Ty nejlepší recepty na lasagne, které si připravíte doma. Inspirujte se!

Milujete italskou kuchyni?

Zkoušíte rádi nové vařit na zajímavé pochoutky?

Co takhle vyzkoušet naše domácí recepty na lasagne?

S masem? Zeleninou? Bešamelovou omáčkou?

Záleží jen na vás.

Lasagne s mletým masem

Jeden z nejoblíbenějších receptů na domácí lasagne. Zapečené těstoviny jsou s mletým masem prostě neodolatelné.

Ingredience

  • 500 g mletého masa (hovězí, nebo mix s vepřovým)
  • 1 větší cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce oleje
  • 4 – 5 středně velkých rajčat
  • 2 červené papriky
  • 1 bazalkové pesto (nejlépe domácí, ale není to podmínka)
  • 12 plátků anglické slaniny
  • 12 – 14 plátků lasagní (kupované nebo z domácího těsta)
  • 150 g strouhaného sýru
  • bešamel

Postup

  1. Do kastrolu či větší pánve nalijte olej a osmažte na něm očištěnou, na kostičky nakrájenou cibuli a česnek na plátky.
  2. Přidejte mleté maso, trochu osolte
  3. Přidejte pesto, zaklopte pokličkou a na středním ohni duste zhruba 15 minut.
  4. Oloupejte rajčata, vyčistěte papriky, obojí pokrájejte a přihoďte k masu. Nechte ještě dalších pár minut dusit.
  5. Podle receptu připravte bešamel a odstavte masovou směs.
  6. Připravte si vyšší pekáček nebo zapékací mísu a začněte tzv. vrstvit.
  7. Dno pokryjte vrstvou syrových lasagní, polijte je tenkou vrstvou bešamelu, na to navrstvěte anglickou slaninu a posypte ji troškou strouhaného sýra.
  8. Další vrstvu budou opět tvořit lasagne, na které rozprostřete masovou směs a na ně zase lasagne s bešamelem.
  9. Na bešamel znovu masová směs, pak lasagne a poslední vrstvu bude tvořit opět bešamel, který posypeme strouhaným sýrem. Nikdy nedávejte jako finální vrstvu lasagne, protože by byly tvrdé.
  10. Jakmile máte hotovo, vložte formu či mísu do trouby vyhřáté na 180°C a pečte zhruba 45 – 50 minut, záleží na typu trouby. Upečené nechte pět minut odstát a teprve potom servírujte.
lasagne s mletým masem v zapékací míse
Zdroj: mccormick.com

Zeleninové lasagne

Chcete si dát jídlo bez masa? Zkuste tento jednoduchý recept na lasagne. Jsou lehké a svěží a zvládne je opravdu každý.

Ingredience

  • 50 dkg lasagní
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 střední cukety
  • 2 žluté papriky
  • 4 rajčata
  • 2 PL olivového oleje
  • sůl
  • pepř
  • 150 g strouhaného sýru
  • bešamel
  • 1 ČL bazalky

Postup

  • Na oleji zpěňte nadrobno nakrájenou cibuli
  • Přidejte na malé kostky nakrájené cukety a papriky a pozvolna opékejte
  • Přidejte nasekaný česnek a rajčata, promíchejte, přidejte sůl, pepř a bazalku, nechte rozvonět a podlijte vodou
  • Pod pokličkou duste 10 minut
  • Zapékací mísu vymažte olejem začněte do ní vrstvit bešamel, lasagne, na ně část zeleninové směsi a zasypte strouhaným sýrem
  • Vrstvy opakujte, poslední vrstvou bude bešamel, který zasypte sýrem
  • Pečte 30 – 40 minut v troubě vyhřáté na 180°
lasagne se zeleninou
Zdroj: inspiredtaste.net

Lasagne se špenátem

Anglická slanina a špenát je kombinace, která nikdy nezklame. Nevěříte? Vyzkoušejte to v tomto receptu

Ingredience

  • 40 dkg lasagní
  • 20 dkg anglické slaniny
  • 2 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 balíček mraženého špenátu
  • sůl
  • pepř
  • 200 g strouhaného sýru

Postup

  1. Lasagne uvařte v osolené vodě
  2. Anglickou slaninu nakrájejte na kostičky a orestujte na pánvi
  3. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a osmažte
  4. Česnek nasekejte na drobno a přimíchejte k cibuli
  5. Přidejte špenát a poduste dokud se voda téměř neodpaří
  6. Ochuťte solí a pepřem
  7. Do zapékací misky střídavě vrstvěte lasagne, špenátovou směs a strouhaný sýr. Poslední vrstvou jsou lasagne posypané sýrem.
  8. Pečte 30 minut
špenátové lasagne
Zdroj: littlespicejar.com

Rádi byste si pořídili malou troubu na chatu? O tomto tématu jsme se zmínili v hodnocení minitrub, kde se dočtete, jak si správně vybrat.


Cuketové lasagne

Ingredience

  • 12 plátků lasagní
  • 700 g cukety
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 250 g riccoty
  • 50 g čedaru
  • 1 plechovka rajčatového pyré

Postup

  1. Lasagne uvařte v osolené vodě
  2. Na oleji opečte nadrobno nakrájenou cibuli
  3. Přidejte česnek a cuketu, promíchejte a opékejte dokud cuketa nezměkne
  4. Odstavte a přimíchejte 2/3 riccoty a 2/3 čedaru
  5. Osolte a opepřete dle chuti
  6. Rajčatové pyré ohřejte v kastrůlku, osolte, opepřete, přidejte dle chuti cukr a bazalku
  7. Do pekáčku opakovaně vrstvěte lasagne, cuketovou směs a rajčata
  8. Posední vrstvou budou lasagne, které zasypte zbylou riccotou a čedarem
  9. Pečte 30 minut v troubě rozehřáté na 180°
lasagne z cukety
Zdroj: jamieoliver.com
Jste milovníky italské kuchyně a zapékání je vaší oblíbenou metodou přípravy pokrmu? Potom musíte vyzkoušet jeden z našich receptů na zapékané špagety!

Lasagne s boloňskou omáčkou

Nasládlá omáčka z rajčat a mletého masa je dokonalá snad na každém druhu těstovin. Ani lasagne nejsou výjimkou.

Ingredience

  • 12 plátků lasagní
  • 1 cibule
  • 1 plechovka krájených rajčat
  • 1 stroužek česneku
  • 2 mrkve
  • 1 stonek řapíkatého celeru
  • 2 PL olivového oleje
  • 2 dcl červeného vína
  • 500 g mletého hovězího masa
  • 100 g slaniny
  • sůl
  • pepř
  • bazalka
  • bešamel

Postup

  1. V hlubší pánvi opečte slaninu
  2. Přidejte mleté maso a nadrobno nakrájenou cibuli, mrkev, česnek a celer
  3. Pozvolna opékejte dokud maso nezhnědne
  4. Podlijte vínem a nechte ho vyvařit
  5. Přidejte rajčata z plechovky, podlijte půl litrem vody a vařte 10 – 15 minut
  6. Osolte a opepřete, přidejte nadrobno nasekanou bazalku
  7. Do vymazané zapékací misky vrstvěte lasagne, masovou směs a bešamel, poslední vrstvou bude bešamel
  8. Pečte 30 – 40 minut
Porce lasagní s boloňskou omáčkou na talíři
Zdroj: delish.com

Jak se dělá bešamel na lasagne?

Bešamel je královnou bílých omáček pocházející původně z Francie, kde jí svého času vymyslel Louis de Béchameil, který byl úředníkem.

Nejčastěji se sice používá na lasagne, ale hodí se také jako základ pro sýrové omáčky nebo při přípravě mussaky.

Základem je světlá jíška, k níž se přidá mléko, smetana i vývar.

Ingredience

  • 50 g čerstvého másla
  • 600 ml mléka
  • 50 g hladké mouky
  • sůl dle chuti
  • mletý bílý pepř
  • muškátový oříšek

Postup

  1. Začneme tím, že si v hrnci rozpustíme máslo. Mezitím nalijeme mléko do mísy a pomocí metličky smícháme s hladkou moukou.
  2. Za stálého míchání přiléváme takto připravenou směs k rozpuštěnému máslu a přivedeme k varu. Důležité je nepřestat míchat.
  3. Jakmile se omáčka vaří, stáhneme teplotu a na mírném ohni necháme 3 až 5 minut povařit. Nakonec osolíme, ochutíme bílým pepřem a přidáme špetku nastrouhaného muškátového oříšku.
recept na bešamelovou omáčku
zdroj: iga.net

Těsto na domácí lasagne

Pokud chcete opravdu zazářit a povýšit vaše jídlo na zcela novou úroveň zkuste si připravit domácí těstoviny. Není to zas tak složité, stačí jen trochu času.

Inspirujte se ve videoreceptu:

HOW TO MAKE EGGLESS LASAGNA SHEETS || NO NEED TO BOIL !! READY TO MAKE || EGGLESS LASAGNA SHEETS ||

Podobně jako lasagne můžete vyzkoušet naše oblíbené zapékané těstoviny.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X