Ochutnejte ty nejzajímavější květákové recepty, které jsou vhodné jako malý oběd, velká svačina nebo lehká večeře.

Košťálová zelenina patří do naší kuchyně stejně, jako šlehačka na jahody. Proč nezkusit recepty z květáku, který má vynikající chuť a hodí se prakticky na cokoliv?

Využijte tuto skvělou surovinu na přípravu lehké svačiny, vydatného oběda, ale i jednoduché večeře.

Hravě z něj uděláte přílohu, hlavní chod nebo třeba parádní placky, po kterých se bude návštěva olizovat ještě za týden.

Překvapte své blízké i přátelé a nachystejte jim parádní hostinu s našimi pečlivě posbíranými recepty.

Květáková polévka

Jedná se sice o veganský recept, ale podle chuti to rozhodně není poznat. Pokrm je velmi sytý, krémový a má vynikající pikantní chuť. Samozřejmě, že většina lidí hledá spíš recepty na smažený květák, ale není na škodu, zkusit to někdy jinak.

Ingredience:

  • 1 středně velký květák (cca 900 g)
  • 2 šalotky, oloupané a nakrájené na čtvrtky
  • 4 neoloupané stroužky česneku
  • 4 hrnky zeleninového vývaru
  • Listy z 5 snítek čerstvého tymiánu
  • ½ polévkové lžíce bílé miso pasty
  • ½ lžičky dijonské hořčice
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 lžíce čerstvé citronové šťávy
  • Mořská sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti

Postup

  • Předehřejeme si troubu na 200 stupňů.
  • Květák očistíme, nakrájíme na kousky, rozprostřeme na plech vyložený pečícím papírem, pokapeme olivovým olejem a jemně osolíme i opepříme.
  • Šalotku s česnekem dáme na alobal, kápneme na ně trochu olivového oleje, osolíme, zabalíme a položíme na plech ke květáku.
  • Vložíme do trouby a pečeme zhruba 30 až 35 minut, případně dokud nezačne květák po okrajích hnědnout.
  • Upečené odložíme zatím stranou a pustíme se do přípravy polévky.
  • Ve velkém hrnci přivedeme k mírnému varu zeleninový vývar, přidáme opečený květák, šalotku, česnek, který oloupeme, tymián a necháme pod pokličkou dusit asi 15 minut.
  • Odstavíme, počkáme chvilku, aby polévka trochu vychladla, a přelijeme ji do mixéru.
  • Přidáme miso pastu, hořčici, olivový olej a citronovou šťávou.
  • Rozmixujeme na hladkou kaši, a ještě podle potřeby dosolíme či dáme víc citronové šťávy.
  • Servírujeme ještě teplé a ozdobíme petrželkou.
Krémová veganská pikantní polévka z květáku.
Zdroj: https://www.loveandlemons.com

Květákové placičky

S tímhle receptem snadno vykouzlíte skvělý oběd, přílohu nebo také malou večeři. Této chutné zelenině perfektně sekundují čerstvé bylinka s parmazánem.

Ingredience:

  • 1 menší květák (cca 350 g)
  • 1/2 lžičky mořské soli
  • 1/2 lžičky mletého černého pepře
  • Čerstvě nastrouhaná kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu
  • 1 malý svazek čerstvé nasekané petrželky
  • 1 malý svazek nasekané pažitky
  • 1/2 hrnku hladké mouky
  • 1 – 2 stroužky česneku – oloupaného a nakrájeného na plátky
  • 1/2 hrnku strouhaného parmazánu
  • 1 středně velké vejce
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje

Postup

  • Květák očistíme, rozebereme na růžičky a dáme na 6 minut vařit.
  • Uvařený květák dáme do mísy a pomocí šťouchadla na brambory ho jemně rozmačkáme. Nemusí být úplně na padrť, spíš jako malá zrníčka.
  • Přidáme sůl, pepř, citronovou kůru, petržel, pažitku, hladkou mouku, česnek, vejce a strouhaný parmazán.
  • Vidličkou nebo vařečkou vše smícháme, aby se jednotlivé suroviny spojily.
  • Polévkovou lžící odebíráme hotovou směs a v dlaních vypracujeme do placky, kterou odložíme na talíř nebo tác.
  • Stejným způsobem zpracujeme i zbytek směsi a na 5 minut odložíme připravené lívance stranou.
  • Mezitím si v pánvi rozehřejeme na střední teplotu olej a placičky na něm opečeme z obou stran.
  • Každou stranu necháme smažit zhruba 3 – 4 minuty, přičemž hotové poznáme tak, že jsou zlatavě hnědé.
  • Lívanečky můžeme vložit do zatím ještě teplé trouby, aby zůstaly teplé, nebo je dát do termo mísy.

Tip: Kdo chce, může si k těmto plackám připravit tzatziki nebo třeba česnekový dip. Na ozdobu je možné použít snítku čerstvého kopru.

Jednoduché květákové lívanečky
Zdroj: https://www.kitchensanctuary.com

Zapečená zeleninová mísa

Jednoduchý, a přesto velmi chutný recept potěší vaše chuťové pohárky. Stačí k tomu jen blanšírovaný květák a pár běžných ingrediencí, díky čemuž se dá vykouzlit luxusní oběd i večeře.

Ingredience:

  • 2 malé hlavy květáku nakrájené na růžičky
  • 2 polévkové lžíce másla
  • 3 prolisované stroužky česneku
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 2 hrnky plnotučného mléka
  • 60 g měkčího smetanového sýra
  • 1 a 1/2 hrnku strouhaného čedaru
  • Mořská sůl a mletý černý pepř podle chuti
  • 6 plátků anglické slaniny, osmažené a nasekané na drobné kousky
  • 1 nakrájenou zelenou cibulku

Postup

  • Nejdříve si předehřejeme troubu na 175 stupňů a připravíme si na plotnu hrnec s vodou. Tu přivedeme k varu, osolíme a vhodíme do ní připravený květák. Vaříme 3 minuty.
  • Mezitím si nachystáme mísu se studenou vodou a ledem. Po třech minutách vyjmeme co nejrychleji květák z hrnce a vložíme do mísy s ledem, aby se šokově ochladil.
  • Ihned zase vyjmeme, odložíme stranou a necháme okapat.
  • Do velké pánve dáme rozpustit máslo, přihodíme česnek a restujeme, dokud nezačne vonět, což trvá cca 1 – 2 minuty.
  • Zasypeme moukou a mícháme po dobu 2 minut. Zalijeme mlékem a přivedeme k mírnému varu.
  • Přihodíme smetanový a šleháme metlou, dokud se nespojí s ostatními surovinami.
  • Poté odstraníme z plotny, přisypeme nastrouhaný čedar a budeme míchat až se sýr zcela rozpustí. Nakonec dochutíme solí a pepřem.
  • Do zapékací mísy nasypeme okapaný květák a přelijeme sýrovou omáčkou. Lehce promícháme, aby se omáčka dostala všude.
  • Posypeme polovinou slaniny a cibulky, promícháme a zasypeme sýrem.
  • Znovu poházíme slaninu s cibulkou a vložíme do předehřáté trouby.
  • Pečeme zhruba 30 minut, aby květák změknul, sýr se rozpustil a utvořil se zlatavě hnědý povrch.
Květák zapékaný se smetanovým sýrem, mlékem a slaninou s vůní česneku
Zdroj: https://www.delish.com

Smetanový mozeček

Květák v této podobě známe snad všichni a rádi se k tomuto receptu pravidelně vracíme. Co když je ale tato varianta přece jen odlišná od té, na kterou jsme zvyklí z naší domácí kuchyně?

Ingredience:

  • 1 velký květák (cca 1 200 g)
  • 3 polévkové lžíce čerstvého nesoleného másla
  • 2 hrnky vody
  • 1 lžička mořské soli

Postup

  • Květák rozpůlíme, vyřízneme košťál a nakrájíme na drobné kousky. Čím budou drobnější, tím rychleji se pokrm uvaří a bude i krémovější.
  • V hrnci rozpustíme máslo, nasypeme na něj nakrájený květák a za občasného míchání necháme restovat zhruba 5 minut, až zesvětlá.
  • Osolíme, přilijeme vodou a na středním ohni přivedeme k varu.
  • Zaklopíme pokličkou a vaříme asi 10 minut. Květák musí změknout.
  • Poté přecedíme do misky přes husté síto a odebereme 1/2 hrnku tekutiny.
  • Šťouchadlem na brambory nebo pomocí mixéru rozmačkáme na požadovanou konzistenci.
  • Poté vrátíme květák zpět do hrnce, zalijeme odloženou tekutinou a povaříme, aby bylo možné pokrm servírovat horký.

