Tisk článku

Langoše

Národní kuchyně se někdy překrývají a někdy se oblíbená jídla posunují mimo hranice jednotlivých zemí. Něco podobného proběhlo i u známých langošů. S nimi se turisté běžně setkávali při návštěvách nebo trávení dovolené v Maďarsku a odtud se langoše přenesly nejen do našich kuchyní, ale i do kuchyní okolních zemí. Velmi často se prodávají jako rychlé občerstvení.

Langoše

Langoše jsou ...

Langoše jsou maďarské placky z kynutého těsta, které se upravují smažením. Tomu, že se jedná o skutečně maďarské jídlo, nasvědčuje název. Základem slova langoš je maďarský název láng, česky plamen. Původně se totiž jednalo o maďarské lidové jídlo, které se opékalo přímo nad ohněm nebo na plátu položeném nad plameny. Přímý oheň ani pláty nad ním si dnes už nikdo nemůže doma dovolit, proto se k jejich přípravě používají náhradní možnosti.

Langoše a vhodné těsto

Jak již bylo řečeno, správné těsto na langoše je kynuté těsto připravené z mouky, mléka a soli a zkypřené droždím. Nejčastěji se používá hladká mouka, mléko můžeme částečně nahradit některým zakysaným mléčným výrobkem. Použití jogurtu, zakysané smetany nebo kefíru se projeví především při smažení, kdy placky více nabývají. Langoše lze připravovat zcela bez vajec, ale kdo má rád kypřejší těsto, může přidat 1 vejce na 50 dkg mouky. Tuk se do tohoto těsta nedává.

Langoše a zpracování těsta

Těsto na langoše zaděláváme jako běžné kynuté těsto. Z droždí, trochy cukru, mouky a vlažného mléka necháme vzejít kvásek, který pak vlijeme spolu s dalším mlékem do mouky, do které jsme zamíchali trochu soli a propracujeme těsto. Langoše se sice trochu podobají našim lívancům, ale těsto na ně musí být hustší. Podle receptu je pak necháme kynout nebo langoše ihned smažíme a těsto nenecháváme kynout. Toto nekynuté těsto je praktické, zpracovává se stejně, pouze se dává o něco více droždí. Přitom se nemusí čekat na vykynutí a placky se vyšším obsahem droždí dostatečně nafouknou.

Langoše a jejich smažení

Langoše smažíme na pánvi v horkém oleji. Oleje dáváme vyšší vrstvu, aby se langoše skutečně smažily, nikoliv opékaly. Vlastně se jedná o podobný postup jako u koblih, langoše jsou pouze nižší. Kynuté těsto nemůžeme lít přímo na pánev jako třeba palačinky, ale placky musíme předem vytvarovat. Z kynutého těsta oddělíme lžící nebo nožem příslušný díl těsta a pak je buď jen rukou roztáhneme na placku nebo si pomůžeme válečkem a rozválíme je na kulatou nebo oválnou placku. Vkládáme až do rozehřátého oleje a smažíme po obou stranách. Správně usmažené langoše jsou lehce vyfouklé a mají zlatavou barvu. Po vyjmutí je odložíme na papírový ubrousek, aby vsákl přebytečný tuk, dochutíme a ihned podáváme. Není vhodné je smažit do zásoby, ztrácejí svou kyprost i celkovou chuť.

Langoše a jejich dochucování

Usmažené langoše jsou poměrně neutrální chuti, protože těsto na ně se kromě špetky soli nijak neochucuje. Proto se různým způsobem chuťově upravují až usmažené langoše. Většinou se podávají jako slané placky, ale nic nebrání tomu, pokud není základní těsto příliš osolené, aby se podávaly i nasladko.

Slané langoše

Slané a pikantní chuti dosáhneme potíráním nebo posypáním dalšími ingrediencemi, z nichž nepoužívanější jsou například :

  • prolisovaný česnek: Česnek prolisujeme a smícháme se solí nebo jej se solí utřeme a langoše jim potřeme po jedné nebo obou stranách.
  • česneková voda: Prolisovaný česnek dáme do trochy osolené vody a peroutkou placky před podáváním potíráme.
  • kysaná smetana: Hustou smetanu rozmícháme, přisolíme, můžeme přidat i trochu zelených bylinek, papriky nebo jiného koření a langoše touto smetanou pokapeme nebo potřeme.
  • sýr: Langoše po usmažení posypeme sýrem. Použít lze tvrdý strouhaný sýr, rozdrobenou nivu, rozmělněné tvarůžky nebo balkánský sýr.
  • uzenina: Chceme-li mít langoše dochucené uzeninou, tak se hodí nadrobno nakrájená měkká uzenina, například šunka, drůbeží i jiné salámy nebo párky. Uzeninu můžeme připravit i jako směs osmahnutím na drobně nakrájené cibuli.
  • zelenina: K langošům si můžeme připravit osmahnutou nebo podušenou zeleninovou směs včetně leča, kterou pak vršíme na hotové langoše, které zde slouží spíše jako příloha.

Sladké langoše

Langoše nasladko dochucujeme podobně jako lívance nebo palačinky. Můžeme je jenom posypat cukrem se skořicí, pokapat ochuceným jogurtem nebo zakysanou smetanou. Kromě toho je můžeme potírat marmeládou, povidly nebo dušeným ovocem. Vhodný je ochucený sladký tvaroh, který ještě můžeme doplnit drobným nebo na kousky nakrájeným čerstvým ovocem.
 





Příspěvky ke článku: Langoše

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...