Tisk článku

Letní rychlovky

I když se někdy v létě spokojíme se studeným jídlem, tak to bývá opravdu jen někdy a alespoň k obědu se snažíme připravit teplé jídlo tak, jak to má být. Aby nebylo nutné trávit u plotny více času než je nezbytně nutné, vybíráme recepty, které potřebují co nejméně času k přípravě.

Letní rychlovky

Rychlovky a vhodné suroviny

Předem z teplých jídel vyloučíme ohřívanou uzeninu nebo konzervu, což jsou sice jídla rychlá a s tím nejmenším možným minimem práce, ale správní kuchaři a kuchařky se vždy snaží připravit něco pestřejšího. Ze základních surovin lze jako tip na letní rychlovky použít :

  • maso
  • vejce
  • sýry
  • zeleninu

Rychlovky z masa

U masa si samozřejmě musíme vybrat rychlou, tzv. minutkovou úpravu a na ni potřebujeme kvalitnější maso než na pečení nebo dušení. Může to být hovězí roštěnec, libovější vepřové kotlety nebo kýty nebo kuřecí maso, které nikdy nezklame. Hodí se i maso krůtí nebo maso z ryb mořských i sladkovodních. Maso před přípravou krájíme podle druhu a možností na plátky, kostky nebo nudličky, oblíbené jsou i malé medailonky. Před úpravou je podle našich časových možností potřeme olejem nebo pokapeme citronovou šťávou, případně naložíme do marinády a necháme je v chladu proležet. Maso je pak křehčí a šťavnatější. Při tepelné úpravě je rychle opékáme na troše tuku, případně na speciálních pánvích zcela bez tuku. Solíme je až nakonec, před opékáním je však kořeníme. K masu můžeme ke konci přípravy přidávat i některou zeleninu, které stačí krátké osmažení. Minutková úprava je i smažení, ale v teplém letním období se smaženým řízkům raději vyhneme, protože obal při smažení vsákne příliš mnoho tuku. Masové rychlovky podáváme s různě upravenými brambory nebo jenom s pečivem, určitý čas však věnujeme přípravě pestré zeleninové oblohy z čerstvé zeleniny nebo zeleninovým salátům. 

Rychlovky z vajec

Nabízí se samozřejmě jídlo nejrychlejší a to jsou jistě míchaná vajíčka. Nemusíme je však smažit jen samotná, ale dají se k nim přidávat různé přísady, které jednak vejce nastaví, jednak je poněkud odlehčí a současně i zpestří. Sytým přídavkem jsou ovesné vločky nebo uzenina a maso, odlehčeným přídavkem je pak zelenina, kterou jemně nastrouháme nebo nakrájíme. Kromě míchaných vajíček můžeme z vajec připravit jednoduché omelety nastavené podobně jako míchaná vajíčka. Omelety se dají připravit i na sladký způsob. Rychlá jsou i sázená vejce. Spolu s dalšími surovinami můžeme vejce i zapékat, což je zřejmě nejšetrnější úprava vajec. Podáváme je většinou s pečivem, některé slané omelety můžeme podávat i s brambory.


Rychlovky ze sýrů

Na rychlé teplé jídlo se hodí všechny tvrdé sýry. Hermelín, olomoucké tvarůžky a některé druhy uzených sýrů. Sýr někdy smažíme, protože jeho doba smažení v dostatečně horkém tuku je minimální. Smažíme buď silnější plátky nebo tenké plátky různě skládané s uzeninou nebo plněné nádivkou, dají se smažit i obalované připravené sýrové špízy. Přesto se nevyhneme tomu, že obal na sýr vsákne tuk a proto je možná lepší sýry zapéct. I tak nepotřebují příliš mnoho času. Plátky, kostky nebo strouhaný sýr kombinujeme s vejci, uzeninou, zeleninou a někdy i trochou smetany a zapékáme nejvýše 15 minut v pekáčku nebo zapékací misce, někdy ještě méně. Sýr by se měl jen prohřát a částečně roztavit. Podáváme opět s brambory nebo pečivem a nešetříme čerstvou zeleninou jako další přílohou.

Rychlovky ze zeleniny

Jako rychlá úprava se hodí především různé smaženky, které s pomocí vajec, mouky nebo strouhanky můžeme připravovat i z jemně nastrouhané syrové zeleniny. Takto můžeme využít květák i brokolici, pórek, mrkev nebo celer. Zeleninu můžeme vzájemně i míchat. Smaženky jsou nadýchanější, pokud použitá vejce rozdělíme na žloutky, které zamícháme do těsta a bílky, ze kterých ušleháme sníh a těsto s ním těsně před smažením odlehčíme. Měkčí zeleninu, která nepotřebuje předvářku často připravujeme opět s vejci jako mozeček. Využíváme především papriky, rajčata, nebo cukety. Některou zeleninu, například květák, brokolici nebo chřest místo jiné tepelné úpravy jen povaříme a podáváme polité máslem a posypané sýrem, sekanou šunkou nebo strouhankou a získáme tak dietní letní pokrm. Všechna zeleninová jídla podáváme s brambory nebo pečivem nebo jenom se salátem. Salát se hodí hlávkový, okurkový, případně ze zeleniny, která nebyla použita v hlavním jídle.
 

Rychlovky a vhodné suroviny

Předem z teplých jídel vyloučíme ohřívanou uzeninu nebo konzervu, což jsou sice jídla rychlá a s tím nejmenším možným minimem práce, ale správní kuchaři a kuchařky se vždy snaží připravit něco pestřejšího. Ze základních surovin lze jako tip na letní rychlovky použít :

  • maso
  • vejce
  • sýry
  • zeleninu

Rychlovky z masa

U masa si samozřejmě musíme vybrat rychlou, tzv. minutkovou úpravu a na ni potřebujeme kvalitnější maso než na pečení nebo dušení. Může to být hovězí roštěnec, libovější vepřové kotlety nebo kýty nebo kuřecí maso, které nikdy nezklame. Hodí se i maso krůtí nebo maso z ryb mořských i sladkovodních. Maso před přípravou krájíme podle druhu a možností na plátky, kostky nebo nudličky, oblíbené jsou i malé medailonky. Před úpravou je podle našich časových možností potřeme olejem nebo pokapeme citronovou šťávou, případně naložíme do marinády a necháme je v chladu proležet. Maso je pak křehčí a šťavnatější. Při tepelné úpravě je rychle opékáme na troše tuku, případně na speciálních pánvích zcela bez tuku. Solíme je až nakonec, před opékáním je však kořeníme. K masu můžeme ke konci přípravy přidávat i některou zeleninu, které stačí krátké osmažení. Minutková úprava je i smažení, ale v teplém letním období se smaženým řízkům raději vyhneme, protože obal při smažení vsákne příliš mnoho tuku. Masové rychlovky podáváme s různě upravenými brambory nebo jenom s pečivem, určitý čas však věnujeme přípravě pestré zeleninové oblohy z čerstvé zeleniny nebo zeleninovým salátům. 

Rychlovky z vajec

Nabízí se samozřejmě jídlo nejrychlejší a to jsou jistě míchaná vajíčka. Nemusíme je však smažit jen samotná, ale dají se k nim přidávat různé přísady, které jednak vejce nastaví, jednak je poněkud odlehčí a současně i zpestří. Sytým přídavkem jsou ovesné vločky nebo uzenina a maso, odlehčeným přídavkem je pak zelenina, kterou jemně nastrouháme nebo nakrájíme. Kromě míchaných vajíček můžeme z vajec připravit jednoduché omelety nastavené podobně jako míchaná vajíčka. Omelety se dají připravit i na sladký způsob. Rychlá jsou i sázená vejce. Spolu s dalšími surovinami můžeme vejce i zapékat, což je zřejmě nejšetrnější úprava vajec. Podáváme je většinou s pečivem, některé slané omelety můžeme podávat i s brambory.


