Tisk

Kysaná smetana

Kysaná smetana nebo také zakysaná smetana se vyrábí zkysnutím sladké smetany. Její použití v kuchyni je různorodé, především se přidává do polévek nebo omáček. Často se využívá jako zapékací omáčka buď samotná nebo s přídavkem sýra nebo jiné ingredience. Kysanou smetanou můžeme nastavovat majonézy a salátové zálivky. Lze ji využít i jako jemný základ krémů do moučníků. 


Další pojmy slovníku:

  • Vepřové sádlo škvařené

    Škvařené vepřové sádlo je tuk, který byl teplem rozpuštěn a používá se dále jako při vaření. Nejkvalitnější je sádlo hřbetní. Správně vyškvařené...

  • Rajče

    Rajče neboli rajské jablko pochází z Jižní Ameriky a kdysi se mu říkalo jablko lásky. Rajče je příbuzné bramboru, plod je bobule. Přestože bylo v...

  • Flíčky

    Flíčky nebo také fleky jsou čtverečky těstovin vyrobených z pšeničné nebo jiné mouky. Jsou běžně k dostání jako polotovar v několika variantách...

  • Mandarinky

    Mandarinky patří mezi citrusy. Jsou to plody citrusového stromku, který je odrůdou oranžovníku. Mandarinek je mnoho druhů a kvalitní mandarinky by...

  • Brzlík

    Brzlík je žláza, kterou mají pouze mladá zvířata, v dospělosti pak u nich zaniká. Z tohoto důvodu se u nás méně, v zahraničí pak častěji, používá...

Recepty s "Kysaná smetana":

  • Chřestová pizza

    Chřest očistíme, uvaříme v osolené vodě, necháme odkapat a pokrájíme na menší kousky. Listové těsto vyválíme na plát, které přeneseme na plech...

  • Fazole na paprice

    Namočené fazole uvaříme doměkka. Na tuku zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, zaprášíme moukou, osmahneme, okořeníme paprikou, zalijeme vývarem z...

  • Cibulačka s kysanou smetanou

    Slaninu nakrájíme nadrobno a v hrnci ji rozškvaříme. Pak přidáme na kolečka nakrájenou oloupanou cibuli a na vyškvařené slanině ji krátce...

  • Plněné omelety

    Vejce rozšleháme v mléce, smícháme s moukou, přidáme asi 1/2 lžičky soli, umícháme hladké těsto a necháme 15-20 minut odležet. Fazole necháme...

  • Kachna pečená na divoko

    Očištěnou kachnu potřeme solí a pepřem, vložíme do pekáče, obložíme nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninou a nadrobno nakrájenou cibulí....



Nové příspěvky