče na tuk a upečeme.

Dušené kuřecí čtvrtky

I kuřecí čtvrtky můžeme dusit. Dušení se hodí zejména tehdy, pokud potřebujeme pokrm poněkud dietnější. V tom případě čtvrtky nekořeníme vůbec nebo jen mírně, dusíme s malým množstvím tuku nebo jen podlité vodou nebo vývarem. Opatrnější musíme být i ve volbě dalších přísad, aby hotové jídlo splňovalo požadavky kladené na dietu. Jestliže však není třeba volit dietu, tak právě naopak můžeme u dušených čtvrtek využít různých možností, které nabízí koření, hořčice, kečupy nebo různé kořenící omáčky. Zvýšit lze i množství přidávané cibule nebo česneku, případně další zeleniny, která se dušením rozdusí a zahustí šťávu tak, že bude možné omezit zahušťování moukou. Tekutinou, kterou dušené čtvrtky budeme podlévat, může být vývar, voda, ale i víno, pivo nebo chuťově vhodný džus či mošt.

Smažené kuřecí čtvrtky

Kuřecí čtvrtky lze i smažit. Ponecháme je pro tuto úpravu buď vcelku nebo rozdělíme na stehýnko a vrchní část, tak bude více kousků. Čtvrtky osolíme a okořeníme a obalíme buď v klasickém trojobalu nebo v některém z těstíček. Smažit musíme ve vyšší vrstvě tuku a zvolna, aby se prosmažily až ke kosti. Proto je na jejich smažení nejvhodnější fritéza. Usmažené čtvrtky ihned podáváme.
 





Příspěvky ke článku: Kuřecí čtvrtky

Vložit nový příspěvek
hm Autor: blbeček, vloženo 03.02.2013
Odpovědětautore není lepší než pálit maso v oleji aby jsme od kosti neměli syrové si před smažením stehno vykostit??


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...