Tisk článku

Kuskus a bulgur

Pod poněkud cizokrajně znějícími názvy kuskus a bulgur se skrývají dva obilninové výrobky, které se v poslední době stále častěji objevují v našem jídelníčku. Pořídíme je zejména v prodejnách zdravé výživy, ale i v některých normálních obchodech.

Kuskus

Kuskus jsou drobné kuličky vyrobené z krupice semleté z tvrdé pšenice semoliny. Kuskus se dnes vyrábí průmyslově jako instantní výrobek, a proto ho již nemusíme vařit, ale stačí ho jen přelít horkou vodou nebo vývarem, přiklopit pokličkou a tekutinu nechat vsáknout. Prodává se buď bílý nebo celozrnný nebo také ochucený s kořením. Kuskus používáme podobným způsobem, jakým používáme těstoviny nebo rýži. Teplý kuskus je vhodnou přílohou téměř k jakémukoliv jídlu a můžeme ho použít i jako základ pokrmu. Studený kuskus je pak využitelný jako součást různých salátů. Kuskusem můžeme také zavářet polévku, ale v tom případě jej přidáváme až na konci a necháme jej v polévce jen změknout.

Kuskus jako příloha

Do misky nebo vhodného hrnku odměříme potřebné množství kuskusu a zalijeme stejným objemem slané horké vody nebo vývaru. Podle druhu jídla, ke kterému je kuskus určen jako příloha, jej můžeme podle vlastní chuti přikořenit. Podávat bychom jej měli tak, že doprostřed talíře dáme hlavní pokrm a okolo rozprostřeme kuskus, není to ale žádné závazné pravidlo.

Kuskus jako hlavní pokrm

Kuskus může být hlavní součástí jídel podobných rizotu. V tom případě dusíme maso, houby či zeleninu zvlášť. Připravíme si kuskus a jakmile je nasáklý, lehce vidličkou vmícháme podušenou směs. Na talíři můžeme tuto směs ještě sypat sekanými bylinkami nebo sýrem.

Kuskus jako sladké jídlo

Kuskus lze velmi dobře připravovat i jako sladké jídlo. Opět zaléváme horkou vodou, ale solíme jen nepatrně pro chuť. Takto připravený kuskus pak buď jen poléváme máslem a sypeme cukrem, kakaem, ořechy či rozinkami nebo do něj zamícháme nadrobno nakrájené čerstvé ovoce, předem podušené čerstvé ovoce nebo okapané kompotované ovoce. Šťávu z kompotu doplněnou vodou na potřebné množství můžeme použít k zalití kuskusu.

Bulgur

Bulgur je kuskusu podobný vzhledem, chutí i použitím. Prodává se již předvařený, takže jeho použití v kuchyni je tím značně urychleno. Bulgur je lehce stravitelný a má příznivé nutriční složení, protože obsahuje vlákni, vitamíny a minerály.

Bulgur jako příloha

Bulgur vaříme zalitý vodou nebo vývarem podle návodu. Přílohu z bulguru opět solíme a kořeníme podle hlavního pokrmu. Současně můžeme přidat i nasekanou pažitku nebo petrželku či jiné druhy bylinek.

Bulgur jako hlavní jídlo

Bulgur je dobře využitelný v jídlech typu pilafu. To znamená, že jej můžeme dusit s masem i zeleninou. V originálních cizích receptech se většinou využívá skopové maso, ale pro nás je vhodnější kuřecí nebo krůtí, popřípadě libovější vepřové maso. Zeleninu můžeme použít jakoukoliv, nejvhodnější jsou samozřejmě papriky a rajčata, může být i zelí nebo kapusta a nezapomínáme hlavně na cibuli a česnek.

Bulgur jako přísada do pokrmů

V české kuchyni můžeme bulgur využívat jako přísadu do nádivek, karbanátků nebo polévek. Bulgur také může tvořit základ studených zeleninových salátů.
 





Příspěvky ke článku: Kuskus a bulgur

Vložit nový příspěvek
kuskus jíme doma každej třetí den a nemohu si stěžovat je to zdravé a dobré Autor: Eva, vloženo 04.08.2009
Odpovědětkdyž to někdo dokáže upravit, tak máte vyhráno:) Je to skvělá pochoutka a na několik způsobů jak na slano tak i na sladko:) Jíme to už takhle 5 let, protože preferujem zdravou výživu a je stále více a véce receptů na tento druh těstoviny a hlavně je už dostupná o hypermarketech a to je pro něktré z nás úleva:)
Re: kuskus jíme doma každej třetí den a nemohu si stěžovat je to zdravé a dobré Autor: Ludmila, vloženo 18.08.2009
OdpovědětKuskus dávám aji do zeleninových vývarku i masových a je to skvělá změna oproti nudlím a barmborům.


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...