Tisk článku

Kuřecí minutka

Na minutku, čili rychle opečené maso, je kuřecí maso jedním z nejvhodnějších. Je málo tučné, takže jej můžeme počítat mezi zdravá jídla. Rychle se opéká a měkne, takže se příprava oběda nebo večeře skutečně počítá jen na minuty. Kuřecí maso snese jakékoliv koření nebo předcházející úpravu marinováním, takže si můžeme uvařit jídlo nejen velmi jemné, ale také lehce pikantní nebo dokonce pálivé. Výborné je i na přípravu rychlých jídel přizpůsobených asijským receptům. Vhodně servírovaná kuřecí minutka doplněná oblohou může posloužit i jako jídlo pro slavnostnější příležitosti.

Kuřecí minutka

Maso na kuřecí minutku

Na kuřecí minutku využíváme především kuřecí prsa a to bez kůže. Můžeme je nakrájet na plátky, na kostky nebo na nudličky. Pokud máme k dispozici pouze celé kuře, tak prsa odřízneme od kosti, odstraníme kůži a zbytek kuřete využijeme jinak. Maso nenaklepáváme buď vůbec nebo jen velmi jemně hranou nože.

Příprava masa na kuřecí minutku

Při přípravě kuřecí minutky můžeme postupovat rychle, kdy maso nakrájíme a okamžitě jej opékáme. Nebo si předem promyslíme recept podle kterého budeme postupovat a maso předem buď spojíme s kořením nebo naložíme do marinády. Do marinád využíváme kečup, hořčici, majonézu, jogurt nebo med, ale můžeme použít i víno nebo pivo. Dále pak jsou obvyklou přísadou marinád vejce, solamyl, cibule, česnek a hlavně koření. Při dnešním výběru druhů a směsí koření si stačí vybrat koření pro naši chuť nejvhodnější.

Tepelná úprava kuřecí minutky

Připravené maso prudce opékáme na tuku a ve vhodné nádobě. Jako tuk používáme olej, ale můžeme použít i sádlo. Opékáme nejčastěji na silnostěnné pánvi nebo v čínské pánvi zvané Wok. Než vložíme maso na tuk, musí mít tuk přiměřenou teplotu, aby se maso na povrchu rychle zatáhlo a zůstalo šťavnaté. Správnou teplotu poznáme podle toho, že z oleje stoupá namodralý kouř. Doporučuje se solit maso až nakonec, protože předem osolené maso vlhne a hůře se opéká. U marinovaného nebo kořeněného masa se však předběžnému osolení nevyhneme. Maso na pánvi obracíme dřevěnou vařečkou nebo obracečkou, aby se stejnoměrně opeklo. V žádném případě do něj nepícháme, protože by z něj zbytečně vytékala šťáva. Pokud k masu přidáváme zeleninu nebo jiné přísady, tak až v době, kdy je maso opečené a to je tehdy, kdy je na povrchu bílé a pokud kousek rozkrojíme, pak je uprostřed už jen slabě růžové. Přidávat můžeme pouze ingredience, které nepotřebují dlouhou tepelnou úpravu, ale pouze lehké osmahnutí. Vytvořené přípečky na okraji pánve můžeme po slití přebytečného tuku zalít vodou a odvařit, tak získáme chutnou šťávu na přelití masa nebo přílohy.

Podávání kuřecí minutky

Kuřecí minutku podáváme ihned, bez zbytečného prodlévání, protože maso tvrdne a ztrácí chuť. Musíme tedy počítat s tím, abychom již měli připravenou přílohu, salát a vše další, co k podávanému pokrmu patří.

Přílohy ke kuřecí minutce

Jako přílohu ke kuřecí minutce podáváme různě upravené brambory nebo rýži, může to být i chléb a doplňujeme zeleninovou oblohou nebo zeleninovými saláty. Minutku můžeme zpestřit i pikantní studenou omáčkou, například známou tatarskou omáčkou. Ale i z jiných surovin je možné připravit různé pikantní omáčky, jako například tyto:

  • Ďábelská omáčka s křenem: 1 lžíce strouhaného křenu, 1 lžíce ostré hořčice, lžička pepře, lžička chilli, lžička soli a cukru, 4 lžíce octa, 2 žloutky a 2 nastrouhané cibule. Nejdříve smícháme hořčici s octem a pak po řadě vmícháme ostatní přísady (množství můžeme upravit podle chuti). Můžeme zjemnit smetanou.
  • Kari omáčka: Smícháme 8 lžic majonézy, 1 lžičku worchesteru, 1 nadrobno nasekanou cibulku, 1 lžičku cukru, 2 lžičky kari, pepř a sůl. Necháme přes noc rozležet a před podáváním vmícháme 2 stroužky prolisovaného česneku.
  • Míchaná omáčka: 3 lžíce kečupu, 3 lžičky kremžské hořčice, 3 lžíce majonézy, 1 cibule, 1 menší sterilovaná okurka, nasekaná petrželová nať, tymián, mletý pepř, sůl. Cibuli a okurku nastrouháme, přidáme ostatní ingredience a důkladně promícháme. Podle chuti dosolíme nebo dopepříme.




Příspěvky ke článku: Kuřecí minutka

Vložit nový příspěvek
Kuřecí minutka Autor: , vloženo 01.10.2009
OdpovědětU nás je mega rychlovka posolit, opepřit obalit v paprice a hend smažíme a je to mnamka:)
Re: Kuřecí minutka Autor: Silva, vloženo 04.10.2009
OdpovědětJá si ji nakládám do socíku se sojovky a worcesteru, ale toho pikantního a to je potom nářez:)


Nové příspěvky