Tisk článku

Květák vařený a dušený

Květák je vhodnou zeleninou ke smažení a také se hojně jako smažený na našich talířích vyskytuje. Občas jej střídá další oblíbená varianta a to květák zapékaný s masem, uzeninou či sýry. Ale květák lze velmi dobře a chutně upravit i jako vařený nebo dušený, přitom tyto úpravy jsou většinou velmi rychlé a mohou být jak pikantní, tak téměř dietní.

Květák vařený a dušený

Květák v kuchyni

Květák patří k brukvovitým rostlinám a je proto příbuzný se zelím, kapustou a brukvemi a to co v kuchyni používáme, je vlastně zdužnatělé květenství. Má velmi nízkou kalorickou hodnotu, neobsahuje totiž žádné tuky a má velmi nízký podíl sacharidů. Naopak nám dodá poměrně dost vitamínů, minerálů a nezbytných stopových prvků a především pak důležitou vlákninu. Proto by především v hlavní sezóně měl být do jídelníčku zařazen co nejčastěji.

Vařený květák

Očištěný a omytý květák uvaříme doměkka v osolené vodě buď  vcelku nebo již rozebraný na růžičky. Pak jej vyjmeme, růžičky scedíme a ještě teplý jej můžeme podávat v dalších jednoduchých úpravách, kdy jej pouze posypeme některou z dalších ingrediencí, které jsme si pro okamžité podávání připravili. Vařený květák pro dietu podáváme bez přílohy, jinak stačí trochu pečiva. Pro větší jedlíky podáváme vařené brambory. K vařenému květáku se téměř vždy hodí sekané zelené natě a k nim pak další ingredience, které můžeme mezi sebou vzájemně doplňovat a mezi které patří například :

  • strouhanka: Je to starší klasická úprava vařeného květáku, který se pouze posype na másle dozlatova opraženou strouhankou.
  • sýr: Velmi chutná úprava, kdy vařený květák posypeme strouhaným tvrdým sýrem, strouhanou nebo rozdrobenou Nivou či jinými druhy sýrů podle vlastní chuti.
  • šunka: Květák sypeme na nudličky nakrájenou a na másle prohřátou šunkou.
  • uzenina: Místo šunky můžeme použít i jinou uzeninu včetně pikantních klobás nebo uzeného masa.
  • vařená vejce: Květák sypeme nadrobno nakrájenými vařenými vejci.
  • teplý přeliv: Připravíme ho z trochy bešamelu, kečupu nebo rajského protlaku a doplníme česnekem nebo kořením.
  • studený přeliv: Nejjednodušší studený přeliv je tatarská omáčka, ale můžeme si sami připravit přeliv z majonézy, jogurtu nebo zakysané smetany, které přiměřeně dochutíme.

Vařený květák s omáčkou

K vařenému květáku můžeme podávat i trochu teplé omáčky. Připravujeme ji zvlášť a vařený květák do ní vkládáme prohřátý. Nejčastější omáčkou je bešamelový základ, který různě dochucujeme kořením, bylinkami či hořčicí nebo kečupem, případně v něm necháme rozpustit některý se sýrů, včetně sýrů tavených. Samozřejmě můžeme přidávat i uzeninu nebo vařené maso, dušené houby nebo další druh zeleniny. Ke květáku se však hodí i další omáčky, které jinak připravujeme s masem. Může to být omáčka rajská či papriková na způsob guláše nebo smetanová omáčka. Květák s omáčkou můžeme podávat především s těstovinami, kuskusem nebo dušenou rýží, k paprikovým omáčkám se hodí i jemné noky.

Dušený květák s omáčkou

Při tomto způsobu úpravy připravujeme květák současně s omáčkou. Do základu omáčky, kterou tvoří většinou na tuku osmažená cibule a případné koření, vložíme na růžičky rozebraný omytý a očištěný květák a mírně podlitý jej dusíme doměkka. Podléváme vývarem nebo vodou s kostkou bujónu, ale můžeme podlévat i bílým či červeným vínem, pivem, mlékem nebo smetanou. Omáčky zahušťujeme jen velmi mírně opraženou moukou nebo solamylem. Aby byla omáčka chutná a pestrá, tak ke květáku přidáváme ještě další suroviny. Výborný je květák s houbami, kořenovou zeleninou, rajčaty, paprikami nebo cuketou. Pokud se neobejdeme bez masité chuti, tak i uzeninou nebo trochou masa, které můžeme doplnit vařenými vejci. Koření do omáčky používáme podle použitých surovin a jako přílohu můžeme podle typu omáčky použít všechny běžné přílohy.
 





Příspěvky ke článku: Květák vařený a dušený

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...