Tisk článku

Kuřecí řízky na grilu

Kuřecí maso se na našich venkovních grilech objevuje asi nejčastěji a to buď jako celé kuře nebo v podobě kuřecích čtvrtek či stehen nebo řízků. Právě kuřecí prsní, případně stehenní řízky, jsou vhodné pro ty, kdo si nelibují v obírání kostí. Navíc je toto maso dříve propečené, drží tvar a před grilováním se lépe upravuje kořením nebo marinováním.

Kuřecí řízky na grilu

Kuřecí řízky a příprava před grilováním

Samotné kuřecí řízky nepotřebují příliš mnoho úpravy. Stačí je jen opláchnout, osušit, jemně naklepat a případně trochu upravit tvar. Pak už je můžeme připravit pro samotné grilování kořeněním nebo marinováním.

Grilované kuřecí řízky a koření

Kuřecí maso je velmi jemné, bez výrazné vlastní chuti a právě proto je vhodné pro dochucení podle našich představ. Kořenit můžeme jen mírně bylinkami nebo aromatickým kořením. Pro tyto účely se hodí především oregano, tymián, estragon, rozmarýn nebo provensálské koření a směsi podobného typu. Nebo si na kuřecím mase můžeme vyzkoušet orientální koření a použijeme různé druhy asijského koření nebo jejich směsi. Také můžeme zvolit zlatou střední cestu známého a vyzkoušeného koření, kdy kuře osolíme, poprášíme mletou paprikou se špetkou pálivé papriky nebo chilli koření, mletým zázvorem, pepřem a trochou majoránky a drceného kmínu. Okořeněné řízky odložíme zakryté do chladničky a necháme je nejméně několik hodin odležet, maso tak převezme chuť koření a jednotlivé chutě a vůně se lépe prolnou.

Grilované kuřecí řízky a marinády

Maso, které je před grilováním naloženo v marinádě bývá křehčí a šťavnatější. Záleží i na tom, jak dlouho je v marinádě naloženo, proto je v ní ponecháváme nejen několik hodin, ale nejlépe do druhého dne. Marinády připravujeme husté, kořeníme je podle chuti a před grilováním je z masa setřeme, aby marináda neodkapávala. Zbytkem marinády pak během grilování maso potíráme. Základem marinády bývá trocha oleje doplněná kečupem, hořčicí, sójovou omáčkou a trochou piva nebo vína. Jako další ingredience na dochucení se používá nejen koření různých druhů a kořenící omáčky, ale také strouhaný křen, prolisovaný česnek, chilli koření nebo chilli papričky, citronová šťáva, med a ovocné šťávy nebo povidla.

Kuřecí řízky a grilování

Kuřecí řízky grilujeme na rozehřátém grilu po obou stranách zhruba 15 minut. Přesná doba grilování záleží na teplotě grilu a velikosti řízků. Grilujeme vždy jen teplem, nikdy nad přímým plamenem. Během grilování řízky otáčíme a potíráme olejem nebo marinádou. Dostatečně propečené řízky ihned podáváme s různými přílohami. Další možností grilování je grilování v alobalových miskách, kdy máme možnost doplnit řízky zeleninou, uzeninou či sýrem a podle chuti případně i brambory. Misky uzavíráme rovněž alobalem a grilujeme celkem asi 30 minut. Jakmile je maso měkké, alobal rozevřeme a dopečeme.

Grilované kuřecí řízky a pikantní přílohy

Ke grilovaným kuřecím řízkům většinou podáváme jen pečivo, případně si opečeme trochu brambor. Kromě této základní přílohy se snažíme vždy podávat pestrou nabídku čerstvé nebo lehce ogrilované zeleniny. Většinou toto stačí, aby si účastníci grilování pochutnali, ale pokud chceme grilování ještě zpestřit, pak můžeme podávat například :

  • ochucené majonézy: Jsou to jednoduché a různě dochucené studené omáčky podobné tatarské omáčce. Základem je majonéza, kterou můžeme odlehčit přídavkem jogurtu nebo zakysané smetany a dochutit podle chuti česnekem, cibulí, křenem, koprem, hořčicí, kečupem a libovolným kořením.
  • ochucená másla: Ochucené máslo si připravíme předem. Plátek z tohoto másla podáváme na horkém masu tak, aby se na něm rozpustilo. Máslo můžeme dochucovat pikantním sýrem, česnekem, křenem, bylinkami a kořením.
  • ochucené hořčice: Připravíme ji z běžné plnotučné hořčice, do které zamícháme například rozmělněné pálivé papričky, sekanou lahůdkovou cibulku i s natí nebo různé bylinky.
  • studené omáčky: Opět se jedná o jednoduché studené omáčky z kečupu nebo hořčice, dochucené kořením a doplněné některými dalšími ingrediencemi.
  • dipy (další druh studené omáčky): Dipy připravujeme spíše pro namáčení syrové nebo grilované zeleniny. Jako základ se hodí především jogurt nebo zakysaná smetana, které doplníme například strouhaným sýrem, rozmělněnou pikantní zeleninou a kořením.

 





Příspěvky ke článku: Kuřecí řízky na grilu

Vložit nový příspěvek
Grilování Autor: Hana, vloženo 29.04.2017
OdpovědětDobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept http://www.grilykrby.cz/recepty-na-grilovani/drubez-na-grilu/kureci-prsa-s-citronem-a-oreganem/.


Nové příspěvky