Tisk článku

Lahůdkové saláty

Taky si myslíte, že by to občas chtělo nějakou pikantnější chuťovku. Rychle a bez práce se to dá vyřešit nějakou dostatečně kořeněnou klobásou nebo ostřejším sýrem, ale takovéto chutě jsou poněkud jednotvárné. Ale takový doma připravený lahůdkový salát podávaný s pečivem zpestří přesnídávky i večeře nebo přijde k chuti jen tak. Příprava takového salátu není nijak složitá, většinou se vystačí i s běžně dostupnými surovinami a úspěch zaručí dobré okořenění.

Lahůdkové saláty

Základ lahůdkových salátů

Tyto saláty se mohou připravovat z nejrůznějších surovin. Většinou volíme sytivější základ, který doplňujeme dalšími ingrediencemi tak, aby byl salát co nejpestřejší. Jejich sytivějším základem mohou být například :

  • brambory předem uvařené ve slupce, vychladlé a nakrájené na plátky nebo kostičky
  • rýže podušená s vodou nebo ještě lépe s masovým vývarem
  • těstoviny malých tvarů jako jsou mušličky nebo vřetýnka, předem uvařené a vychladlé
  • ovesné vločky, které předem namočíme ve vodě, vařit je nemusíme
  • luštěniny, především vařené fazole a čočka

Máme-li přebytky těchto surovin od předcházejících jídel, tak salátem je vhodně zužitkujeme. Sytivý základ lze i vynechat a pak dáváme větší množství některé jiné potraviny, která tvoří základ salátu. Může to být uzenina, tepelně upravené maso včetně rybího masa, vejce, tvrdé či měkké sýry a zelenina.

Přísady do lahůdkových salátů

Do sytivých základů pak přidáváme uzeninu, vařené nebo pečené maso, vařená vejce, dušené houby nebo sýry. U uzeniny volíme měkké a netučné druhy, jako je šunka, měkké salámy včetně drůbežích výrobků nebo jemné párky. Maso musí být předem uvařené, upečené nebo podušené. Maso může být jakéhokoliv druhu, to znamená, hovězí, vepřové nebo drůbeží. Saláty se mohou připravovat i z rybího masa a to jak ryb čerstvých nebo mražených a tepelně upravených, tak z ryb konzervovaných, které se už nijak tepelně upravovat nemusí. Vejce vaříme vždy natvrdo a čerstvé houby musíme předem trochu podusit. Sýry jsou vhodnější spíše tvrdší typu eidam, ementál nebo gouda, ale do některých salátů se mohou dát i sýry tavené nebo sýry tvarohové, jako jsou například olomoucké tvarůžky. Všechny přísady krájíme na kostičky nebo nudličky, můžeme i strouhat. Přidáváme i zeleninu a to jak čerstvou, tak sterilovanou nebo mraženou.

Zelenina do lahůdkových salátů

Do lahůdkových salátů v každém případě patří zelenina. Používáme čerstvou, mraženou nebo sterilovanou zeleninu. Z čerstvé zeleniny je to především cibule, která dodá chuť každému salátu. Dále se často používá kořenová zelenina, která se musí buď nastrouhat najemno nebo povařit téměř doměkka a pak ji lze krájet na kostičky. Podobně je třeba postupovat u květáku či brokolice nebo u mražených zelenin, jako je hrášek, kukuřice nebo směsi. Z další zeleniny se často používají rajčata nebo papriky. Ze sterilované zeleniny jsou to především sladkokyselé okurky, ale oblíbené a především rychlé je použití sterilované zeleninové směsi.

Koření do lahůdkových salátů

Lahůdkový salát se neobejde bez soli a trochy pepře. Kdo nemá rád pepř, může ho nahradit špetkou chilli. Pak už záleží na druhu připravovaného salátu. Často se využívá mletá paprika sladká i trocha pálivé, kari koření nebo některá z kořenících směsí. Nelze zapomenout na to, že salát lze dochutit i česnekem, křenem nebo zelenými natěmi.

Zálivky do lahůdkových salátů

Připravenou salátovou směs důkladně promícháme a pak spojujeme některou ze zálivek. Nejčastěji je to majonéza, kterou můžeme odlehčit bílým jogurtem, samostatný bílý jogurt, kečup nebo sladkokyselá zálivka z oleje, octa a cukru. Místo octa je vhodnější použít citronovou šťávu. Do zálivek přidáváme ještě koření nebo dochucujeme hořčicí. Salát se zálivkou ještě promícháme a necháme odležet v chladu. Toto proležení není zcela nutné, ale odležením se propojí jednotlivé chutě a salát je pak chutnější.
 





Příspěvky ke článku: Lahůdkové saláty

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...