Tisk

Lanýž

Lanýž je hlízovitá houba černé barvy, která roste asi 20-30 cm pod zemí. Vyskytuje se především ve Francii a kromě ní i v některých dalších jižních zemích a to vždy v symbióze s duby. Traduje se, že ke sběru lanýžů se ve Francii využívají cvičení psi nebo vepříci, kteří dokáží houby pod zemí vyhledat. U nás se s ní nesetkáme, protože zde neroste, takže pravé lanýže jsou vždy dovážené. Houba má velmi aromatickou chuť a používá se hlavně do paštik a k přípravě lahůdek studené kuchyně.


Další pojmy slovníku:

  • Kardamom

    Kardamom je po šafránu a vanilce třetím nejdražším kořením na světě. Toto indické koření se získává z jemně mletých malých semen lusků, jež jsou...

  • Tagliatelle

    V italské kuchyni jsou těstoviny tagliatelle boloňskou specialitou. Jsou to ploché, 6 mm široké stužkovité nudle, které se stejně jako ostatní...

  • Pyré (Purée)

    Pyré je obecný název pro kaši nebo protlak z různých surovin. Název "purée" pochází z francouzštiny, znamená "vyčištěný" a...

  • Topinkovač

    Topinkovač je malý elektrický kuchyňský spotřebič určený k opékání krajíců různých druhů chleba. První topinkovače se vyráběly už na přelomu 19. a...

  • Rýže basmati

    Je to dlouhozrnná rýže s jedinečným aroma a jemnou delikátní chutí. Nakonec i její název znamená v překladu aromatická nebo také jemná. Pěstuje se...



Nové příspěvky