Rychlovky ze sýrů

Na rychlé teplé jídlo se hodí všechny tvrdé sýry. Hermelín, olomoucké tvarůžky a některé druhy uzených sýrů. Sýr někdy smažíme, protože jeho doba smažení v dostatečně horkém tuku je minimální. Smažíme buď silnější plátky nebo tenké plátky různě skládané s uzeninou nebo plněné nádivkou, dají se smažit i obalované připravené sýrové špízy. Přesto se nevyhneme tomu, že obal na sýr vsákne tuk a proto je možná lepší sýry zapéct. I tak nepotřebují příliš mnoho času. Plátky, kostky nebo strouhaný sýr kombinujeme s vejci, uzeninou, zeleninou a někdy i trochou smetany a zapékáme nejvýše 15 minut v pekáčku nebo zapékací misce, někdy ještě méně. Sýr by se měl jen prohřát a částečně roztavit. Podáváme opět s brambory nebo pečivem a nešetříme čerstvou zeleninou jako další přílohou.

Rychlovky ze zeleniny

Jako rychlá úprava se hodí především různé smaženky, které s pomocí vajec, mouky nebo strouhanky můžeme připravovat i z jemně nastrouhané syrové zeleniny. Takto můžeme využít květák i brokolici, pórek, mrkev nebo celer. Zeleninu můžeme vzájemně i míchat. Smaženky jsou nadýchanější, pokud použitá vejce rozdělíme na žloutky, které zamícháme do těsta a bílky, ze kterých ušleháme sníh a těsto s ním těsně před smažením odlehčíme. Měkčí zeleninu, která nepotřebuje předvářku často připravujeme opět s vejci jako mozeček. Využíváme především papriky, rajčata, nebo cukety. Některou zeleninu, například květák, brokolici nebo chřest místo jiné tepelné úpravy jen povaříme a podáváme polité máslem a posypané sýrem, sekanou šunkou nebo strouhankou a získáme tak dietní letní pokrm. Všechna zeleninová jídla podáváme s brambory nebo pečivem nebo jenom se salátem. Salát se hodí hlávkový, okurkový, případně ze zeleniny, která nebyla použita v hlavním jídle.
 

Rychlovky a vhodné suroviny

Předem z teplých jídel vyloučíme ohřívanou uzeninu nebo konzervu, což jsou sice jídla rychlá a s tím nejmenším možným minimem práce, ale správní kuchaři a kuchařky se vždy snaží připravit něco pestřejšího. Ze základních surovin lze jako tip na letní rychlovky použít :

  • maso
  • vejce
  • sýry
  • zeleninu

Rychlovky z masa

U masa si samozřejmě musíme vybrat rychlou, tzv. minutkovou úpravu a na ni potřebujeme kvalitnější maso než na pečení nebo dušení. Může to být hovězí roštěnec, libovější vepřové kotlety nebo kýty nebo kuřecí maso, které nikdy nezklame. Hodí se i maso krůtí nebo maso z ryb mořských i sladkovodních. Maso před přípravou krájíme podle druhu a možností na plátky, kostky nebo nudličky, oblíbené jsou i malé medailonky. Před úpravou je podle našich časových možností potřeme olejem nebo pokapeme citronovou šťávou, případně naložíme do marinády a necháme je v chladu proležet. Maso je pak křehčí a šťavnatější. Při tepelné úpravě je rychle opékáme na troše tuku, případně na speciálních pánvích zcela bez tuku. Solíme je až nakonec, před opékáním je však kořeníme. K masu můžeme ke konci přípravy přidávat i některou zeleninu, které stačí krátké osmažení. Minutková úprava je i smažení, ale v teplém letním období se smaženým řízkům raději vyhneme, protože obal při smažení vsákne příliš mnoho tuku. Masové rychlovky podáváme s různě upravenými brambory nebo jenom s pečivem, určitý čas však věnujeme přípravě pestré zeleninové oblohy z čerstvé zeleniny nebo zeleninovým salátům. 

Rychlovky z vajec

Nabízí se samozřejmě jídlo nejrychlejší a to jsou jistě míchaná vajíčka. Nemusíme je však smažit jen samotná, ale dají se k nim přidávat různé přísady, které jednak vejce nastaví, jednak je poněkud odlehčí a současně i zpestří. Sytým přídavkem jsou ovesné vločky nebo uzenina a maso, odlehčeným přídavkem je pak zelenina, kterou jemně nastrouháme nebo nakrájíme. Kromě míchaných vajíček můžeme z vajec připravit jednoduché omelety nastavené podobně jako míchaná vajíčka. Omelety se dají připravit i na sladký způsob. Rychlá jsou i sázená vejce. Spolu s dalšími surovinami můžeme vejce i zapékat, což je zřejmě nejšetrnější úprava vajec. Podáváme je většinou s pečivem, některé slané omelety můžeme podávat i s brambory.


Rychlovky ze sýrů

Na rychlé teplé jídlo se hodí všechny tvrdé sýry. Hermelín, olomoucké tvarůžky a některé druhy uzených sýrů. Sýr někdy smažíme, protože jeho doba smažení v dostatečně horkém tuku je minimální. Smažíme buď silnější plátky nebo tenké plátky různě skládané s uzeninou nebo plněné nádivkou, dají se smažit i obalované připravené sýrové špízy. Přesto se nevyhneme tomu, že obal na sýr vsákne tuk a proto je možná lepší sýry zapéct. I tak nepotřebují příliš mnoho času. Plátky, kostky nebo strouhaný sýr kombinujeme s vejci, uzeninou, zeleninou a někdy i trochou smetany a zapékáme nejvýše 15 minut v pekáčku nebo zapékací misce, někdy ještě méně. Sýr by se měl jen prohřát a částečně roztavit. Podáváme opět s brambory nebo pečivem a nešetříme čerstvou zeleninou jako další přílohou.

Rychlovky ze zeleniny

Jako rychlá úprava se hodí především různé smaženky, které s pomocí vajec, mouky nebo strouhanky můžeme připravovat i z jemně nastrouhané syrové zeleniny. Takto můžeme využít květák i brokolici, pórek, mrkev nebo celer. Zeleninu můžeme vzájemně i míchat. Smaženky jsou nadýchanější, pokud použitá vejce rozdělíme na žloutky, které zamícháme do těsta a bílky, ze kterých ušleháme sníh a těsto s ním těsně před smažením odlehčíme. Měkčí zeleninu, která nepotřebuje předvářku často připravujeme opět s vejci jako mozeček. Využíváme především papriky, rajčata, nebo cukety. Některou zeleninu, například květák, brokolici nebo chřest místo jiné tepelné úpravy jen povaříme a podáváme polité máslem a posypané sýrem, sekanou šunkou nebo strouhankou a získáme tak dietní letní pokrm. Všechna zeleninová jídla podáváme s brambory nebo pečivem nebo jenom se salátem. Salát se hodí hlávkový, okurkový, případně ze zeleniny, která nebyla použita v hlavním jídle.
 

Rychlovky a vhodné suroviny

Předem z teplých jídel vyloučíme ohřívanou uzeninu nebo konzervu, což jsou sice jídla rychlá a s tím nejmenším možným minimem práce, ale správní kuchaři a kuchařky se vždy snaží připravit něco pestřejšího. Ze základních surovin lze jako tip na letní rychlovky použít :

  • maso
  • vejce
  • sýry
  • zeleninu

Rychlovky z masa

U masa si samozřejmě musíme vybrat rychlou, tzv. minutkovou úpravu a na ni potřebujeme kvalitnější maso než na pečení nebo dušení. Může to být hovězí roštěnec, libovější vepřové kotlety nebo kýty nebo kuřecí maso, které nikdy nezklame. Hodí se i maso krůtí nebo maso z ryb mořských i sladkovodních. Maso před přípravou krájíme podle druhu a možností na plátky, kostky nebo nudličky, oblíbené jsou i malé medailonky. Před úpravou je podle našich časových možností potřeme olejem nebo pokapeme citronovou šťávou, případně naložíme do marinády a necháme je v chladu proležet. Maso je pak křehčí a šťavnatější. Při tepelné úpravě je rychle opékáme na troše tuku, případně na speciálních pánvích zcela bez tuku. Solíme je až nakonec, před opékáním je však kořeníme. K masu můžeme ke konci přípravy přidávat i některou zeleninu, které stačí krátké osmažení. Minutková úprava je i smažení, ale v teplém letním období se smaženým řízkům raději vyhneme, protože obal při smažení vsákne příliš mnoho tuku. Masové rychlovky podáváme s různě upravenými brambory nebo jenom s pečivem, určitý čas však věnujeme přípravě pestré zeleninové oblohy z čerstvé zeleniny nebo zeleninovým salátům. 

Rychlovky z vajec

Nabízí se samozřejmě jídlo nejrychlejší a to jsou jistě míchaná vajíčka. Nemusíme je však smažit jen samotná, ale dají se k nim přidávat různé přísady, které jednak vejce nastaví, jednak je poněkud odlehčí a současně i zpestří. Sytým přídavkem jsou ovesné vločky nebo uzenina a maso, odlehčeným přídavkem je pak zelenina, kterou jemně nastrouháme nebo nakrájíme. Kromě míchaných vajíček můžeme z vajec připravit jednoduché omelety nastavené podobně jako míchaná vajíčka. Omelety se dají připravit i na sladký způsob. Rychlá jsou i sázená vejce. Spolu s dalšími surovinami můžeme vejce i zapékat, což je zřejmě nejšetrnější úprava vajec. Podáváme je většinou s pečivem, některé slané omelety můžeme podávat i s brambory.


Rychlovky ze sýrů

Na rychlé teplé jídlo se hodí všechny tvrdé sýry. Hermelín, olomoucké tvarůžky a některé druhy uzených sýrů. Sýr někdy smažíme, protože jeho doba smažení v dostatečně horkém tuku je minimální. Smažíme buď silnější plátky nebo tenké plátky různě skládané s uzeninou nebo plněné nádivkou, dají se smažit i obalované připravené sýrové špízy. Přesto se nevyhneme tomu, že obal na sýr vsákne tuk a proto je možná lepší sýry zapéct. I tak nepotřebují příliš mnoho času. Plátky, kostky nebo strouhaný sýr kombinujeme s vejci, uzeninou, zeleninou a někdy i trochou smetany a zapékáme nejvýše 15 minut v pekáčku nebo zapékací misce, někdy ještě méně. Sýr by se měl jen prohřát a částečně roztavit. Podáváme opět s brambory nebo pečivem a nešetříme čerstvou zeleninou jako další přílohou.

Rychlovky ze zeleniny

Jako rychlá úprava se hodí především různé smaženky, které s pomocí vajec, mouky nebo strouhanky můžeme připravovat i z jemně nastrouhané syrové zeleniny. Takto můžeme využít květák i brokolici, pórek, mrkev nebo celer. Zeleninu můžeme vzájemně i míchat. Smaženky jsou nadýchanější, pokud použitá vejce rozdělíme na žloutky, které zamícháme do těsta a bílky, ze kterých ušleháme sníh a těsto s ním těsně před smažením odlehčíme. Měkčí zeleninu, která nepotřebuje předvářku často připravujeme opět s vejci jako mozeček. Využíváme především papriky, rajčata, nebo cukety. Některou zeleninu, například květák, brokolici nebo chřest místo jiné tepelné úpravy jen povaříme a podáváme polité máslem a posypané sýrem, sekanou šunkou nebo strouhankou a získáme tak dietní letní pokrm. Všechna zeleninová jídla podáváme s brambory nebo pečivem nebo jenom se salátem. Salát se hodí hlávkový, okurkový, případně ze zeleniny, která nebyla použita v hlavním jídle.
 





Příspěvky ke článku: Letní rychlovky

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...