Tisk

Kysané mléko

Kysané mléko je ještě stravitelnější než mléko sladké. Při domácím chovu je možné si pochutnat na přirozeně zkyslém mléce. V prodeji kysané mléko můžeme koupit upravené zakvašením mléčných bakterií. Působením bakterií se v takto upraveném mléce zvyšuje obsah vitamínů skupiny B a toto mléko je vhodné i pro ty, kdo nesnášejí normální mléko. Kysané mléko se používá jako studený nápoj k bramborovým nebo jiným jídlům. Při vaření se přidává do polévek, do omáček a do salátových zálivek. Výborně kypří, takže jej lze použít jako přírodní kypřidlo při přípravě lívanců, palačinek a některých moučníků. 


Další pojmy slovníku:

  • Majoránka

    Majoránka je i u nás běžně pěstovaná rostlina využívaná jako bylinné koření. V kuchyni se různě používají sušené květy a lístky, které mají po...

  • Camembert

    Světově známý francouzský sýr se vyrábí v několika druzích z kravského mléka. Během zrání se camembert ošetřuje příslušnou kulturou, aby se...

  • Fazolky (fazolkové lusky)

    Fazolky je zkrácený název pro nezralé fazolkové lusky, které se používají k přípravě polévek, omáček nebo zeleninové přílohy k masitým či jiným...

  • Kávovar

    Kávovary jsou zařízení na vaření kávy, aniž by bylo nutné vařit vodu v samostatném spotřebiči a zalévat kávu nasypanou do hrnku. Přestože celá řada...

  • Grapefruit

    Oblíbený druh citrusu pochází z Karibské oblasti, dnes se pěstuje všude v tropických a subtropických oblastech. Obsahuje enzymy, které povzbuzují...



Nové příspěvky