Tisk článku

Kuřecí játra k zapékání

Kuřecí játra a drůbeží játra vůbec jsou na rozdíl od vepřových nebo hovězích jater mnohem jemnější a také samozřejmě mnohem dříve upravená. Jejich příprava je tak podstatně rychlejší, přitom je můžeme smažit nebo dusit. Vhodnou úpravou je i zapékání, protože chuť kuřecích jater umožňuje přidávání dalších surovin bez velkých omezení.

Kuřecí játra k zapékání

Kuřecí játra a jejich příprava

Kuřecí a drůbeží játra se prodávají chlazená nebo mražená. Chlazená jen očistíme od blanek a případných kousků tuku. Mražená musíme před čištěním nechat trochu povolit, přitom se však budeme snažit je nechat povolit opravdu jen trochu, mnohem lépe se tak krájejí a přitom neztrácejí cennou šťávu. Očištěná játra pak buď ponecháme ve větších kouscích nebo je ještě překrájíme na potřebně malé kousky. Pokud máme v úmyslu zapékat játra jako nákyp nebo paštiku, pak je naškrábeme nebo ještě lépe rozmixujeme. Před přípravou je můžeme okořenit podle receptu nebo vlastní chuti, ale solíme vždy nakonec.

Kuřecí játra a další suroviny

Podobně jako u masových jídel se k játrům při zapékání hodí především sýry, smetana nebo jogurt, houby, vejce, uzenina a zelenina i vhodné ovoce.

Kuřecí játra zapékaná se sýrem

Sýry můžeme používat tvrdé, které na játra nastrouháme, ale i Nivu, Hermelín, případně tavené sýry. Sýry většinou ještě kombinujeme se smetanou nebo jogurtem nebo s dalšími surovinami.

Kuřecí játra zapékaná se smetanou

Smetanu můžeme použít sladkou, zakysanou nebo tučnější smetanu ke šlehání. Zakysanou smetanu také můžeme nahradit zčásti nebo zcela bílým neochuceným jogurtem. Do smetany většinou přidáváme koření, sýr nebo v ní rozšleháme vejce.

Kuřecí játra zapékaná s houbami

Ke kuřecím játrům se více hodí měkké houby, které krájíme na tenké plátky. Použít můžeme i jiné houby, ale pak je lepší je předem trochu podusit, aby se stačily dostatečně tepelně upravit současně s játry.

Kuřecí játra zapékaná s vejci

Vejci získávají kuřecí játra na sytosti a samozřejmě i na kalorické hodnotě. Rozšlehanými vejci zaléváme játra v průběhu zapékání a necháme je pak ztuhnout. Vejce často ještě mícháme se smetanou nebo strouhaným či jiným sýrem. Do játrových nákypů nebo paštik vejce zapracováváme do játrové hmoty ještě před pečením a pro zkypření hmoty je dělíme na žloutky a sníh z bílků.

Kuřecí játra zapékaná s uzeninou

Uzenina doplní kuřecí játra svou chutí a pokud máme menší množství jater, tak nastaví jednotlivé porce na přiměřené množství. Použít se dá jak jemná uzenina, jako je šunka, drůbeží salámy a jemné nářezy, tak pikantnější klobásy nebo salámy, pokud nám příliš nezáleží na kaloriích, tak je vhodná i anglická slanina.

Kuřecí játra zapékaná se zeleninou

Zelenina je oblíbenou a využívanou surovinou. Pro chuť by neměla chybět cibule nebo česnek, ale mimořádně vhodný je i pórek, lahůdková cibulka, rajčata a papriky, květák, brokolice, samozřejmě se hodí i cuketa. Pokud nemáme po ruce čerstvou zeleninu, tak se dá použít i zelenina mražená nebo sterilovaná. Játra můžeme zapékat i s předvařenými brambory nebo rýží, pak nemusíme zvlášť chystat přílohu. Zeleninu většinou přidáváme k dalším surovinám, které jsme spolu s játry použili.

Kuřecí játra zapékaná s ovocem

Z ovoce jsou nejvhodnější jablka, použít však můžeme i jiné ovoce a to jak čerstvé, tak kompotované. Přitom pamatujeme na to, že se ovoce musí rozpéct za poměrně krátkou dobu přípravy jater.

Kuřecí játra a zapékání

Připravená játra můžeme předem trochu opéci na tuku, ale u kuřecích jater to není nutné. Zapékáme je v příhodně velkém pekáčku nebo zapékací misce, které předem trochu vymažeme tukem a vysypeme strouhankou. Do něj vkládáme játra smíchaná s dalšími surovinami nebo je skládáme ve vrstvách. Zapékáme zakryté, pak odkryjeme a dopečeme. Podle potřeby trochu podlijeme. Pro celkovou dobu zapečení není většinou potřeba více než 30 minut.
 





Příspěvky ke článku: Kuřecí játra k zapékání

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...