Tisk článku

Kuřecí maso a smetana

Kuřecí maso je na našem stole velmi často. Recepty na jeho úpravu využívají dalších ingrediencí pro jeho dochucení a tak kromě jiného masa, uzeniny, sýrů, zeleniny a koření je to často i smetana, která jemné kuřecí maso ještě dále zjemní.

Kuřecí maso a smetana

Kuřecí maso a použití smetany

Ke kuřecímu masu můžeme používat všechny druhy smetany jak sladké, tak i zakysané a to i o různých procentech tučnosti. Smetanu lze ponechat v původní formě nebo do ní můžeme přidávat libovolné koření, dochucující přípravky, jako je například hořčice nebo kečup. Pro chuť a vytvoření kůrky se do smetany zašlehávají žloutky nebo strouhaný či rozmělněný sýr. Pak už záleží na tom, jakou tepelnou úpravu si vybereme, protože kuřecí maso můžeme se smetanou připravit a podávat jako:

  • pečené: Maso zaléváme smetanou před začátkem pečení nebo v jeho průběhu.
  • zapékané: Po předcházejícím opečení masa je v pekáčku zaléváme smetanou a zapékáme společně s dalšími surovinami.
  • dušené: U dušených mas ze smetany vytváříme především omáčku, se kterou pak maso a přílohu podáváme.
  • marinované: Ze smetany, především pak zakysané smetany můžeme připravovat i marinády, do kterých masa před tepelnou úpravou nakládáme.

Pečené kuřecí maso se smetanou

K pečení, kdy kuře zaléváme smetanou, je vhodnější kuře předem naporcovat nebo použít kupované porce, jako jsou prsní a stehenní řízky nebo čtvrtky. Kuře běžně očistíme, opláchneme, osušíme, můžeme odstranit větší kosti a osolíme a okořeníme podle receptu nebo podle chuti. Jako koření můžeme použít mletou papriku, kari nebo kořenící či bylinkové směsi. Jednou z variant pečeného kuřete se smetanou jsou řízky obalené v trojobalu, které se místo smažení zalijí smetanou a upečou. Odhlédneme-li od kalorické hodnoty těchto řízků, tak zjistíme, že se jedná o opravdu doměkka upečené a jemné řízky. Tento způsob je však výjimka, většinou se kuřecí maso na pečení doplňuje některou zeleninou, sýry nebo libovou uzeninou. Kuřecí porce po vložení do pekáčku nebo zapékací misky a doplnění dalšími vybranými surovinami zalijeme smetanou a pečeme doměkka.

Zapékané kuřecí maso se smetanou

Na zapékání se opět hodí porcované kuřecí maso z prsíček nebo stehýnek, případně čtvrtky. Maso po předběžné úpravě můžeme poprášit nebo lehce obalit v mouce a zprudka je pak opečeme na oleji nebo jiném tuku. Opečené maso vkládáme do vymazaného pekáčku nebo zapékací misky a doplňujeme dalšími surovinami. Zapékané kuřecí maso se často připravuje se směsí zeleniny, s uzeninou, játry a sýry. Zapékání se dá využít i tak, že se připravuje i s některou přílohovou surovinou. Proto se kuřecí maso zapéká současně s brambory, rýží nebo těstovinami. Smetanou se přelévá buď ještě před zapékáním nebo až těsně před dopečením.

Dušené kuřecí maso se smetanou

Dušené kuřecí maso se smetanou se dá připravovat na mnoho způsobů. Mohou to být tradiční úpravy s omáčkami na způsob svíčkové, kuře na paprice, kuře nadivoko a další podobné omáčky, které se liší jen některými ingrediencemi. Místo těchto zahušťovaných omáček můžeme zvolit lehčí úpravy bez jíšky nebo mouky, kde ke kuřecímu masu přidáváme především zeleninu, někdy i ovoce a přírodní šťávu pak doplňujeme smetanou.

Marinované kuřecí maso se smetanou

Na marinování se nejlépe hodí řízky bez kostí i když nevykostěné porce nejsou samozřejmě vyloučeny. Vykostěné řízky ponecháváme jako plátky, případně je krájíme na nudličky nebo kostky. Na marinování je vhodná především zakysaná smetana,. kterou doplňujeme kořením, kořenící zeleninou, jako je česnek, cibule nebo křen. Uplatní se i dochucující přípravky jako je hořčice, kečup a kořenící směsi. Pro hustší marinádu, kterou potřebujeme především před smažením se do ní někdy rozšlehávají vejce zahuštěné trochou Solamylu. Marináda by měla maso zcela obalit a nejvhodnější je proležení masa v marinádě, které trvá alespoň 12 hodin. Před tepelnou úpravou maso z marinády vyjmeme a postupujeme dále podle receptu. Při pečení, zapékání nebo opékání můžeme marinádu dále použít k podlévání nebo přelití. Z některé marinády se také dá připravit přeliv na hotový pokrm.

Kuřecí maso se smetanou a přílohy

Přílohu volíme podle typu jídla. K omáčkám to mohou být i jemné knedlíky nebo těstoviny, k přírodním šťávám podáváme spíše různě upravené brambory nebo dušenou rýži.
 





Příspěvky ke článku: Kuřecí maso a smetana

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky