Tisk

Květák

Květák patří mezi brukvovité a je z nich nejvyšlechtěnější. Pěstoval se nejdříve na Středním východě, v Evropě je znám od 13. století. Velká bílá růžice květáku je vlastně silně zdužnatělé květenství. Kromě dostatečného obsahu vitamínů obsahuje květák i dostatek minerálních látek, zvláště fosfor, draslík a vápník. Připravuje se na různé způsoby, často podle místních receptů. U nás je nejoblíbenější jako smažený nebo zapékaný. Kromě toho se z něj připravují polévky, guláše nebo jiné omáčky, případně se do těchto jídel přidává. Syrový se může strouhat do salátů.


Další pojmy slovníku:

  • Lanýž

    Lanýž je hlízovitá houba černé barvy, která roste asi 20-30 cm pod zemí. Vyskytuje se především ve Francii a kromě ní i v některých dalších jižních...

  • Cukr vanilkový

    Vanilkový cukr je náhražkou pravé vanilky. Jedná se o jemný cukr ochucený chemicky vyráběným ethylvanilinem, který svou chutí a vůní pravou vanilku...

  • Pšeničná mouka hladká

     Při mletí potravinářské pšenice se hladké mouky dosáhne mletím hrubších částic zrna najemno a konečným prosátím. Hladká mouka je hladká na...

  • Meduňka lékařská

    Meduňka je rostlina rozšířená po celé Evropě. U nás je krajově známá i pod zkráceným latinským názvem Melissa. Má jemnou citronovou vůni a chuť a...

  • Flambování

    Flambování je francouzský výraz pro dokončovací úpravu pokrmů, která spočívá v tom, že se polijí alkoholem a zapálí. Kromě efektu při servírování...

Recepty s "Květák":

  • Květáková krémová polévka

    Na másle osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme na kostky nakrájené brambory, pokrájený květák (bez košťálu) a zalijeme asi 1/2 l vývaru (i z...

  • Smažené květákové placičky

    Syrový květák nastrouháme najemno, přidáme polohrubou mouku, mléko, žloutky, tuhý sníh, osolíme a přidáme oregano. Promícháme, lžící nabíráme...

  • Zapečený květák se slaninou

    Květák jen velmi krátce povaříme do poloměkka, necháme okapat a rozebereme na pokud možno stejně velké růžičky. Každou pak zabalíme do plátku...

  • Maďarská slepičí polévka

    Očištěnou a opláchnutou slepici vložíme do hrnce, osolíme a zalijeme vodou. Přidáme pepř, prolisovaný česnek, na půlku rozkrojenou cibuli a vaříme,...

  • Sýrová omáčka se šunkou rychlá

    Šunku nakrájíme na kostičky nebo nudličky a orestujeme ji na másle. Přidáme k ní mléko a smetanu a krátce povaříme. Pak přidáme rozdrobenou Nivu a...



Nové příspěvky