Tisk

Kysaná smetana

Kysaná smetana nebo také zakysaná smetana se vyrábí zkysnutím sladké smetany. Její použití v kuchyni je různorodé, především se přidává do polévek nebo omáček. Často se využívá jako zapékací omáčka buď samotná nebo s přídavkem sýra nebo jiné ingredience. Kysanou smetanou můžeme nastavovat majonézy a salátové zálivky. Lze ji využít i jako jemný základ krémů do moučníků. 


Další pojmy slovníku:

  • Poprášení

    Jedná se o velmi jemné posypání zpracovávané suroviny nebo připravovaného jídla a to moukou, cukrem nebo kořením. Tento jednoduchý a přitom...

  • Ryzec pravý

    Ryzec pravý je jedlá houba rostoucí na konci léta a na podzim. Roste výhradně pod smrky, ve větším množství se vyskytuje pod mladými smrkovými...

  • Muškátový květ

    Muškátový květ se získává z osemení, míšku obepínajícího muškátový oříšek. Je oranžově zbarvený a pro použití se lisuje, suší a mele na prášek. Má...

  • Dresink (Dressing)

    Dresink je zálivka na saláty. Obecně se používají hlavní tři druhy dresinků, kyselý, krémovitý a vařený. Kyselé dresinky se připravují z octa a...

  • Černý pepř mletý

    Tmavé a svraskalé kuličky pepře se melou na jemný prášek, kterým se koření řada různých pokrmů. Mletý pepř se vyrábí i průmyslově a v mleté formě...

Recepty s "Kysaná smetana":

  • Okurkový salát s brambory a uzeným masem

    Omytou a oloupanou okurku nastrouháme na plátky. Oloupané vařené brambory po vychladnutí nakrájíme na kostky, oloupaná rajčata pokrájíme na...

  • Eskymo řezy

    Mouku, krupici, olej prášek do pečiva, mléko, vejce, vanikový cukr smícháme dohromady a uděláme těsto, které dáem na vymaštěný pelch a pečeme na...

  • Fazole na paprice

    Namočené fazole uvaříme doměkka. Na tuku zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, zaprášíme moukou, osmahneme, okořeníme paprikou, zalijeme vývarem z...

  • Kuřecí lahůdka

    Maso omyjeme, osušíme, osolíme, opepříme a vložíme do vyšší pánve s rozpáleným olejem. Prudce opečeme. Potom zmírníme teplotu a necháme ještě 5...

  • Pajšl na divoko

    Všechny vnitřnosti povaříme s kořením a bobkovým listem a cibulí do měkka. Pak jen vnitřnosti vyndám a nakrájím na kostičky. Jišku si udělám na...



Nové příspěvky