Tisk článku

Kysané zelí

Kysané zelí je v zimním období častou přílohou k tradičnímu českému vepřu-knedlu-zelu. Kromě toho se s ním můžeme setkat i v polévkách a zapékaných pokrmech. Kysané zelí je také vynikajícím základem pro zeleninové saláty. Správně zkvašené zelí má velmi charakteristickou kyselou chuť ovlivněnou při nakládání přidávanou cibulí, solí a dalšími ingrediencemi.

Kysané zelí

Význam kysaného zelí

Kysané zelí je tak samozřejmou součástí české kuchyně, že se ani příliš nepřemýšlí o tom, jaký je v ní jeho význam. Dnes je situace jednodušší, protože po celý rok, tedy i v zimním období jsou k dispozici citrusové plody a jiné ovoce, které zajišťují přísun vitamínu C. Dříve tyto možnosti nebyly a tak kysané zelí bylo jeho velmi významným dodavatelem a to nejen u nás, ale ve všech severnějších částech Evropy. Ale ani dnes bychom neměli zelí opomíjet, protože kromě vitamínu C je i zdrojem vitamínu K, vitamínu skupiny B a minerálních látek. Kysané zelí pomáhá snižovat krevní tlak, příznivě ovlivňuje zažívání a protože obsahuje zdraví prospěšné látky, tak v nemalé míře podporuje obranyschopnost organismu. Z těchto důvodů bychom měli zelí i nadále využívat syrové i vařené.

Kysané zelí v polévce

Z kysaného zelí lze uvařit polévky na několik způsobů. Mezi nejznámější patří jemná mléčná polévka se smetanou nebo vydatná polévka na způsob gulášové polévky, často doplněná uzeninou. Mezi tyto dvě známé polévky pak můžeme zařadit různé varianty, které spočívají ve střídání koření, zavářek a příloh.

Kysané zelí v omáčce

Sem zcela jednoznačně patří oblíbený segedínský guláš, což je papriková omáčka s vepřovým masem, kysaným zelím a smetanou. Jako všechna známá jídla, má i segedínský guláš pod jedním názvem řadu variant lišící se především množstvím zelí, dalším kořením a množstvím smetany. Kromě tohoto guláše můžeme kysaným zelím nastavit obyčejný bramborový guláš nebo lze kysané zelí přidat i do jiných omáček.

Kysané zelí zapékané

Kysané zelí můžeme použít při zapékání nejrůznějších jídel, protože zelí těmto jídlům dodá velmi výraznou chuť. Zapékat můžeme masitá jídla, těstoviny, houby a především brambory, které tvoří velmi obvyklou součást jídel s kysaným zelím. Kromě základních surovin se naskýtá mnoho možností v použití koření a dalších surovin. Kromě zapékání můžeme kysané zelí použít i při pečení různých lívanečků a omelet, kdy tvoří součást těsta. Velmi chutné jsou například bramboráky se zelím. 

Kysané zelí jako příloha

Pokud kysané zelí používáme jako přílohu, pak jej předem podusíme. Podléváme jen trochou vody, abychom pak nemuseli zbytečně větší množství slévat. Podlévat můžeme i vývarem, pivem nebo vínem. Někdy se zelí proplachuje vodou, aby ztratilo svou kyselost, ale v tomto případě se současně ochucujeme o cenné látky. Dusíme podle potřeby zhruba 30 minut, pak zelí zbavíme přebytečné tekutiny a dochutíme podle vlastní chuti cukrem a podle vlastních zvyklostí zahustíme. Nejlepší je zelí nezahuštěné, ale zde působí tolik místních vlivů, že neexistuje jednoznačný návod na přípravu. Dobře ochucené zelí podáváme teplé k masitým jídlům z nejrůznějších druhů masa, různým druhům plněných i neplněných knedlíků a k různě upraveným bramborám nebo luštěninám.

Kysané zelí jako náplň

S rozšířením pečených slaných koláčů a závinů přišla řada i na kysané zelí, které je svou výraznou chutí výbornou náplní. Zelí na náplň není třeba předem dusit, většinou je třeba jej pouze překrájet na kratší kousky, zbavit přebytečného láku a trochu dochutit dalším kořením. Pokud je třeba maso, pak se přidává maso uzené, různě pečené, slanina nebo uzenina. Ochuceným zelím pak plníme ještě před pečením zvolené moučníky včetně různých menších tvarů. Kysané zelí se hodí do kynutého, křehkého a lístkového těsta. Není pro něj příliš vhodné třené a piškotové těsto.

Kysané zelí jako salát

Salátům z kysaného zelí bychom měli věnovat mimořádnou pozornost, protože je připravujeme ze syrového zelí a přitom ještě doplňujeme cibulí, česnekem, křenem, jablky a dalšími surovinami, které ještě zvyšují přísun vitamínů zajištěný kysaným zelím. Příprava salátů je přitom velmi jednoduchá, protože stačí zelí trochu překrájet a doplnit dalšími surovinami. Saláty doplněné vejci nebo trochou masa můžeme podávat i jako samostatný chod s pečivem třeba k večeři.
 





Příspěvky ke článku: Kysané zelí

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky