Vynikající recepty z bulguru jsou rychlé, snadné, výživné. Co víc si přát!

Cizokrajně znějící potraviny – kuskus a bulgur – pomalu zdomácňují i v české kuchyni.

Jedná se o zdraví prospěšné suroviny, které jsou vyrobené z tvrdé pšenice semoliny.

Nechte se inspirovat našimi recepty z kuskusu nebo bulguru a uvařte si zdravé jídlo!

Bulgur se zeleninou

Zelenina je bohatá na vlákninu a skvěle doplní bulgur, jehož příprava nezabere příliš času.

Co budeme potřebovat

  • 1 hrnek bulguru
  • 2 hrnky vody + kostka masoxu
  • 1 cibule
  • 3 červené nebo zelené papriky
  • 5 rajčat
  • tvrdý sýr
  • sůl
  • olej
  • mletý pepř

Postup

  1. Bulgur dáme do kastrolu a zalijeme vodou s masoxem v poměru 1:2. Uvedeme do varu a vaříme asi 7 minut – dle návodu na obalu.
  2. Necháme ještě asi 10 minut bobtnat a potom ho zcedíme.
  3. V pánvičce na oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli.
  4. Přidáme omyté a nakrájené papriky a rajčata.
  5. Osolíme a opepříme.
  6. Pomalu společně dusíme.
  7. Když je zelenina hotová, vmícháme ji do bulguru.
  8. Na talířku ještě bulgur se zeleninou sypeme nastrouhaným tvrdým sýrem.

Tento recept na bulgur by se vám dělal náramně v pánvi wok. Dobře se v ní míchá a nic nepadá ven. Zajímá vás, jak dopadl test pánví wok nejen na asijská jídla? Mrkněte!

Miska plná krémového bulguru se zeleninovou směsí.
Zdroj: beautybites.org

Bulgurové rizoto

Není potřeba, aby tento klasický italský pokrm byl jen z rýže, zkuste jí nahradit a uvařte si nutričně zajímavější rizoto z bulguru.

Co budeme potřebovat

  • 1 hrnek bulguru
  • 2 hrnky vody + kostka masoxu
  • 1 kuřecí prso
  • 1 cibule
  • 2 rajčata
  • 2 papriky
  • 1 pórek
  • sůl
  • mletý pepř
  • olej

Postup

  1. Bulgur připravíme dle návodu na obalu, přičemž použijeme vodu s masoxem v poměru 1:2.
  2. Mezitím na pánvičce na oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli.
  3. Přidáme omyté a nakrájené kuřecí prso, pórek, rajčata a papriky.
  4. Osolíme a opepříme.
  5. Společně dusíme, až je maso měkké.
  6. Nakonec smícháme bulgur s podušenou zeleninou a masem.
Jemné a krémové rizoto z nutričně výživného bulguru.
Zdroj: abeautifulplate.com

Bulgurový salát

Máte-li opravdu rádi zeleninové saláty, zkuste je oživit a vytvořte si tento salát z bulguru.

Co budeme potřebovat

  • 1 hrnek bulguru
  • 2 hrnky vody
  • 1 salátová okurka
  • 3 papriky – červená, zelená, bílá
  • 5 rajčat
  • tvrdý sýr
  • 100 g dušené šunky
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř

Postup

  1. Bulgur uvaříme dle návodu na obalu doměkka.
  2. Připravíme si zeleninu, kterou omyjeme a nakrájíme na malé kostky. Okurku můžeme postrouhat.
  3. Dušenou šunku nakrájíme na nudličky.
  4. Tvrdý sýr také postrouháme nahrubo.
  5. Vše dáme do salátové misky, zalijemem 3 lžícemi olivového oleje.
  6. Osolíme a opepříme.
  7. A zeleninu doplníme uvařeným bulgurem.
  8. Bulgurový salát pořádně promícháme.

Podobně zdravou přílohou je i pohanka, na kterou jsme pro vás vybrali celých 11 receptů. Nechte se inspirovat.

Barevný a lahodný lehký salát.
Zdroj: supperinthesuburbs.com

Bulgur s kuřecím masem

Tento pikantní recept s bulgurem a kuřecím masem oživí nejen váš stůl ale i chuťové buňky.

Co budeme potřebovat

  • 1 lžíce koření Harissa (nebo směs chilli papriček, česneku, římského kmínu a koriandru)
  • 4 kuřecí prsa bez kůže
  • 1 polévková lžíce rostlinného oleje
  • 1 cibule, rozpůlená a nakrájená
  • 2 lžíce piniových oříšků
  • Hrst sušených meruněk
  • 300 g pšeničného bulguru
  • 600 ml horkého kuřecího vývaru

Postup

  • Kuře potřete 1 lžící směsí koření Harissa.
  • V hluboké nepřilnavé pánvi rozehřejte olej, pak kuře opékejte asi 3 minuty z každé strany, dokud nezezlátne.
  • Přidejte cibuli a poté jemně smažte 5 minut, dokud nezměkne.
  • Vsypte piniové oříšky a pokračujte ve vaření dalších pár minut, dokud nebudou opečené.
  • Přidejte meruňky, bulgur a vývar, poté okořeňte a přikryjte.
  • Vařte asi 10 minut, dokud se vývar téměř nevstřebá.
  • Vraťte kuře do pánve, znovu přikryjte a vařte 5 minut na mírném ohni, dokud se tekutina nevstřebá a kuře není propečené.

Jestli nemáte rádi bulgur, ale radši si pochutnáte na kuskusu potom si připravte tyto recepty na kuře s kuskusem!

Pánev plná křehkého kuřecího masa s čerstvou zeleninou.
Zdroj: giverecipe.com

Jak správně uvařit bulgur? Tipy a triky

Nejrozšířenější bulgur má žlutou barvu a obvykle se vyrábí z tvrdé pšenice. Má jemně ořechovou chuť, která je skvělá pro všestranné použití.

Někde se můžete setkat i s tmavšími druhy bulguru. Ty se obvykle vyrábějí z různých druhů pšenice a často mají výraznější oříškovou chuť.

Můžete se setkat i s celozrnným bulgurem. Ten má obecně vyšší nutriční skóre, ale chuť se stává méně jemnou.

Bulgur se velmi snadno vaří. Ve skutečnosti ho můžete vařit stejným způsobem jako rýži, i když poměr vody se může mírně lišit.

Můžete ho vařit jednoduše s vodou a solí.

Nebo ho můžete uvařit ve vývaru místo vody nebo přidat celého koření, jako je nové koření a bobkové listy.

Máslo a olivový olej pomáhají přidat ještě více chuti.

Bulgur je předvařený a před vařením se nemusí namáčet. Je dobré ho minimálně před vařením opláchnout.

Doba vaření bulguru závisí na velikosti zrn bulguru, ale protože je předvařený, není potřeba dlouhého vaření.

Hrubozrnný bulgur se obvykle vaří asi 10 minut.

Všimněte si, že bulgur obvykle nezměkne jako rýže. Na rozdíl od rýže nemusí bulgur po uvaření dlouho odpočívat. Po uvaření se jednotlivá zrna snadno oddělují.

Jemný bulgur se nemusí vařit, ale stačí ho pouze namočit v horké vodě.

Chcete-li se dozvědět více o bulguru, přečtěte si tento obsáhlý článek!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X