Tip: Pokud uložíme takto rozmačkaný květák do vzduchotěsné nádoby, vydrží až 5 dnů.

Luxusní smetanový květák rozmačkaný s máslem.
Zdroj: https://www.thekitchn.com/

Veganské karbanátky

Tyto koule sice vypadají jako masové, ale to by v nich člověk hledal marně. Přesto mají vynikající chuť a jsou lahodné. Je to ideální, a hlavně snadná večeře, kterou vykouzlíte rychlostí blesku.

Ingredience:

  • 1 malý květák, očištěný a rozebraný na růžičky
  • 3 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 malá červená cibule nakrájená nahrubo
  • 1 hrnek ovesných vloček
  • 1/2 hrnku strouhanky
  • 2 lžíce italského koření
  • Sůl a mletý černý pepř podle chuti

Postup

  • Předehřejeme si troubu na 180 stupňů a plech si vyložíme pečícím papírem.
  • Růžičky květáku rozložíme na plech, pokapeme 1 lžící olivového oleje a promícháme, aby se olej dostal všude.
  • Vložíme do předehřáté trouby a pečeme po dobu 20 minut.
  • Zatímco se bude květák péct, zahřejeme na pánvi 1 lžíci olivového oleje, přihodíme česnek, cibuli a opékáme zhruba 5 – 7 minut.
  • Jakmile máme hotovo, odložíme stranou a vyjmeme květák z trouby.
  • Přesypeme ho do nádoby kuchyňského robota, přidáme ovesné vločky, česnek s cibulí a pomocí pulzního tlačítka důkladně mixujeme, ab y se vše spojilo.
  • Přendáme do misky, přihodíme strouhanku, italské koření, sůl, pepř, zbývající lžíci oleje a zpracujeme do hladké hmoty.
  • Lžící odebíráme směs a vytvarujeme koule nebo placky. Naskládáme na plech s pečícím papírem a poté je dáme na 15 minut do mrazáku.
  • Poté vlijeme do pánve dostatek olivového oleje, aby bylo pokryto celé dno, a necháme na středně vysokou teplotu zahřát.
  • Vložíme květákové karbanátky a necháme smažit 10 – 15 minut ze všech stran. Správně by měl mít každý karbanátek zlatavě hnědou až hnědou barvu.
Vynikající květákové masové koule pro vegany.
Zdroj: https://www.thissavoryvegan.com/

Smažené kousky květáku

Určitě mi dáte za pravdu, že potraviny, které se připravují ve vysoké vrstvě oleje a obalují v trojobalu, mají sice ke zdravé stravě hodně daleko, ale i tak se těší velké oblibě díky své charakteristické chuti. Zkuste tuto zajímavou alternativu a porovnejte s tou vaší.

Ingredience:

  • 1 malý květák nakrájený na menší kousky
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1/2 hrnku kukuřičného škrobu
  • 1 lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 hrnek vody
  • 1 polévková lžíce pálivé omáčky
  • 1/2 lžičky sušeného česneku
  • 2 hrnky italské ochucené strouhanky
  • Olej na smažení

Postup

  • Ve velké míse smícháme mouku, kypřící prášek do pečiva, sušený česnek, kukuřičný škrob a sůl.
  • Přilijeme vodu, pálivou omáčku a mícháme, dokud nevznikne hladké těsto.
  • Zahřejeme si fritézu na vhodnou provozní teplotu (viz. Návod k danému spotřebiči). Pokud nemáme fritézu, zahřejeme si vyšší vrstvu oleje v pánvi nebo kastrůlku.
  • Kousky květáku namáčíme do připraveného těstíčka, aby byl zcela obalený. Přebytek těsta necháme okapat.
  • Takto namočený květák vložíme do zahřátého oleje a smažíme po menších dávkách dozlatova.
  • Postupně takto zpracujeme všechno těstíčko a květák.
  • Osmažené kousky dáme okapat na papírové utěrky.

Tip: Kdo chce, může ještě osmažený květák jemně osolit. Jako přílohu si připravte hranolky nebo bramborovou kaši.

