Tisk

Lasagne

Lasagne jsou typické italské těstoviny využívané k zapékání. Na rozdíl od známých širokých nudlí jsou ještě širší, tvarově představují spíše malé obdélníčky nejčastěji o rozměrech cca 5x7 cm, přičemž mohou být i větší nebo menší. Lasagne je možné připravit i doma podle některého z receptů na domácí těstoviny. Uvařené lasagne se před zapečením vrství do zapékací misky a prolévají bešamelovou nebo rajčatovou omáčkou, prokládají masem nebo zeleninou a sypou sýrem. Zapékají se zhruba 20-30 minut. Omáčky a náplně se pro zpestření mohou libovolně obměňovat. 


Další pojmy slovníku:

  • Kávovar

    Kávovary jsou zařízení na vaření kávy, aniž by bylo nutné vařit vodu v samostatném spotřebiči a zalévat kávu nasypanou do hrnku. Přestože celá řada...

  • Vepřové koleno

    Vepřové koleno je část vepřové nohy s kolenním kloubem a kůží a větším podílem tučnějšího masa. Koleno se především vaří a podává teplé jako ovar s...

  • Pohanka

    Pohanka byla kdysi poměrně pěstovanou rostlinou. Nejedná se o pravou obilovinu, i když se jako taková označuje i používá. V poslední době se hodně...

  • Křen

    Křen patří mezi doplňkové zeleniny, které pouze ochucují různé pokrmy. U křenu se využívá kořene, který má ostrou až štiplavou chuť a pronikavou...

  • Jablečný ocet

    Cukr obsažený v jablečné dužnině se kvašením postupně přemění na alkohol a kyselinu octovou. Jablečný ocet lze vyrobit i po domácku, ale nikdy není...

Recepty s "Lasagne":

  • Lasagne s brokolicí

    Lasagne předvaříme v osolené vodě.Brokolici uvaříme ve slané vodě do poloměkka a rozdělíme ji na růžičky nebo nahrubo posekáme. Na vymazaný pekáček...

  • Lasagne se šunkovou směsí a sýrem

    Lasagne předvaříme a necháme okapat. Do misky nakrájíme na nudličky šunku, přidáme kečup, najemno nakrájenou cibuli, prolisujeme česnek, osolíme,...

  • Lasagne s mletým masem

    Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli s posekaným česnekem, přidáme maso, zprudka opečeme, promícháme a přidáme všechno koření a rajčata....

  • Lasagne se žampiony a brokolicí

    Lasagne uvaříme v osolené vodě podle návodu, vyjmeme je a necháme okapat. Očištěné žampiony nakrájíme nadrobno a podusíme je na lžíci másla....

  • Zeleninové lasagne

    V hrnci rozpustíme máslo, přidáme mouku a připravíme jíšku. Za stálého míchání přilijeme studené mléko, promícháme, přidáme sůl, pepř a směs vaříme...



Nové příspěvky