Tisk

Květák

Květák patří mezi brukvovité a je z nich nejvyšlechtěnější. Pěstoval se nejdříve na Středním východě, v Evropě je znám od 13. století. Velká bílá růžice květáku je vlastně silně zdužnatělé květenství. Kromě dostatečného obsahu vitamínů obsahuje květák i dostatek minerálních látek, zvláště fosfor, draslík a vápník. Připravuje se na různé způsoby, často podle místních receptů. U nás je nejoblíbenější jako smažený nebo zapékaný. Kromě toho se z něj připravují polévky, guláše nebo jiné omáčky, případně se do těchto jídel přidává. Syrový se může strouhat do salátů.


Další pojmy slovníku:

  • Camembert

    Světově známý francouzský sýr se vyrábí v několika druzích z kravského mléka. Během zrání se camembert ošetřuje příslušnou kulturou, aby se...

  • Bobkový list

    Jsou to kožovité listy vavřínu, teplomilného stálezeleného stromku, který roste po celé středozemní oblasti, i když původně pochází z Asie. Používá...

  • Široké nudle

    Široké nudle jsou těstoviny vyrobené nejčastěji z pšeničné mouky, ale může to být i jiný druh mouky, například celozrnná nebo pohanková. Široké...

  • Pšeničná krupice hrubá

     Pšeničná krupice se vymílá na hrubší strukturu než hrubá mouka. Větší částice velmi dobře vstřebávají vodu, takže konečný výrobek je pak...

  • Pistácie

    Pistácie jsou plody nízkého stromu, rostoucího na Středním východě a ve Střední Asii. Mají nevtíravou chuť připomínající mandle, příjemnou vůni a...

Recepty s "Květák":

  • Květák se šunkou a sýrem

    Květák předvaříme v osolené vodě. Zchladlý a okapaný květák rozebereme na růžičky, které naskládáme do máslem vymazaného a strouhankou vysypaného...

  • Pikantní květákové karbanátky

    Doměkka uvařený květák nebo brokolici rozmačkáme vidličkou, přidáme strouhanku zvlhčenou mlékem, vejce, pepř, worcesterovou omáčku a hrubě...

  • Vločková polévka s květákem

    Dobře očištěný květák uvaříme ve slané vodě. Uvařený květák vyjmeme, do vody dáme máslo a vločky a vaříme asi 1/4 hodiny. Polévku prolisujeme nebo...

  • Zeleninový guláš

    Na lžíci oleje osmahneme jemně nakrájenou cibulku, přisypeme sladkou i pálivou papriku, kmín, sůl a za stálého míchání přidáme nakrájenou mrkev,...

  • Květák smažený

    Květák pečlivě vypereme ve vlažné vodě rozebereme na růžičky a v osolené vodě povaříme do poloměkka. Z košťálu nakrájíme ploché kousky. Květák...



Nové příspěvky