Vynikající květák v trojobalu.
Zdroj: https://www.jocooks.com/

Rýžový nákyp

Sladké dezerty miluje každý, už jste ale někdy slyšeli o květákové rýži? Pokud ještě ne, pak je tento recept právě pro vás. Jednoduchý, chutný a po čertech dobrý. Klasiku s normální rýží už ochutnal v podstatě každý, ale tuhle zeleninovou variantu možná ještě ani neznáte.

Ingredience:

Na květákovou rýži:

  • 1/2 hlávky květáku (400 g)
  • 80 g čerstvého nesoleného másla
  • 1/2 lžičky soli

Na rýžový nákyp:

  • 1 hrnek neslazeného mandlového mléka
  • 1 hrnek smetany ke šlehání
  • 1/3 hrnku sladidla Natvia (stačí zadat do vyhledávače)
  • 1 polévková lžíce vanilkové esence (nebo 1 sáček vanilkového cukru)
  • 350 g květákové rýže
  • 3 žloutky
  • 1 – 2 lžičky mleté skořice

Postup

  • Květák očistíme, rozdělíme na stejně velké růžičky, opláchneme, necháme okapat a pak vhodíme do kuchyňského robota.
  • Pomocí pulzního tlačítka rozmixujeme tak, aby vzhledově připomínal zrníčka rýže.
  • Vezmeme velkou pánev, rozehřejeme v ní 80 g másla, 1/2 lžičky soli a poté přihodíme rozmixovaný květák.
  • Za stálého míchání opékáme 5 – 8 minut. Potom odstavíme.
  • Do hrnce dáme mandlové mléko, smetanu, vanilku, smetanu, důkladně promícháme a přivedeme k varu.
  • Jakmile se směs vaří, přisypeme květákovou rýži a odkryté necháme 10 minut dusit. Poté odstavíme.
  • V malé misce našleháme žloutky, přidáme 1 naběračku nákypu, aby se vejce lehce prohřála a dobře promícháme.
  • Vaječnou směs vlijeme do hrnce ke květákové rýži a důkladně zamícháme. Vrátíme zpět na plotnu.
  • Při střední teplotě za stálého míchání vaříme po dobu 5 minut.
  • Když máme hotovo, sundáme hrnec z plotny a posypeme skořicí.
  • Můžeme servírovat jak v teplé podobě, tak studené. Chutná skvěle v obou případech.

Tip: Nákyp je možné ještě ozdobit kopečkem zmrzliny, šlehačkou nebo čokoládovým toppingem.

Jednoduchý květákový rýžový keto pudink s vůní skořice.
Zdroj: https://www.myketokitchen.com/

Italská pečená rychlovka

Zapečený květák je oblíbený recept s touto chutnou zeleninou, ale tahle verze z jihu Evropy povyšuje tento pokrm na mnohem vyšší level. Ostatně ochutnejte a přesvědčte se sami. Omrkněte i recepty na italské polévky, některá z nich by se určitě hodila právě k tomuto pokrmu.

Ingredience:

  • 1 středně velký květák nakrájený na růžičky
  • 1 velká červená paprika nakrájená na menší kousky (může být i žlutá či oranžová)
  • 1 nakrájená středně velká cibule
  • 1/2 svazku nasekaného čerstvého kopru
  • 3 polévkové lžíce balzamikového octa
  • 2 lžíce bílého vinného octa
  • 2 lžičky extra panenského olivového oleje
  • Sůl a mletý černý pepř podle chuti (může být i čtyřbarevný pepř)

Postup

  • Připravíme si marinovací sáček, dáme do něj květák, papriku, cibuli, kopr, balzamikový ocet, bílý vinný ocet i olivový olej a vše důkladně protřepeme, aby se jednotlivé suroviny propojily.
  • Jakmile máme hotovo, uložíme sáček do lednice a necháme zhruba 2 – 3 hodiny marinovat, přičemž jej vždy po půl hodině otočíme.
  • Po uplynutí doby pro marinování si předehřejeme troubu na 220 stupňů.
  • Vyjmeme sáček z lednice, otevřeme, směs osolíme, opepříme, znovu sáček uzavřeme a opět co nejvíce protřepeme.
  • Obsah sáčku nasypeme do zapékací misky nebo pekáče.
  • Vložíme do předehřáté trouby a pečeme zhruba 30 minut, až doku není květák měkký. Občas během pečení zamícháme.

