Tisk

Lanýž

Lanýž je hlízovitá houba černé barvy, která roste asi 20-30 cm pod zemí. Vyskytuje se především ve Francii a kromě ní i v některých dalších jižních zemích a to vždy v symbióze s duby. Traduje se, že ke sběru lanýžů se ve Francii využívají cvičení psi nebo vepříci, kteří dokáží houby pod zemí vyhledat. U nás se s ní nesetkáme, protože zde neroste, takže pravé lanýže jsou vždy dovážené. Houba má velmi aromatickou chuť a používá se hlavně do paštik a k přípravě lahůdek studené kuchyně.


Další pojmy slovníku:

  • Široké nudle

    Široké nudle jsou těstoviny vyrobené nejčastěji z pšeničné mouky, ale může to být i jiný druh mouky, například celozrnná nebo pohanková. Široké...

  • Rýže

    Rýže se pěstuje od dávných dob na Dálném Východě, především v Číně, ale postupně se její pěstování rozšířilo do dalších vhodných oblastí. Rýže je...

  • Ryzec pravý

    Ryzec pravý je jedlá houba rostoucí na konci léta a na podzim. Roste výhradně pod smrky, ve větším množství se vyskytuje pod mladými smrkovými...

  • Nové koření

    Tmavé sušené bobule se podobají pepři, ale jsou větší a hladší a mají ostrou chuť a vůni. Jsou to sušené plody stálezeleného stromu pimentovníku,...

  • Gorgonzola

    Nejznámější italský plísňový sýr gorgonzola je spolu s rokfórem a anglickým sýrem stiltonem jeden ze tří nejkvalitnějších plísňových sýrů. Při...



Nové příspěvky