Tisk článku

Lasagne masové i bezmasé

Lasagne už pro většinu z nás nejsou žádnou neznámou. Jsou to typické italské zapékané těstoviny, vyráběné a prodávané ve tvaru obdélníčků. Zapékají se s masem, sýry nebo zeleninou a důležitou součástí lasagní je zapékací omáčka. Náplně i zapékací omáčky lze různě obměňovat, takže lasagne mohou být pokaždé jiné.

Lasagne masové i bezmasé

Lasagne a jejich příprava

Lasagne se běžně dají koupit v suchém stavu. Prakticky se prodávají dva druhy, jeden druh musíme předem uvařit, druhý můžeme použít přímo suchý. Protože výrobců je celá řada, není možné stanovit přesný předpis na předcházející přípravu a proto vždy postupujeme podle návodu na obalu. Není však velký problém si připravit těsto na lasagne doma. Potřebujeme k tomu jen vejce, trochu oleje a vody a sůl. Těsto se propracovává stejně jako všechna nudlová těsta a podle vzoru našich babiček je hotové necháme asi 30 minut odpočinout pod nahřátým kastrolem nebo alespoň zakryté miskou nebo utěrkou. Pak je rozdělíme na několik kousků, podle toho, kolik máme v úmyslu připravit plátů a rozválíme je na velikost zapékací misky nebo pekáčku, případně si je ještě nakrájíme na libovolně velké části tak, aby se nám dobře skládaly. Toto těsto má tu výhodu, že je nemusíme sušit, protože se nemůže slepovat jako krájené nudle a ihned po rozválení se dá bez předchozího vaření použít. Mezi jednotlivé pláty vkládáme náplň a zapékací omáčku.

Lasagne a náplň

Náplň je u lasagní velmi důležitá a nejčastěji ji připravujeme naslano. Záleží jen na nás, zda máme v úmyslu připravit lasagne skutečně syté, protože takové jsou s masovou náplní, nebo zda je trochu odlehčíme použitím zeleniny.

Lasagne a masová náplň

Na slanou masovou náplň používáme mleté maso. Může to být jak maso hovězí, tak vepřové, drůbeží nebo rybí. Všechny druhy se musí předem umlít na středněhrubou strukturu a přitom se nevylučuje ani jejich vzájemné míchání. Maso se před použitím musí předem tepelně upravit osmažením a krátkým podušením na tuku. Přitom maso už kořeníme podle chuti a většinou doplňujeme cibulí, česnekem, rajčaty, kečupem nebo některou zapékací omáčkou. U rychlých lasagní se samozřejmě nevylučuje ani použití uzeniny, i když klasické lasagne se o ní nezmiňují. Koření, které používáme do směsi je většinou kombinace soli, pepře, muškátového květu nebo oříšku a bylinkového koření, jako je majoránka nebo oregano, bazalka, tymián či rozmarýn.

Lasagne a bezmasá náplň

Lasagne lze samozřejmě připravit i bez masa. Využijeme k tomu především některé plodové zeleniny, jako je lilek nebo cuketa, listový špenát nebo mražený špenátový protlak, hodí se i brokolice nebo květák a samozřejmě rajčata. Kromě zeleniny se hodí i dušené houby a na doplnění třeba vařená vejce. Náplň připravujeme podobně jako masovou, vše musíme předem podle potřeby tepelně trochu upravit a dostatečně okořenit.

Lasagne a sladká náplň

Chceme-li opravdu někdy změnu, tak lasagne můžeme upravit i nasladko. Náplň připravujeme z řidšího tvarohu, který můžeme doplnit uvařeným pudinkem, tužší tvaroh můžeme kombinovat s jogurtem nebo zakysanou smetanou, zakysanou smetanu můžeme použít i samostatně. Do náplně pak přidáváme především čerstvé nebo kompotované ovoce a sladíme medem nebo cukrem. Ovocnou náplň můžeme vylepšit rozinkami nebo mletými ořechy.

Lasagne a zapékací omáčka

Zapékací omáčka nejen zvláční samostatné lasagne, ale také jim dodá chuť. Používáme omáčky především z rajčat, ale neméně vhodný je i bešamel uvařený z másla, mléka a mouky a dostatečně provařený dohladka. Bešamel pak dochutíme jednak kořením, jednak v něm můžeme rozpustit různé druhy sýrů a získat tak rovnou sýrovou omáčku.

Lasagne a pečení

Na pečení lasagní se hodí obdélníková zapékací miska nebo pekáček. Oboje vymažeme tukem a na dno nejdříve rozetřeme trochu směsi a pak střídavě skládáme vrstvy náplně, pokapané zapékací omáčkou a pláty nebo díly lasagní. Poslední vrstva je trochu náplně a zapékací omáčky. Pro chuť i vzhled je vhodné lasagne posypat strouhaným sýrem. Pečeme v předehřáté troubě asi 45 minut do zezlátnutí povrchu.
 





Příspěvky ke článku: Lasagne masové i bezmasé

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky