Kuřecí čtvrtky grilované, pečené nebo dušené

Podařilo se vám koupit za zvýhodněnou cenu kuřecí čtvrtky a nemáte momentálně nápad, co z nich připravit?

Možností je hned několik, protože maso můžete grilovat, péci nebo dusit.

Stačí zapojit svoji fantazii, nebo se inspirovat našimi chutnými recepty.

Příprava kuřecích čtvrtek

Mražené kuřecí čtvrtky musíme nechat rozmrznout, nejlépe při pokojové teplotě. Pak už nakládáme stejně s chlazenými i mraženými čtvrtkami. Především je opláchneme studenou vodou a odsekneme pařátky. Můžeme odstranit i část páteře, která u čtvrtek bývá, případně navazující kost až ke kloubu. Podle vlastní volby také odstraníme nebo ponecháme kůži. Odkrojky a odstraněné kosti můžeme vyvařit na polévku.

1. Grilované kuřecí čtvrtky

Kuřecí čtvrtky můžeme grilovat v elektrické troubě, máme-li ji ke grilování přizpůsobenou. Stačí k tomu hlubší plech a mřížka, na níž maso položíme, a nastavení vhodného programu ke grilování.

INGREDIENCE:

  • 4 kuřecí čtvrtky
  • 1 kg syrových brambor
  • 2 cibule
  • česnek
  • 1 polévková lžíce oleje
  • kmín
  • pepř
  • grilovací koření
  • sůl

POSTUP:

  1. Kuřecí čtvrtky omyjeme a na vnitřní straně u kosti je nařízneme tak, aby kost byla vidět. Maso se pak lépe propeče.
  2. Dobře osolíme a posypeme grilovacím kořením a vetřeme utřený česnek.
  3. Neloupané brambory pořádně omyjeme a nakrájíme je na plátky.
  4. Vezmeme hlubší plech, dáme tam olej, dobře rozetřeme a dno vyskládáme plátky osolených brambor.
  5. Na tento plech položíme grilovací mřížku a na ni dáme okořeněné maso kůží nahoru.
  6. Grilujeme asi 45 minut, zároveň se nám pečou brambory.

Hotový recept na grilované kuřecí čtvrtky

zdroj: juliescafebakery.com

2. Pečené kuřecí čtvrtky

Pečené kuřecí maso je velmi lahodné a hlavně křehké. Přitom se jedná ve skutečnosti o velmi jednoduchou přípravu pokrmu, který zvládne i skutečný začátečník ve vaření.

INGREDIENCE:

  • 2 kuřecí čtvrtky
  • grilovací koření
  • tymián
  • 0,5 l světlého piva
  • 1 cibule
  • sůl
  • pepř

POSTUP:

  1. Nejprve si připravíme kuřecí čtvrtky, které dobře omyjeme a osušíme.
  2. Osolíme je, opepříme a okořeníme tymiánem a grilovacím kořením.
  3. Necháme aspoň 1 hodinu v chladničce odležet.
  4. Vezmeme pekáček, v němž na horkém oleji zpěníme nakrájenou cibuli.
  5. Přidáme kuřecí čtvrtky, orestujeme z obou stran.
  6. Podlijeme pivem a dáme do trouby péci, až je maso měkké a udělala se nám hezká křupavá kůrčička.

Hotový recept na pečené kuřecí čtvrtky

zdroj: chowhound.com

3. Dušené kuřecí čtvrtky

Dušení patří k nejzdravějšímu způsobu přípravy masa. Kuřecí maso naštěstí není třeba dusit příliš dlouho, aby bylo měkké.

INGREDIENCE:

  • 3 kuřecí čtvrtky
  • cibule
  • 2 mrkve
  • kousek celeru
  • rajský protlak
  • mražený zelený hrášek
  • olej nebo máslo
  • sůl

POSTUP:

  1. V hlubším kastrolu rozehřejeme olej nebo máslo, zpěníme na něm nakrájenou cibuli.
  2. Přidáme omyté a osušené kuřecí čtvrtky, které jsme osolili.
  3. Přidáme mrkev nakrájenou na kolečka, celer na kousky a rajský protlak.
  4. Zalijeme vodou a pomalu pod pokličkou dusíme doměkka.
  5. Před koncem dušení přidáme povařit mražený hrášek.

Hotový recept na dušené kuřecí čtvrtky

zdroj: iheartrecipes.com

S čím kuřecí čtvrtky podáváme? Přílohu zvolíme podle způsobu přípravy masa. Ke grilovanému se hodí hlavně hranolky nebo americké brambory. K pečeným kuřecím čtvrtkám můžeme podávat bramborovou kaši. K dušenému masu volíme rýži nebo brambory. Grilované kuřecí čtvrtky doplníme také čerstvou zeleninou nebo zeleninovým salátem.

 

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *