Tisk článku

Letní pomazánky

Léto je nejlepší doba k přípravě pomazánek. Především je dost surovin na to, aby jejich součástí mohlo být větší či menší množství zeleniny. Další ne nepodstatnou záležitostí je to, že jejich příprava je rychlá a tak v teplých letních dnech nezabírá příliš času, který můžeme věnovat něčemu jinému nebo ho alespoň netrávit u teplé plotny. Recepty nebo alespoň inspiraci najdete v našich A-Z receptech v rubrice Pomazánky.

Letní pomazánky

Základ na letní pomazánky

Jak již bylo výše řečeno, připravujeme je hlavně ze zeleniny, proto na základ používáme tvaroh nebo pomazánkové máslo, měkké sýry, droždí nebo ovesné vločky. Někdy může být základem jen zelenina. Maso, uzeniny nebo luštěniny, pokud by měly tvořit v pomazánce největší podíl, odložíme až na chladnější období.

Tvarohová pomazánka

Tvaroh před přidáním zeleniny podle potřeby trochu zředíme, rozmícháme, ještě lepší je ušlehat ho ručním šlehačem. Dochutíme solí, případně kořením, trochou kečupu či hořčice a zjemníme majonézou. Pak přidáme zeleninu a další přísady, kterými mohou být různé sýry, vařená vejce nebo trochu jemnější uzeniny a tím máme z tvarohových pomazánek na výběr například :

  • pomazánku s jablky a křenem
  • pomazánku s jablky a česnekem
  • pomazánku s pórkem a vejci
  • pomazánku s balkánským sýrem a cibulí nebo česnekem
  • pomazánku s rajčaty, okurkami a cibulí
  • pomazánku se směsí zeleniny, složené z mrkve, celeru, jablek, okurky a pažitky

Pomazánka z pomazánkového másla

Pomazánkové máslo utřeme do pěny s hořčicí, solí a přidáme majonézu tak, aby se pomazánka snadno mazala. Přidáme zeleninu nebo jiné přísady podle chuti nebo možností a připravíme si tak například :

  • pomazánku se sardelovou pastou a česnekem
  • pomazánku se sýrem Niva
  • pomazánku s drůbežím salámem, cibulí a sterilovanou okurkou
  • pomazánku s vařenými vejci, sterilovanou okurkou a cibulí
  • pomazánku ostřejší chuti s feferonkou a libovolným měkkým salámem

Pomazánka z droždí

Droždí musíme před přípravou pomazánky rozpustit na troše tuku, kde je osmahneme a pražíme tak dlouho, až droždí začne vonět. Pokud chceme dát do pomazánky cibuli nebo česnek, tak je orestujeme již před přidáním droždí. Do osmaženého droždí se pak mohou přidávat další přísady a drožďovou pomazánku tak připravit například jako :

  • pomazánku s vejci
  • pomazánku s měkkým salámem a sterilovanými okurkami
  • pomazánku s mrkví, cibulí a okurkou
  • pomazánku s taveným nebo tvrdým sýrem

Pomazánka z ovesných vloček

Ovesné vločky jsou opomíjeným a přitom dobrým základem pro pomazánku. Je nutné je však alespoň hodinu předem namočit. Není nutné používat mléko, stačí studená voda, kterou vločky přelijeme tak, aby byly vlhké. Do provlhlých vloček pak přidáme sůl, potřebné koření, zeleninu a další přísady. Tato pomazánka může být podávána například jako :

  • pomazánka s kečupem a česnekem
  • pomazánka s cibulí, mletou paprikou a zahuštěná vejci
  • pomazánka s mrkví, cibulí, jablky a křenem

Zeleninové pomazánky

Jako základ se pro zeleninové pomazánky hodí především mrkev, celer, kapusta, květák, cuketa a samozřejmě rajčata. Do zeleninových pomazánek přidáváme vždy větší množství cibule a druhy zeleniny různě zaměňujeme. Tím docílíme toho, že je pomazánka pokaždé jiná, jako například :

  • celerová pomazánka se sardinkami
  • celerová pomazánka s mrkví, jablky a rajčaty
  • cuketová pomazánka se sýrem
  • mrkvová pomazánka s vejci a sýrem
  • květáková pomazánka s uzeným masem
  • rajčatová pomazánka s vejci

Podávání letních pomazánek

Pomazánky podáváme s běžným nebo celozrnným chlebem a s bílým pečivem, ať už to jsou veky, housky, rohlíky či jiné druhy bílého pečiva.
 





Příspěvky ke článku: Letní pomazánky

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...