Tisk článku

Kynuté sladké pečivo

Dnes se v mnohem větší míře pečivo, dříve kupované v pekárnách nebo příslušných odděleních obchodů, připravuje doma a to buď za pomoci domácích pekáren nebo jiných domácích spotřebičů. Většinou jde o chléb, housky, rohlíky, veky a podobné slané pečivo. Ale je mezi námi mnoho lidí, kteří mají rádi toto pečivo i ve sladké podobě a není příliš velký problém si ho doma upéci. Podáváme je k čaji, bílé kávě, kakau nebo mléčným koktejlům.

Kynuté sladké pečivo

Druhy sladkého pečiva

Sladké pečivo nebudeme zaměňovat s buchtami nebo koláči, ani s jinými sladkými moučníky, kde daleko více dominuje náplň, polevy či různé zdobení a vůbec celková sladká chuť. Pro tento článek jsou vynechány i smažené druhy. Sladké kynuté pečivo tvarujeme podle tradice nebo vlastních nápadů, ale prakticky je vždy větší než zákusky nebo dokonce cukroví. Mezi sladké pečivo tak můžeme zahrnout například :

  • sladké rohlíky bez náplně: Rohlíky tvarujeme z vyváleného kola, které rozdělíme na výseče a pak je stáčíme od širšího konce k užšímu. Můžeme je nechat rovné nebo mírně zahnout. Místo vyváleného kola je možné válet oválky z množství na jeden rohlík. Zajímavý tvar získáme z vyválených oválků, které třikrát až čtyřikrát uvnitř oválu prořízneme a pak stočíme, takže těsto po stočení vytváří pruhy.
  • sladké rohlíky s náplní: Tvarujeme je podobně jako plné rohlíky a plníme libovolnou náplní. V tomto případě je samozřejmě nemůžeme proříznout před plněním, ale je možné je naříznout nebo nastřihnout až naplněné.
  • loupáčky: Loupáčky tvarujeme jako malé rohlíky s mírně zakulacenými konci, bez špiček.
  • briošky: Briošky jsou vlastně různě velké bochánky. Tvarujeme je z přiměřeně velkých kousků těsta, které si na vále rozdělíme. Briošky se většinou neplní, ale do těsta můžeme přidávat rozinky, sekané ořechy, mandle. 
  • uzly: Uzel je jednoduchý tvar, kdy těsto rozdělíme na kousky, vyválíme jednoduchý váleček a prohodíme konce na uzel. Pečou se většinou neplněné, ale lze je i plnit. Pak musíme těsto nejdříve roztáhnout na úzký a dlouhý obdélník, naplnit, uzavřít, vytvarovat do válečku a pak vytvořit uzel.
  • šneci: Šneky můžeme tvarovat z delšího válečku, který dvakrát až třikrát pevně otočíme dokola. Tyto šneky mohou být plněné i neplněné. Tvar můžeme obměnit tím, že váleček stočíme tak, aby se uprostřed trochu zvedal, proto točíme od vnějšího okraje a po celém obvodu těsto asi po 2-3 cm trochu nastřihneme. Pečením se nastřihnuté dílky rozevřou.
  • závitky: Je to obdoba šneků, ale těsto předem rozválíme, potřeme slaběji náplní nebo jenom posypeme cukrem se skořicí, stočíme a nakrájíme kousky asi 2-4 cm široké. Kynuté těsto lze z jedné strany dobře uzavřít a touto stranou je pak dáváme na plech. Stáčet lze také proti sobě ke středu a pak nakrájet.
  • další drobné sladké pečivo: Sem můžeme zařadit různé preclíky, pečené vdolečky nebo placičky, pečivo splétané z pramínků a jiné tvary.

Těsto na kynuté sladké pečivo

Těsto zpracováváme stejným způsobem, jako každé jiné kynuté těsto. Potřebujeme polohrubou mouku, máslo nebo rostlinný tuk (v některých případech se používá i olej), vlažné mléko nebo vodu, trochu cukru a droždí. Při klasickém zadělávání v míse ručně nebo za pomoci hnětače se používá běžné droždí. Do domácích pekáren je pak vhodnější droždí sušené. Recepty můžeme používat pro oba případy, pouze si budeme pamatovat, že sušeného droždí musí být dvojnásobek normálního droždí a samozřejmě naopak. Před vlastním zpracováním těsta si připravíme kvásek z droždí, lžičky cukru a lžíce mouky, zalitý vlažnou tekutinou. Po vzejití jej zapracujeme do těsta, do kterého přidáme rozpuštěný vlažný tuk a potřebný zbytek tekutiny. Aby těsto dobře kynulo, tak je do něj třeba zapracovat dostatek vzduchu. K tomu nám slouží větší vařečka a vlastní ruce, hnětač u robotu nebo hnětač ruční. Domácí pekárna tuto činnost včetně kynutí kvásku a těsta obstará sama. Těsto se musí nechat v teple vykynout. Správně vykynuté těsto je hladké, lesklé a má zhruba dvojnásobný objem. Překynuté těsto již řídne a jakmile pohneme s mísou, tak jeho objem spadne. Když se toto přihodí, tak jej znovu propracujeme vařečkou a necháme znovu kynout. Vykynuté těsto z mísy nebo domácí pekárny vyklopíme na pomoučený vál a tvarujeme podle potřeby.

Úprava těsta před pečením

Vytvarované těsto ukládáme na vymazaný nebo pečícím papírem vyložený plech. I pečící papír můžeme potřít alespoň trochu olejem nebo jiným tukem, pečivo má pak lepší spodní kůrku a lépe se z plechu sundává. Po uložení na plech je necháme ještě alespoň 15-20 minut kynout. Těsně před vložením do trouby je potíráme, aby se vrchní část pečiva zvlhčila. Kůrka má pak lepší barvu a je křehčí. Těsto se také lépe peče a hlavně více nabývá. Potíráme podle potřeby, zkušeností nebo chuti. K použití je především celé vejce nebo samotný bílek, či samotný žloutek, oboje někdy můžeme i trochu zředit vodou. Kromě toho můžeme využít slazenou bílou kávu, slazené mléko a další ingredience. Připravené a navlhčené těsto ještě můžeme sypat mákem, ořechy, hrubým krystalovým cukrem, sekanými mandlemi či lupínky nebo dýňovými semínky. Zcela připravené těsto vkládáme do předehřáté trouby. Zapečeme na vyšší teplotu, pak teplotu zmírníme a dopečeme. Ihned po upečení některé druhy pocukrujeme, můžeme je i dozdobit rychlou polevou.
 





Příspěvky ke článku: Kynuté sladké pečivo

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...