Tisk článku

Kvalitní paprika

Na českém trhu je nepřeberný výběr různých druhů paprik včetně již ochucených paprikových kořenících přípravků. Poznat a vybrat si tu kvalitní papriku je kolikrát pro laika, či obyčejného zákazníka nadlidský problém, navíc když neví podle jakých kritérií kvalitní papriku vybírat a od koho si nechat poradit. Máme zde pár základních rad a informací, jak by se měl zákazník v tomto nepřeberném množství orientovat.

Kvalitní paprika

Základní informace jak poznat kvalitní papriku


Základním označením kvality papriky je zkratka „ASTA“, což je zkratka, která označuje barvivost a chuť. Méně kvalitní papriky začínají na 40 ASTA, jsou vybledlé barvy a při požití v kuchyni zanechávají pouze červené tečky, přičemž ani moc nevoní a nebarví. Stupnice ASTA pokračuje čísly 60, 80, 100, 120, 140, 160 ASTA ty znázorňují kvalitu, barvivost a chuť papriky. Nejkvalitnější a nejdražší bývají papriky s označením 140 a 160 ASTA, při kterých máte zaručenu tu nejvyšší kvalitu.

Paprika lahůdková sladká 140 ASTA


Je reprezentantem fantastické chuti, barvy a vůně. Jiř při sklizni se dbá na co největší kvalitu sklízených červených paprik, čistí se od semínek, stopek a slupek, potom se suší. Po náročném procesu sušení teplým vzduchem se kvalitně opracované papriky melou. Kvalitní lahůdková paprika 140 ASTA se pozná tak, že má krásnou tmavě červenou barvu. Pokud protřeme v dlaních či mezi prsty, tak nádherně barví a má výraznou vůni a chuť papriky. Do jídla stačí přidat naprosté minimum a úspěch je zaručen.

Paprika uzená 100 ASTA


Uzená paprika se dá nazvat určitě delikatesou. Dodává jídlům šmrnc a vůni uzené papriky. Uzená paprika se dá vyrobit dvěma způsoby, tím horším je přidání tekutého kouře do klasické mleté papriky, přičemž výsledek je k nerozpoznání s variantou druhou a tou je klasické uzení papriky. Postup mletí je naprosto stejný jako u papriky klasické. Finančně a časově náročnější je výroba klasické uzené papriky, bývá tedy v konečné fázi malinko dražší než paprika, která je doplněna o tekutý kouř.

Paprika pálivá 100 ASTA


Pálivá paprika se vyrábí naprosto stějně jako paprika sladká. Jenom je rozdíl v tom, že se mele z pálivých lusků a její pálivost se označuje pro změnu stupnicí (SHU).

Paprikové koření

Paprikové koření a paprikové kořenící přípravky jsou u nás velice oblíbené, dají se s nimi kořenit polévky a nebo se používají jako základ pod maso či guláše. Jejich obliba při vaření stoupá a jsou čím dál tím víc oblíbené. Opět je pravidlem, že musí být vyrobeny z kvalitních surovin, aby byl výsledek chutný, plný vůně a barvy čímž docílíme pouze kvalitními surovinami použitými při výrobě. Velkou výhodou je mít paprikové kořenící přípravky bez obsahu glutamanu.

Zdroj: www.levnekoreni.cz





Příspěvky ke článku: Kvalitní paprika

Vložit nový příspěvek
Papriky Samuraj F1 Autor: Jan Kl, vloženo 14.09.2010
OdpovědětPapriky pěstuji asi 40 roků. Za tu dobu jsem vyskoušel nejméně 40 - 50 druhů a celkem s dobrým výsledkem. Letos jsem zasel asi 5 semen odrůdy Samuraj F1. Jaké bylo moje překvapení, kyž první zralá paprika měřila 26 cm na délku a téměř 14 cm na šířku. Její stěny měly kolem 4 mm. Chuťově čerstvá je opravdu dobrá. A co mne překvapilo ještě více je to, že na rostlině jsou 3-4 plody. Doporučuji ji všem, kteří pěstují papriky i když cena je kolem 34 Kč.


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...