Ochutnejte recepty na domácí langoše naslano i nasladko nejen v kalorickém podání

Oblíbená jídla národních kuchyní se posunují mimo hranice jednotlivých zemí.

Langoš nebo také smažený chléb je jedním z příkladů. 

Je téměř těžké najít člověka, který by tuto maďarskou fastfoodovou specialitu neměl rád. 

Proto jsme pro vás připravili hned 6 receptů na langoše v těch nejoblíbenějších verzích. 

Naleznete i tipy na slané a sladké kombinace. 

Pravé domácí langoše bez droždí

Věděli jste, že si Maďaři domácí langoše připravovali i podle této bramborové receptury?

INGREDIENCE

  • 4 ks brambor
  • sůl
  • 2 vejce
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžičky zakysané smetany
  • polohrubá mouka
  • muškátový oříšek
  • pepř
  • olej na smažení

K podávání:

  • zakysaná smetana
  • česnek
  • strouhaný sýr

POSTUP

  • Brambory si ve slupce uvaříme v osolené vodě. 
  • Necháme je vychladnout, oloupeme je a nastrouháme najemno. 
  • Přidáme k nim sůl, pepř, trochu muškátového oříšku, prolisovaný česnek, zakysanou smetanu a vejce. 
  • Promícháme a postupně dosypáváme mouku, aby nám vzniklo hutnější těsto.  
  • Z těsta pak oddělujeme kousky a smažíme je jako placku na oleji z obou stran. 
  • Podáváme potřené česnekem, zakysanou smetanou a posypané strouhaným sýrem. 
Bramborové langoše na maďarský způsob.
cookpad.com

Stánkové langoše (slané i sladké)

Pravé stánkové langoše jsou krásně nasáklé olejem, jsou křupavé a voní na míle daleko. Jakou variantu máte nejradši?

INGREDIENCE

  • 2 hrnky hladké mouky
  • ½ lžičky soli
  • ½ lžičky cukru
  • 1 a ¼ lžičky sušeného droždí
  • 1 hrnek vlažného mléka
  • olej na smažení

K podávání:

  • sýr, kečup, česnek, tatarka
  • nutella, marmeláda, mandlové lupínky, banán, máslo, skočice, moučkový cukr

POSTUP

  • Do mouky si uděláme důlek. 
  • Do něj nalijeme mléko a nasypeme droždí s cukrem. 
  • Přidáme sůl a vypracujeme těsto. 
  • Necháme kynout na teplém místě přikryté utěrkou asi 45 minut. 
  • Pak jej rozdělíme na čtyři stejně velké kousky a vyválíme z nich placky. 
  • Langoše smažíme ve větším množství rozpáleného tuku z obou stran dozlatova. 
  • Kečup si smícháme s prolisovaným česnekem. 
  • Na langoš natřeme kečup a posypeme sýrem. 
  • Chceme-li, přidáme i tatarku nebo kombinujeme sladké suroviny.
Výsledek receptu na langoš ze stánku.
funzine.hu

Máte rádi sladké kynuté moučníky? Inspirujte se recepty z našeho článku.

Voňavé a křupavé langoše bez lepku

Receptů na langoše je více než dost, ale velmi málo je jich bez lepku. Proto jsme pro vás připravili i tuto variantu. 

INGREDIENCE

  • 250 g bezlepkové mouky na světlý chleba
  • 250 g bezlepkové mouky na kynuté pečivo
  • 350 ml vlažné vody
  • ½ lžičky cukru
  • půl kostičky droždí
  • 250 g zakysané smetany nebo jogurtu
  • ½ lžičky soli
  • 1 vejce
  • olej na smažení

K podávání:

  • tatarka
  • zakysaná smetana 
  • česnek
  • slanina

POSTUP

  • Do trochu vlažné vody si rozdrobíme droždí, přidáme cukr a necháme vzejít kvásek.
  • Do mísy si dáme mouky, přidáme vejce, zakysanou smetanu, sůl a vykynutý kvásek. 
  • Vypracujeme těsto a necháme v lednici kynout 2 a půl hodiny. 
  • Z těsta pak oddělujeme kousky, které natáhneme na placku a smažíme na rozpáleném oleji. 
  • Podáváme, jak máme nejradši. 
Bezlepkové langoše se zakysanou smetanou.
strudelandschnitzel.com

Otestovali jsme ty nejoblíbenější modely sporáků na elektřinu. Jak v testu obstály?


Rychlé langoše bez kynutí

Dostali jste chuť na domácí langoše, ale nemůžete se dočkat, až těsto vykyne? Čekat už nemusíte!

