Tisk

Kysané mléko

Kysané mléko je ještě stravitelnější než mléko sladké. Při domácím chovu je možné si pochutnat na přirozeně zkyslém mléce. V prodeji kysané mléko můžeme koupit upravené zakvašením mléčných bakterií. Působením bakterií se v takto upraveném mléce zvyšuje obsah vitamínů skupiny B a toto mléko je vhodné i pro ty, kdo nesnášejí normální mléko. Kysané mléko se používá jako studený nápoj k bramborovým nebo jiným jídlům. Při vaření se přidává do polévek, do omáček a do salátových zálivek. Výborně kypří, takže jej lze použít jako přírodní kypřidlo při přípravě lívanců, palačinek a některých moučníků. 


Další pojmy slovníku:

  • Kola

    Výtažek z ořechů kolovníku, což je druh stromu rostoucí v tropických deštných pralesech převážně v západní Africe, ale také v Brazílii, na Jamajce...

  • Skořice pravá

    Je to světlehnědá sušená kůra dřeviny a to skořicovníku ceylonského, pocházejícího z Indie. Sušená kůra má velmi příjemnou silnou vůni a jemnou...

  • Čokoláda

    Čokoláda a kakao se připravují z plodů mexického stromu kakaovníku (Theobroma cacao), které obsahují 20-30 bílých semen. Z fermentovaných, sušených...

  • Toustovač (Toaster)

    Toustovač je malý domácí elektrospotřebič. Jedná se o kuchyňské zařízení, které slouží k přípravě toustů metodou zvanou rozpékání neboli opakované...

  • Flambování

    Flambování je francouzský výraz pro dokončovací úpravu pokrmů, která spočívá v tom, že se polijí alkoholem a zapálí. Kromě efektu při servírování...



Nové příspěvky