Tisk článku

Kuřecí závitky s ovocem

Kuřecí maso je zřejmě nejvyužívanějším masem v naší kuchyni. Proto také na jeho úpravu známe řadu receptů, ale přitom stále ještě můžeme najít řadu dalších, stejně zajímavých a chutných. Plněné závitky z kuřecích řízků nikdy nezklamou a ovocné náplně jsou asi méně obvyklé, ale rozhodně stojí za vyzkoušení.

Kuřecí závitky s ovocem

Kuřecí závitky a příprava

Na závitky využijeme buď již porcované kuřecí řízky nebo si plátky sami nakrájíme z kuřecích prsíček. Pak je jen lehce naklepeme, nejlépe jen klouby rukou, aby se maso zbytečně nepotrhalo. Naklepané plátky osolíme a podle receptu je ještě opepříme nebo poprášíme předepsaným či jen oblíbeným kořením podle naší fantazie. Nekořeníme příliš, ovoce to většinou nesnáší, takže použijeme spíše jen trochu zázvoru nebo jemnější kořenící směsi. A už můžeme plátky plnit ovocem a dalšími ingrediencemi.

Kuřecí závitky a ovoce k plnění

Do kuřecích závitků se hodí pevné druhy ovoce a to ve větších kouscích, drobné ovoce by z náplně vypadávalo. Použít se však dá, ale musíme připravit směs z jiné suroviny, například sýrovou, do které drobné ovoce zamícháme. Dáváme přednost čerstvému ovoci, ale v některých případech to může být i ovoce mražené nebo kompotované. Do kuřecích závitků se hodí především následující ovoce :

  • jablka: Jablka do závitků loupeme a krájíme je většinou na osminky, pouze menší jablka krájíme na poloviny. Je lepší vybírat křehká jablka, která se dobře rozpékají.
  • banány: Oloupané banány krájíme na části ve velikosti, která se dá do závitků dobře zavinout.
  • švestky: Švestky vždy předem vypeckujeme. Použít se dají vyzrálé čerstvé i kompotované švestky.
  • meruňky: I meruňky vypeckujeme. Používáme především dobře vyzrálé meruňky a podle velikosti dáváme meruňku celou či jen polovinu nebo velké meruňky nakrájíme na měsíčky.
  • broskve: Broskve s drsnou slupkou před plněním spaříme a sloupneme. Pak je vypeckujeme a použijeme polovinu nebo nakrájené měsíčky z broskve.
  • nektarinky: Nektarinky používáme stejně jako broskve, ale před nimi mají výhodu hladké slupky.
  • ananas: Ananas můžeme použít i čerstvý, ale ten nebývá vždy na trhu, proto většinou použijeme kompotované kostky.

Kuřecí závitky a další ingredience

Samotné ovoce by závitky sice chuťově osvěžilo, ale něco by přece jenom k dokonalé chuti chybělo. Ovoce proto doplňujeme sýry, šunkou nebo zeleninou. Ze sýrů můžeme použít tavené sýry, ze kterých vytvoříme směs společně se strouhanými tvrdými sýry, tvrdé sýry můžeme použít i v plátcích a Nivu nebo hermelín krájíme na kousky v potřebné velikosti. Šunku nebo salámy používáme buď v plátcích nebo drobně nakrájené do směsí. Ze zeleniny se hodí jen chuťově jemnější zelenina, jako je mrkev, trošku cibule nebo pórku. Pokud plníme závitky některou ze směsí, tak ji můžeme doplnit strouhanými nebo sekanými mandlemi, rozinkami nebo bobulkami drobného ovoce.

Kuřecí závitky a konečná úprava

Naplněné závitky svineme a upevníme buď nití, párátky nebo jehlami. Pak už záleží jen na nás, jakou tepelnou úpravu zvolíme, protože jí může být například :

  • smažení: Obalené v trojobalu nebo libovolném těstíčku připraveném z mouky, vajec, mléka a s přidáním trochy sýra nebo jiné ingredience je smažíme v dostatečné vrstvě horkého oleje ze všech stran. Smažené kuřecí závitky jsou velmi rychle usmažené a celá příprava jídla nám tak nezabere mnoho času.
  • dušení: Opečené a mírně podlité je můžeme podusit, pak se hodí je dokončit s trochou sladké nebo zakysané smetany.
  • pečení: Závitky pečeme na másle nebo jiném tuku v troubě doměkka. Pečeme je nejdříve zakryté, asi ve dvou třetinách doby pečení odkryjeme a dopékáme odkryté, aby zčervenaly. Během pečení přeléváme vypečenou šťávou a podle potřeby podléváme horkou vodou, vývarem nebo můžeme pro chuť zvolit i víno.
  • zapékání: Závitky nejdříve na tuku opečeme a pak je na výpeku zapečeme v troubě. Při zapékání je můžeme ještě přelít smetanou, jogurtem nebo některou ze zapékacích omáček.

Kuřecí závitky a přílohy

Ke kuřecím závitkům s ovocem se hodí jednoznačně vařené brambory nebo bramborová kaše, smažené hranolky, k dušeným závitkům s dostatkem šťávy to může být i dušená rýže.
 





Příspěvky ke článku: Kuřecí závitky s ovocem

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky