Tisk

Kysaná smetana

Kysaná smetana nebo také zakysaná smetana se vyrábí zkysnutím sladké smetany. Její použití v kuchyni je různorodé, především se přidává do polévek nebo omáček. Často se využívá jako zapékací omáčka buď samotná nebo s přídavkem sýra nebo jiné ingredience. Kysanou smetanou můžeme nastavovat majonézy a salátové zálivky. Lze ji využít i jako jemný základ krémů do moučníků. 


Další pojmy slovníku:

  • Skořice pravá

    Je to světlehnědá sušená kůra dřeviny a to skořicovníku ceylonského, pocházejícího z Indie. Sušená kůra má velmi příjemnou silnou vůni a jemnou...

  • Blanšírování

    Jedná se o proces spaření potravin ve vroucí vodě. Někdy se provádí proto, aby se uvolnila jejich chuť nebo zachovala barva, ale většinou proto,...

  • Vepřová panenka

    Vepřová panenka je nejkvalitnější kus masa z vepře. Jedná se o pruh masa uložený podél páteře a bývá prodávána samostatně nebo jako součást...

  • Legírování

    Legírování je dnes již téměř zapomenutý výraz pro zahušťování pokrmů smetanou nebo žloutkem a smetanou. Používá se při zahušťování omáček nebo...

  • Bazalka

    Bazalka je jednoletá rostlina původem z Indie. Její aromatické listy mají příjemnou vůni a používá se jako kořenící bylinka. Čerstvé listy se vůní...

Recepty s "Kysaná smetana":

  • Zapečené králičí maso s jablky

    Maso z králíka vykostíme, nakrájíme je na kousky a rozklepeme na malé plátky. Ty pak opečeme zprudka na másle ze všech stran. Oloupaná jablka...

  • Zapečená brokolice se smetanou

    Brokolici uvaříme v osolené vodě. Pokrájíme nadrobno a vložíme do máslem vymazané zapékací mísy. Na brokolici dáme na kolečka nakrájená rajčata....

  • Boží řezy

    Musíme nejprve žloutky s cukrem vyšlehat šlehačem a pak postupně přidávat mouku a nakonec bílkový sníh pomalu. Polejeme plech těstem a pečeme při...

  • Ukrajinský boršč

    Očištěné a omyté hovězí maso a kosti vložíme do vařící osolené vody, nejlépe do tlakového hrnce. Maso uvaříme doměkka, vyjmeme a vývar procedíme....

  • Kuřecí lahůdka

    Maso omyjeme, osušíme, osolíme, opepříme a vložíme do vyšší pánve s rozpáleným olejem. Prudce opečeme. Potom zmírníme teplotu a necháme ještě 5...



Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...