INGREDIENCE

  • 300 g bílého jogurtu
  • 420 g hladké mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička soli

K podávání:

  • česnek
  • sůl
  • kečup 
  • sýr

POSTUP

  • Do mísy si dáme jogurt, přidáme sůl a mouku smíchanou se sodou. 
  • Těsto vymícháme a rozdělíme si jej do sedmi stejných dílků, ze kterých vytvarujeme koule.
  • Ty pak vyválíme na hrubší placku a smažíme na rozpáleném oleji.
  • Mezitím si nachystáme česnekový přeliv. 
  • Do trochu studené vody si prolisujeme česnek, osolíme a necháme odležet. 
  • Touto směsí pak langoše potíráme, krásně se to vsákne a jsou ještě jemnější.
  • Na to pak mažeme kečup a sypeme nastrouhaný sýr.
Domácí langoše bez kynutí.
happyfoodstube.com

Potěšit by vás mohly i recepty na domácí pizzu, která je z podobných ingrediencí. Podívejte se, jak na to.

Domácí langoše z jogurtu

Jogurtové langoše jsou lehké a vláčné. Kdo ochutná, už nechce jiné.

INGREDIENCE

  • 500 g hladké mouky
  • ½ kostky droždí
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička soli
  • ½ balíčku prášku do pečiva
  • 140 g bílého jogurtu
  • 250 ml mléka
  • 1 lžíce oleje
  • olej na smažení

K podávání:

  • co máte rádi (česnek, kečup, tatarka, zakysaná smetana, sýr)

POSTUP

  • Do mísy si dáme mouku a uděláme důlek. 
  • Do důlku si rozdrobíme droždí, přidáme cukr a zalijeme trochou vlažného mléka. 
  • Na chvíli přikryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek. 
  • Pak už přidáme jogurt, zbytek mléka, olej, sůl a prášek do pečiva. 
  • Vypracujeme těsto a rozdělíme si jej na 8 bochníků. 
  • Přikryjeme a necháme kynout asi půl hodiny. 
  • Z bochníků tvarujeme placky v rukách a smažíme na rozpáleném oleji z obou stran dozlatova.
Recept na jogurtové langoše.
fast-ed.com.au

Zdravé langoše z trouby

A co třeba nějaká fitness obdoba oblíbeného receptu na langoše? Zde ji máme.

INGREDIENCE

  • 100 g hladké mouky
  • 100 g hladké špaldové mouky
  • 150 g kefíru nebo bílého jogurtu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce prášku do pečiva
  • ½ lžičky soli

K podávání:

  • kečup
  • bílý jogurt
  • česnek
  • strouhaný sýr
  • mozzarella

POSTUP

  • Mouky si smícháme s práškem do pečiva a solí. 
  • Přidáme olivový olej, kefír a vypracujeme těsto, ze kterého pak tvarujeme langošky, které skládáme na pečicím papírem vyložený plech. 
  • Můžeme je ještě potřít olivovým olejem, cheme-li (lze provést i po upečení). 
  • Dáme je péci na 200 °C na 10 minut. 
  • Pak je podáváme, s čím máme rádi. 
  • Místo kečupu lze použít i čerstvá rajčata a jako sýr kupříkladu mozzarellu. 
Fitness langoš bez smažení.
stuff.co.nz

Jako originální dochucení můžete vyzkoušet i některé z našich dipů.

Máte nejraději langoše nasladko či naslano? Určitě bychom tipovali, že ta slaná verze je více populárnější. Tu lze připravit v nespočtu dochucení, ale jednou z nejoblíbenějších je klasika v podobě česneku, kečupu a sýru. 

Stánkový langoš má také častokrát přidanou tatarku. Lze jej ale dochutit i méně kalorickou obdobou – zakysanou smetanou. Nejlepší je, když si ji mírně osolíte a přímo do ní prolisujete česnek. Chuť pak bude dokonale vyvážená. 

Nabízí se zde i šunka a další uzeniny, například slanina, ať už čerstvá či usmažená. Dále pak salámy a klobásy. Méně známá je také kombinace s bramborovou kaší nebo lečem. Vegetariáni si určitě rádi pošmáknou na kombinaci s grilovanou nebo podušenou cuketou nebo lilkem a dalšími druhy zeleniny v kombinaci se sýrem.

Ze sýrů je pak nejlepší eidam, ale službu prokáží i další tvrdé sýry, jako je gouda. Chybu však neuděláte ani mozzarellou, která je však méně slaná. 

Ve sladkých variantách opět není žádné omezení. Oblíbené je dochucovat nutellou s banánem nebo marmeládou, ale bohatě postačí langoš posypat moučkovým cukrem nebo medem a skořicí. Jelikož je těsto spíše neutrální než vyloženě slané, je to obrovská výhoda. 

A jestli doma nemáte zrovna třeba sýr, můžete zkusit jednoduchou česnekovou vodu, kterou se potře a je dokonalý. Trochu studené vody smícháte s prolisovaným česnekem a špetkou soli. 

A jaký je vlastně původ langoše? Je to dobrůtka, jejíž kořeny sahají do Maďarska. Zde se tento smažený chleba připravoval obvykle ke snídani právě v těch dnech, kdy se pekl nový chléb. Odtud se pak rozšířil do mnoha slovanských států a my patříme k oněm šťastlivcům. 

Napište nám do komentářů, jak se vám recepty na langoše povedly. Budeme moc rádi!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X