Tip: Je možné přidat do marinovacího sáčku také 1 – 2 stroužky česneku nakrájené na plátky.

Italský pečený květák s vůní čerstvého kopru.
Zdroj: https://www.allrecipes.com/

Proč konzumovat květák?

Tato košťálová zelenina má jistě mnoho předností, i když někomu připadá docela obyčejná, je nadupaná zdraví prospěšnými látkami. Ty mají velmi pozitivní vliv na náš organismus. Jediný, pro koho není květák vhodný jsou jedinci, kteří trpí dnou.

Jaké minerály obsahuje?

  • Sodík
  • Draslík
  • Vápník
  • Hořčík
  • Fosfor
  • Železo
  • Měď
  • Zinek
  • Mangan

Které vitaminy jsou v květáku obsaženy?

  • Vitamin C
  • Vitamin D
  • Vitamin E
  • Vitaminy skupiny B

Na co vlastně květák pomáhá?

  • Vzhledem k tomu, že obsahuje sloučeniny síry, funguje jako prevence rakoviny.
  • Pomáhá se zpomalením růstu nádorů.
  • Zlepšuje krevní tlak, podporuje správnou činnost srdce i ledvin
  • Má protizánětlivé účinky, v podstatě je to velmi účinná prevence před záněty.
  • Podporuje optimální funkci mozku a zajišťuje jeho správnou výživu.
  • Detoxikuje organismus, protože pomáhá s aktivací tzv. detoxikačních enzymů.
  • Je to skvělý zdroj vlákniny a tím i perfektní pomocník podporující trávení.
  • Účinný antioxidant, který přírodní cestou chrání buňky před nežádoucími vlivy.

Co je to Miso pasta?

V jednom z našich receptů jste narazili na Miso pastu. Není to běžný termín, ale i když je to čistě japonské ochucovadlo, svou univerzálností si našlo cestu i do ostatních světových kuchyní.

Pasta vzniká během procesu kvašení v dřevěných sudech. Jsou to vlastně sójové boby, které se smíchají se solí a přidá se k tomu fermentační činidlo. Poté se to uloží do sudů a nechá kvasit.

Existuje hodně druhů miso pasty a liší se dobou, po kterou každá z nich kvasila. Některé z nich kvasí třeba jen 5 – 10 dnů, zatímco ty nejtmavší kvasí i několik let. To je také důvod, proč můžeme narazit na světle žlutou pastu, ale i na temně hnědou. Podle barvy se pak rozlišuje, jaká chuť pasty se dá očekávat.

Nutno podotknout, že čím je barva pasty tmavší, tím je její chuť výraznější, silnější a pasta samozřejmě i aromatičtější. Dá se říci, že její chuť může někomu připomínat sójovou omáčku, ale s mnohem bohatší chutí.

Základní druhy miso pasty

  1. Shiro miso – má světlou žluto-béžovou barvu a obsahuje nejméně soli. Je jí zde opze 5,4 %. Má nasládlou chuť a vyrábí se z bílé rýže se sójou. Kvašení/fermentace probíhá pouze dva měsíce. Sladké chuti je dosaženo pomocí batátového sirupu, který se spolu s vyšší dávkou fermentačního činidla přidá, čímž je zcukernatění rychlejší a účinnější.
  2. Mugi miso – fermentuje zhruba jeden rok a je kombinací ječmene a sóji. Barva je středně hnědá a obsahuje 9,5 % nebo 11,5 % soli, záleží, kterou ze dvou nabízených variant zvolíte.
  3. Genmai miso – toto je kombinace rýže natural se sójou a patří k nejoblíbenějším a nejprodávanějším druhům. Středně hnědé miso kvasí cca 1 rok a je v ní obsaženo 10,3 % soli.
  4. Hatcho miso – tak tenhle druh je opravdu síla. Fermentuje totiž 3 roky, barvou je vůbec nejtmavší a má maximálně výraznou chuť i aroma. Je vyrobeno pouze se sóji, bez přídavku jakékoliv obiloviny. Chuť je hodně silná, zemitá s jemně uzenou chutí. Má oproti jiným druhům tužší konzistence. Obsah soli je 9,3 %.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X