Co je/jsou Kypřící prášek do pečiva

Kypřící prášek do pečiva je suché kypřidlo, používané při pečení moučníků nebo rychlého pečiva. Prášek působí na těsto svou chemickou reakcí, která zvětšuje objem těsta a současně ho zlehčuje, kypří. Existuje několik druhů prášku do pečiva, které jsou v různých obměnách složené ze sody bikarbony a různých kyselin nebo jejich solí. K prášku do pečiva se vždy musí přidávat voda nebo jiná tekutina jako je mléko, víno nebo pivo, protože jedině tak se uvolní oxid uhličitý provzdušňující těsto. Nikdy však tento kypřící prášek nedáváme přímo do tekutiny, protože by vyšuměl a ztratil kypřící schopnost. Připravené těsto se nenechává stát, ale ihned se vkládá do trouby, která by měla být vždy předehřátá. Příliš mnoho prášku do pečiva může zničit strukturu a chuť pečiva, proto je důležité řídit se návodem.